Atatürk Orman Çiftliği, 05.05.1925 tarihinde, önce 20 000 dekar, daha sonra Balgat, Etimesgut, Çakırlar, Macun, Güvercinlik, Tatar ve Yağmur- baba gibi arazilerin de satın alınmasıyla 52 000 dekarlık arazi üzerine M. Kemal Atatürk'ün emriyle kurulmuştur.
1937'de Atatürk tarafından Hazine'ye bağışlanan çiftlik, günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tüzel kişiliği haiz bir kuruluş olarak faaliyetlerini sürdürür.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, genç Cumhuriyetin verimli arazilerini işlemek, Türk çiftçisine azim ve kararlılıkla neler yapılabileceğini göstermek gayesiyle Cumhuriyet'in ilanından iki yıl sonra 1925 yılı Mayıs ayında, Ankara'da çorak ve verimsiz arazide bu çiftliği kurmuştur.
a)Biri Ankara'da diğeri Yalova'da Kurulu iki tavuk çiftliği. b)Yalova'daki çiftliklerde iki özel iskele ve liman işletmesi. c) Üçü Ankara'da ve ikisi İstanbul'da beş satış mağazasının bütün araç ve demirbaşları. ç) Orman Çiftliği'nde.
Bundan kısa bir süre sonra yeni bir kanun tesis ediliyor ve 1 Nisan 1950 tarihinde yürürlüğe giren, 5659 sayılı Kanun ile çiftliğin adı Atatürk Orman Çiftliği diye değiştiriliyor. Bu kanunla, Çiftlik, bugünkü statüsüne de kavuşmuş oluyor.
İlgili 15 soru bulundu
1930'da iki kümes daha eklenmiştir. Arıcılığa 1929'da başlanmış, 1931'de yüz on modern kovana ulaşılmıştı. Atatürk Orman Çiftliği'nin endüstriyel faaliyetleri içinde malt, bira, soda, gazoz, buz fabrikaları ile demir eşya ve pulluk fabrikası; süt, yoğurt ve şarap fabrikaları bulunuyordu. Ayrıca deri fabrikası da vardı.
Ali Rıza Efendi'nin ölümü üzerine, Zübeyde Hanım üç çocuğu ile bir süre Selanik yakınlarındaki Lankaza'da bulunan Rapla Çiftliği'nde subaşılık yapan kardeşi Hüseyin Efendi'nin yanına yerleşti.
Mustafa ve annesi dayıları ile birlikte yaşamak üzere taşraya Rapla Çiftliği'ne gittiler. Onu annesi büyüttü. Mustafa çiftlikte çalışmaya başlamış, ancak annesi okula gitmemesi nedeniyle endişelenmeye başlamıştı. Sonunda, annesinin Selânik'teki kız kardeşi ile birlikte yaşamalarına karar verildi.
Langaza (Yunanca: Λαγκαδάς Lagkadas, Yunanistan'ın Selanik şehrine bağlı bir yerleşim yeridir. Nüfusu 16,836'dır (2001). Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın doğduğu yerdir. Atatürk'ün de, dayısının buradaki Rapla çiftliğinde büyüdüğü bilinir.
Atatürk Evi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünce yönetilmekte olup, girişler ücretsizdir.
Ankara Büyükşehir Belediyesine devredildikten sonra yenilenme nedeniyle 26 Ağustos 2013 tarihinde kapatılmış ve yerine 2016 tarihinde Ankapark adlı büyük bir temapark açılmıştır.
Atatürk Orman Çiftliği'ne ulaşım ise EGO B1, B2, 519 numaralı otobüslerle sağlayabilirsin. 2022 Atatürk Orman Çiftliği giriş ücreti: Ücretsiz.
Atatürk Orman Çiftliği Kuruluyor
Atatürk Orman Çiftliği, 05.05.1925 tarihinde, önce 20 000 dekar, daha sonra Balgat, Etimesgut, Çakırlar, Macun, Güvercinlik, Tatar ve Yağmur- baba gibi arazilerin de satın alınmasıyla 52 000 dekarlık arazi üzerine M. Kemal Atatürk'ün emriyle kurulmuştur.
Cem YILDIRIM/ANKARA
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel'in sorularını yanıtlayan AOÇ Müdürü Yener Yıldırım, “2002'de arazi varlığımız 33 bin 487 dekardı. 2022'de ise 33 bin 105 dekar oldu. Betonlaşma miktarı ise 2002'de 283 bin 190 metrekare iken, 2022'de, 314 bin 635 metrekare oldu'' dedi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum günü ve burcu hakkında ilginç bir detay ortaya çıktı. Atatürk, astrolojik olarak İkizler burcuna ait. 21 Mayıs'ta doğan Atatürk, bu burcun özelliklerini taşıyor olabilir. İkizler burcu, zeka, iletişim becerisi ve adaptasyon yeteneği ile tanınır.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Bu bağlamda; Atatürk, yurt genelinde -başta Yalova, Silifke, Tarsus, Dörtyol, Ankara gibi ülkenin farklı yerlerinde- çiftlikler inşa etmişti[22]. Bu çiftliklerin çoğunluğu, bataklık arazilerde kurulmuştu[23]. Atatürk Orman Çiftliği, 5 Mayıs 1925'te “Gazi Orman Çiftliği” adıyla kurulmuştur[24].
Atatürk Orman Çiftliği Süt Pastörize (%3 Yağlı) 1 L
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb. 3.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri