Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Dökme demirlerin kaynak kabiliyeti düşük seviyededir. Kaynak işlemi sırasında kaynak metaline komşu bölgeler yüksek sıcaklıklara ısındıktan sonra hızlı bir şekilde soğurlar.
Dökme demirlerin farklı tipleri vardır, bunlardan; gri dökme demir, küresel dökme demir ve temper dökme dökme demirler özel önlemlerle kaynak yapılabilirler. Fakat, beyaz dökme demirler çok yüksek karbon içermeleri ve metalurjik özellikleri sebebiyle kaynak yapılamazlar.
Pik Dökümün Bazı Özellikleri Nelerdir? En önemli özelliklerinden biri darbelere karşı kuvvetli olmasıdır. Sanayi ve birçok sektörde dayanıklı olması, tercih edilebilir hale getirmektedir. Sanayi sektöründe çürüme oranın az olan ve aşırı sıcaklığa dayanıklı olan malzemeler tercih edilmektedir.
Pik döküm nerelerde kullanılır? Pik döküm inşaat sektörün de asırlardan beri kullanılmaktadır. Darbelere mukavemeti, sağlamlığı, şantiye şartlarına dayanıklılığı, pik dökümü inşaatlarda vazgeçilmez bir malzeme haline getirmiştir. Ayrıca Pik döküm sanayide de kullanılmaktadır.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Dökme demirlerin kaynak kabiliyeti düşük seviyededir.
Aşınmaya dayanıklı ve serttir. Pik demir yüksek karbon içeriğine sahiptir. Bu nedenle kırılgandır. Ancak saf demirin düşük bir karbon içeriğine ve küçük düzeyde safsızlığa sahip olması, metalin gücünü arttırır.
Sfero dökümde korozyon direnci ve okside olmama özelliği pik döküme göre daha yüksek seviyededir. Bu yönüyle pik dökümün üretim aşamaları daha kolay denilebilir. Sfero döküm, pik döküme göre titreşim sönümlemede daha verimlidir. Isıl işlem uygulamaları sfero döküm üzerinde yapılabilmektedir.
1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür. Mutfak eşyası üretiminde tercih edilen maddelerden biridir.
GG25, en yaygın kullanılan dökme demir alaşımıdır. Bu malzeme, mukavemet ve aşınma direncinin iyi bir kombinasyonunu sunar, ancak yine de işlenmesi kolaydır ve yüksek standartlarda bitirilebilir. Ağırlıklı olarak perlitik bir yapıya sahip lamelli bir dökme demirdir. Sertliği artırmak için ısıl işlem tavsiye edilmez.
Pik demir hurdadan sınırlı olarak elde edilebilir. Bu yüzden de demir çelik üreticileri ve döküm endüstrisi maksimum düzeyde üretim yapamamaktadır.
Dünya üretimi (1580) demir cevheri 495 mt , pik 536 mt , ham çelik 702 mt. Bilinen rezervler: En az 200 yıl. Demir yumuşak , dayanıklı , gümüş beyazı , parlak bir madendir.Yoğunluğu 7.874 kg/m³ , erime noktası 1535°C'dir. Kaynama noktası 3000°C'dir.Erimeden önce yumuşar ve hamur kıvamına gelir.
Dökme demir kaynağında kullanılan döküm elektrotlar
Dökme demirlerin soğuk ve yarı sıcak (maksimum 300˚C) kaynağında saf nikel çekirdek tele sahip elektrotlar kullanılır.
Metaloc 55611 Alüminyum Dolgulu Epoksi Macun Alüminyum dolgulu epoksi macun yapıştırıcı ve dolgu malzemesi.Genel amaçlı tamiratlar ve alüminyum döküm yüzeylerdeki boşlukları homojen bir şekilde doldurur ve yapıştırır.Paslanmaz alüminyum yüzey elde etmek için idealdir alüminyum kaynak yerine kullanılabilir yüksek ...
Elektrodun tel kısmının her bir milimetresi için 40 amperlik değer herkes tarafından kabul görmüştür. Buna göre 3,25 mm çapındaki bir elektrodun kaynaklı birleştirmede kullanılması sırasında akım ayarının, 40x3,25=130 amper olması önerilir.
Pik döküm'ün diğer adı “Ham dökme demir” dir. Pik döküm; Yüksek fırından alınan, içindeki karbon oranı yüksek olan ve karbon oranı azaltıldıktan sonra önceden hazırlanan bir kalıba boşaltılarak yada sıvı metal üzerine uygulanan döküme verilen isimdir.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Doğal granit taşından üretilen tencere ve tavalar kimyasal maddeler içermez. İnsan sağlığına uygun yapıdaki döküm granit tava ve tencerelerin gıdalarla temasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Hızlı ve lezzetli pişirme imkânı sağlayan bu gereçler kolay çizilmediğinden kansere sebep olan maddeleri yiyeceklere geçirmez.
Pik Döküm ve Sfero Döküm Özellikleri
Sfero dökme demirde çeliğe benzeyen matris içinde dağıtılmış olan küre şekilli grafitlerden oluşan yapı söz konusudur. Mikro yapı açısından bakıldığında ise pik dökme demirden en büyük ayrıcalığı grafitlerin şekli olarak öne çıkar.
Sfero döküm, pik döküme göre başlıca avantajları (düşük ergime derecesi, iyi akışkanlık ve dökülebilme mükemmel işlenebilme ve iyi kesme mukavemeti) ile çeliğin mühendislik yönünden avantajlarına (yüksek mukavemet, tokluk, süneklik, sıcak işlenebilme ve sertleşme) sahip bir malzemedir.
Sfero piki(Nodular Pig İron), küresel grafitli dökme demir üretiminde kullanılır. Sfero dökümlerde, sfero piki kullanımının maliyet açısından ve teknik açıdan birçok avantajı bulunmaktadır. Sfero piklerinde başlıca, mangan, kükürt, titan, krom ve fosfor gibi elementlerin oldukça düşük oranlarda bulunması gerekir.
Küresel grafitli dökme demirin mekanik özellikleri oldukça iyidir. Talaşlı imalat işçiliği kolaydır. Korozyona karşı dayanıklıdır.
Dökme demirle karşılaştırıldığında, çelik gerginlikte üstündür ve paslanmaz. İnşaat malzemeleri olarak dökme demir ve çelik kullanılır ve binalar için yapılarda kullanılır. Çelik kiriş, kapı vb. Yapmak için kullanılır.
Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler. Yüksek çekme mukavemeti ve düşük maliyeti nedeniyle çelik, binalarda, altyapıda, aletlerde, gemilerde, trenlerde, arabalarda, makinelerde, elektrikli cihazlarda ve silahlarda kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri