“Atatürk'ün sekreteri Hasan Ziya Soyak hatıratında der ki, 'Günde 10-15 kahve içerdi ve çok fazla sigara içerdi, 3 pakete yakın' diyor. 'Gündüz vakti hiç içki içmezdi. Geceleyin yemekle beraber içerdi, ama hiçbir zaman kontrolü kaybedecek kadar içmezdi. Az içerdi.
Atatürk'ün sofrasındaki en büyük tartışma şüphesiz içkiydi. Gündüzleri alkol almayan Mustafa Kemal, akşamları sofradan içkiyi eksik etmezdi; ama kendi bünyesi alkole dayanıklıydı.
Atatürk içmeye 18 yaşında başlamıştır. Görev sırasında kesinlikle içki kullanılmamalıdır.
' Atatürk'ün cevabı çok ilginç: 'Ne yapayım ki içkimi içmeye mecburum. Kafam çok, ama beni mustarip edecek kadar çok ve hızlı çalışıyor. Vakit vakit onu uyuşturup dinlendirme ihtiyacı duyuyorum. ' İçkiyi zihnini dinlendiren bir ilaç olarak görüyor.
'General Duble' adlı kitabın 85'inci sayfasına bakalım. Ali Gümüş, şunları yazıyor; Atatürk'ün tercihi, Rumların imal ettikleri Dimitrakopulo marka rakıydı..." Yorum: Yazımı dikkatlice okursanız gerçeklerden değil algılardan söz ettiğimi anlarsınız. Ben de algı açığını vurgulamak istemiştim...
İlgili 31 soru bulundu
Çok fazla insan anılarında Atatürk'ün sofralarını anlatmıştır. Bu yüzden epey detay bilinir. Örneğin Atatürk neredeyse sadece rakı içerdi. Bir çok kaynakta söylenenlere göre adabına da uygun içerdi.
Akşam sofrası, Atatürk'ün hoş geldin konuşması ve kadeh kaldırmasıyla başlıyordu. En sevdiği içki, meşe fıçıda hafif sararıncaya kadar dinlendirilmiş rakıydı. Bu rakı onun için özel olarak damıtılırdı.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında Atatürk'ün emri ile Atatürk Orman Çiftliği'nde bir bira fabrikası kurulmuştur.
Atatürk'ün kahveye çok düşkün olduğu ve günde 10-15 fincan kahve tükettiği biliniyor. Atatürk'ün en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye, kendisinin tabiriyle 'yağlı fasulye' idi.
Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir.
Benim için alışkanlığınızı bozmasaydınız. Ben de rakı içerdim' dedi. Atatürk de, 'Doğrudur, bizde daha çok rakı içilir. Fakat ben ve huzurunuzda bulunan yakın arkadaşım Ali Fuat Paşa, daha okul sıralarında iken muhtelif vesilelerle viski içmiş ve zamanla da buna alışmıştık' cevabını verdi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk günde 5 saat uyuyordu.
Atatürk günde kaç bardak kahve içerdi? O dönemden gelen kaynaklar ve Atatürk'ün yanında olan kişilerin aktardığı anılara göre Mustafa Kemal, günde en az 15 fincan kahve içerdi.
Fissinger günde kaç paket sigara içtiğini sormuş, Atatürk "sekiz" demişti.
Nuri Ulusu, Atatürk'ün içtiği sigara adetinden ziyade, içiş şeklinden bahseder: “Kendi şahsına mahsus olmak üzere Tekel idaresince imal edilen, üzerinde G.M.K. , bilahare de K.A. özel markaları olan, ucu yaldızlı sigarasını içerdi.
İddianın Kaynağı Ne? Atatürk döneminde çocukların bira içtiğine dair iddialar daha önceden de sosyal medyada paylaşılmış, Malumatfuruş ise “Atatürk'ün Çocuklara Bira İçirdiği İddiası” isimli içeriğiyle bu iddiayı yanlışlamış.
Mustafa Kemal Atatürk, her ne kadar kahve düşkünlüğü ile bilinse de - ki kendisi sabah kahvaltısında ayran, çay içmekle beraber günde 10-15 fincan orta kahve içermiş- aslında hem Türkiye'de çay içimini, hem de Rize'nin çay üretimini destekleyen biri.
Kendisi bir konuşmasında ziyafetlerde çok yemek yenmesini tasarrufa aykırı bulduğunu ve sağlığa zararlı olduğunu söylemiştir. Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi.
Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım'da hayata gözlerini yummadan önce son olarak ne yediği kesin olmamakla birlikte son isteğinin enginar olduğu konusunda bilgiler mevcut. İzmir'den gelmesi gereken enginarın yetişmemesi nedeni ile bu isteği malesef ki gerçekleşmemiş.
Adatepe,TRT röportajında fotoğraf albümünü gösterirken kendisinin yaklaşık beş yaşlarındayken Atatürk ile birlikte bira fabrikasında çekilmiş bir fotoğrafını gösterip, Atatürk'ün kendisine bira içirdiğini ifade ediyor.
Ankara bira fabrikasını kurdu diyenler içinde ek bilgi verelim o zaman. Atatürk den önce ilk rakı fabrikası 2. Abdülhamid zamanında Sarıcazade Ragıp Paşa'nın Çorlu'daki Umurca Çiftliği'nde kurulmuştur.
1937'de Atatürk tarafından Hazine'ye bağışlanan çiftlik, günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tüzel kişiliği haiz bir kuruluş olarak faaliyetlerini sürdürür.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Kitap okumayı çok severdi Atatürk. Yoğun çalışmalarından ne zaman fırsat bulsa bir kitabın kapağını mutlaka açardı. Ama bir roman vardı ki, cephede savaştayken bile yanından ayırmaz ara sıra rastgele bir sayfasını açar okumaya dalardı. Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanı Atatürk'ün en sevdiği romandı.
Nakil sırasında ve tabut açıldığında Atatürk'ün yüzünü gören ve yaşayan son kişi olan Özden, “Etnografya Müzesi'nde tabut açıldı içinden çelik tabut çıkarıldı, çelik testere ile kesilerek tabut açıldı. O sırada Atatürk'ün yüzünü gördüm. Yüzü hiç bozulmamıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri