Bebekler tipik olarak 9 aylık veya daha sonra emeklemeye başlar, ancak bazıları 6 veya 7 aylık olunca emeklemeye başlayabilir.
Ortalama bebek emekleme zamanı 7. Ay ile 10. Ay arasındadır. Ancak her bebek benzersiz olduğundan, küçük bebeğiniz diğerlerinden daha erken veya daha geç hareket edebilir. Bazı bebekler emekleme aşamasını tamamen atlar.
Bebeklerde 1 yaşına kadar yuvarlanma, emekleme, sürünme gibi hareketlerden herhangi biri gözlenmiyorsa bebekte serebral palsi olabilir. Bebeğiniz emeklemek için kollarını kullanıyor ama çabalamasına rağmen ayaklarını hareket ettiremiyorsa eklem rahatsızlıkları ve omurilik anormallikleri olabilir.
Emekleme, oturma, ayağa kalkma ve yürüme bebeğinizin kaslarının gelişimine bağlı becerilerdir ve her bebekte değişiklik gösterebilir. Bebekler ne zaman emekler sorusunun cevabı genelde 6-10 ay arasıdır. Ama bazen biraz daha kilolu olan bebekler biraz daha geç emekleyebilir.
Vücut kasları ve motor becerileri hazır olan bebek yaklaşık 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu ayda emeklemeye başlamayan bebek için endişelenmeye gerek yoktur. Her bebeğin gelişim seyri ve hızı farklıdır. Bebeğin emekleme çalışmaları 6. ayda başlayabileceği gibi 10. ayda da emekleme başlayabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bebeğiniz bu ayında emeklemiyorsa fiziksel olarak yeterli düzeye henüz gelmemiş olabilir. Ayına göre kilosu ortalamanın üzerindeyse hareket etmekte ve emeklemekte zorlanıyor olabilir. Bebeğiniz emeklemeye psikolojik olarak hazır ve hevesli olmayabilir. Bebeğiniz emeklemek için yeterince fırsat bulamamış olabilir.
Bebeğiniz Emeklemeye Başlıyor
Yere battaniye veya çarşaf serip onu yüzüstü yatırabilirsiniz. Karşısına geçin, ses çıkaran renkli bir oyuncak veya el hareketleri ile kendinize çağırın. Bebeğiniz bu oyuna hayır demeyecektir😉 Bebeğinizin emeklemek için yaptığı her hamlede ona gülümseyerek destek olabilirsiniz.
Emeklemeyi sevdirecek yaratıcı oyunlar oynayın. Sevdiği oyuncakları etrafınıza koyun ve bebeğinizin onları uzanarak almasını sağlayın. Sevdiği oyuncağı elinizde sallayarak size doğru emeklemeye teşvik edebilirsiniz. Emekleme alıştırmalarında kat ettiği her aşamada ona gülümseyin, göz teması kurun ve konuşun.
EMEKLEME TÜM GELİŞİM ALANLARINI DESTEKLER
Gelecek yıllarda okuma ve yazma için gerekli görsel uzamsal becerilerinin gelişmesi ve güçlenmesini sağlar. Emekleme sırasında kol ve bacakların ardı sıra ritmik hareketi sağ ve sol beyin yarım küresini birbirine bağlayan anatomik yapıyı (corpus callosum) güçlendirir.
Bebeklerde emekleme gibi aktiviteler, kaba motor becerisinin tamamlanmasıyla başlar. Eğer bebeğiniz kaba motor becerilerini tamamlayamamışsa, emekleme ve yürüme konusunda zorluk çekebilir. Bebeğiniz, yaşına göre olması gereken kilonun üzerinde ise emeklemekte zorluk çekebilir.
Bebekler Kaç Aylıkken Emekler? Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Bu dönem sonrasında yaklaşık 6 ila 13 ay arasında bebekler emeklemeye başlar. 9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir. Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür.
Emekleme gelişim testlerinde ölçüt değil. Çoğu bebek emeklemeden yürüyebiliyor. Öyle ki, yürüdükten sonra emekleyen bebekler de olabiliyor. Bebeğiniz ayağa kalkıp tutunmaya başladığında artık yürümek için hazırdır.
Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
12 aylık bebekler el sallama, alkış, göz kırpmak, ce-e gibi eylemleri öğrenebilir ve söylendiğinde yapabilirler. Birçok eylemi daha bilinçli olarak yaparlar.
Bebeklerde yürüteç kullanımının ise 4 ile 16 ay arasındaki dönemde olması tavsiye ediliyor.
Temiz bir çarşaf serip bebeğin yanında oturarak bebek yüzüstü bırakılır.Bebek önce karnının üzerinde durup elleri üzerinde yükselmeye çalışır, ardından kol ve bacak kaslarının koordinasyonunun gelişimi ile genellikle ters kol ve bacağını aynı anda hareket ettirmesini öğrenerek emeklemeye başlar.
Bebekler 6-9. aylar arasında emeklemeye başlayabilirler. Beklediniz ve bebeğiniz 9 aylık oldu ama halen emeklemiyor. “Acaba problem mi var?” diye düşünüyorsunuz. Unutmayalım ki emeklemek şart değildir.
Bebek normal fiziksel hareketlerini yapabiliyorsa, gelişiminde bir sorun yoksa emeklememeyi tercih etmemiş olması çok şaşırtıcı değildir. Ayrıca emekleme sürecini, alışıldık şekilde değil kendi tercih ettiği şekilde sürdürüyor da olabilir.
8 aylık bebekler çok hareketli olur. Yerlerinde hareket etmelerinin yanında, muhtemelen sürünmeye veya emeklemeye de başlamış olabilirler. Ayrıca bu aylarda sesleri çok çıkabilir, farklı sesler çıkarabilirler. Bu dönemde günde 14 saat uyuyabilirler ve bunun uzun süresi geceleri olur.
9. ay bebeklerin ilgilerinin ve meraklarının arttığı, kaslarını kontrol edebildiği bir dönemdir. Bu dönemde eşyalara tutunarak ayakta durabilir, parmaklarıyla nesneleri kavrayarak taşıyabilirler. Anne ve baba gibi kelimeleri bilinçlice söyleyebilir, karşısındakinin üzüldüğünü ve sevindiğini anlayabilirler.
6 aylık bebekler başlarını dik tutabilir, başını ve göğsünü rahatça kaldırabilir, ellerini orta hatta getirip nesnelere uzanabilir, nesneleri kavrayıp ağızlarına götürebilir, ayakta tutulduğunda ayakları ile yere basabilir, yatağında dönebilir, yerde yuvarlanan bir topu görebilir ancak yakalamak için henüz bir şey ...
10 aylık bebeğiniz birçok farklı şekilde keşfetme özgürlüğünün tadını çıkarıyor. Bu yaştaki bebekler emekleyebilir, oturur pozisyondan ayağa kalkabilir, bir yere tutunurken çömelir veya tekrar oturabilir, mobilyalara veya ellerinize tutunarak etrafta gezinebilir.
Bir bebek ortalama olarak 8 aylıkken emeklemeye başlar. Bu yaş bazı bebeklerde 6 aya kadar inebilir. Her bebeğin gelişim hızı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değiştiği için farklılıklar görülmesi normaldir.
9 aylık bebek boy kilo değerleri kız bebekler için ortalama 8.3kg ve 70.2 cm olarak düşünülebilir. Erkek bebeklerde bu değerler ortalama 9 kg ve 72 cm olarak gözlemlenebilir. Fiziksel gelişim özellikleri üzerinde genetik faktör oldukça belirleyicidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri