Öz. Camilerde hatibin çıkıp hutbe okuduğu merdivenli kürsünün adı manasına gelen “MİNBER”, Ali Fethi Okyar'la Mustafa Kemal Atatürk'ün ortaklaşa çıkardıkları bir yayın organı olarak Millî Mücadele'nin ilk müjdecisi, başlangıç adımıdır.
Mustafa Kemal bu gazeteye 13 Kasım 1918'de İstanbul'a geldikten sonra bir miktar parayla ortak olmuştur. Mustafa Kemal'in ortağı olduğu Minber, çok yakın silah ve mücadele arkadaşı olan Ali Fethi Bey'in sahibi olduğu bir basın organı olarak tarihteki yerini önemle korumaktadır.
Minber Gazetesi, Osmanlı Devleti için adeta sonun başlangıcı olan Mondros Mütarekesi'nden hemen sonra, 1 Teşrin-i sani (kasım) 1918 tarihinde yayınlanmaya başlandı. Toplam 51 sayı olarak yayınlanan gazete, 21 Kanun-i evvel (Aralık) 1918 tarihinden son sayısını çıkardıktan sonra Türk basın tarihindeki yerini aldı.
Mümeyyizliği, Vakit gazetesi sahibi ve başyazarlığı, Yazarlık, TBMM III. ve IV. Dönem Artvin, V., VI., VII.ve VII. Dönem Çoruh Milletvekilliği yapmıştır.
Tam o sıralarda, 1 Kasım 1918 tarihinde Minber adlı bir gazete çıkarıldı. 21 Aralık 1918 tarihine kadar toplam 51 sayı çıkan bu gazetenin sahipliğini, Ali Fethi Bey (Okyar), sorumlu müdürlüğünü ise Dr. Rasim Ferit yaparken, gazete için en büyük fedakârlığı ise Atatürk yapmıştı.
İlgili 35 soru bulundu
Hakimiyet-i Milliye
İlk sayının gazete başlığının altında ise “mesleği milletin iradesini hakim kılmaktır” diye yazmaktadır. 10 Ocak 1920 günü yayınlanan gazetenin ilk başyazısını Mustafa Kemal yazmıştır.
Ülkedeki yanlışlar hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını isteyen Atatürk, Harp Okulu'nda başladıkları el yazısı ile gazete hazırlama işine geri döndü ve gazete çıkarmaya başladı.
Vakit gazetesi ilk olarak 1875 yılında Filip Efendi tarafından yayınlanmıştır. 1884 yılına kadar yayınlarını sürdüren Vakit, 1884 ile 1917 tarihleri arasında yayınlanmamıştır. Vakit gazetesi, 22 Teşrin-i Evvel Ekim 1917'de Ahmed Emin Yalman ve Mehmet Asım Us tarafından tekrar yayın hayatına başlatılmıştır.
Mehmet Asım Us ve Ahmet Emin Yalman'ın ortaklığı yaklaşık 5 buçuk yıl sürmüştür. İlk zamanlar başyazılar Ahmet Emin Yalman'ın kaleminden çıkarken, Yalman'ın yazılarının saray ve çevresinde yarattığı rahatsızlık nedeniyle Malta'ya sürülmesiyle gazete tamamen Mehmet Asım Us'un kontrolüne geçmiştir.
Türk yenileşme tarihinde Batıcı fikir akımının önemli temsilcilerinden biri olan Celâl Nuri (İleri), 15 Ağustos 1882 tarihinde Gelibolu'da doğmuş ve 2 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini kapamıştır.
İstikbâl gazetesinin kurucusu ve başyazarı olan Faik Ahmet Barutçu aynı zamanda. Traba zon Muhafaza-i Hukuk-ı Millîye Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer almıştır.
Albayrak: Mart 1913–1921 arasında Erzurum'da yayınlandı. Selim Polat tarafından kurulan gazete, İttihat ve Terakki Partisi'nin yayın organı durumunda idi ve Millî Mücadele yıllarında Doğu Vilayetleri Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti'nin güçlü bir sesi olmuştur.
Mustafa Fazıl Paşa tarafından kullanıldıklarını anlayan Ali Suavi, Yeni Osmanlı Cemiyetinden uzaklaşmış ve Muhbir'in matbaa aletlerinin çalınmasından dolayı gazetesi kapanmıştır. Ali Suavi de Paris'e geçerek burada Ulum'u yayımlanmaya başlamıştır (Çelik 1993: 19-22).
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
Ziya Bey, Ali Suavi, Nuri, Reşat, Rıfat Beyler, Namık Kemal ve Agâh Efendi'nin katıldığı toplantıda Suavi Efendi'nin Muhbir, Ziya Bey ile Namık Kemal'in Hürriyet gazetesini çıkarmaları kararlaştırıldı. İlk olarak Londra'da 31 Ağustos 1867'de Muhbir gazetesi çıkarıldı.
İkdam, 5 Temmuz 1894 (1 Muharrem 1312) yılında Ahmet Cevdet tarafından kurulmuştur. Şapolyo'ya göre, istibdat devrinin büyük gazetelerinden biri olan İkdam, fikir ve havadis gazetesi olarak yayın hayatına başlamıştır (Şapolyo, 1971: 166).
Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.
Karar, 7 Mart 2016'dan itibaren çağdaş, muhâfazakâr ve müslüman bir çizgide yayım yapan Türkçe günlük gazete. Karar Yayıncılık A.Ş. Genel yayın yönetmenliğini İbrahim Kiras'ın yaptığı gazete, 28 Nisan 2015'te Akşam ve Star gazetelerinden ayrılan bir ekip tarafından önce e-gazete olarak yayımlanmaya başladı.
“Takvim-i Vekayi” adıyla yayınlanan ilk resmi gazete, II. Mahmud döneminde 1831 yılında çıkarılmış olup 7 Şubat 1921 yılında “Ceride-i Resmiye” adıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk resmi gazetesi olacaktır.
Cerîde-i Havâdis, Türk basın tarihinin yarı resmî olan ilk Türkçe gazetesi. Gazetenin ilk sayısı. Cerîde-i Havâdis, Osmanlı'da İlk yarı resmi gazete olarak İngiliz misyonundan William Churchill tarafından 1840'ta çıkartılmıştır.
1 Kasım 1831'de ilk sayısı çıkan Takvim-i Vekayi, ilk Türkçe gazetemiz olmasının yanısıra Osmanlı Devletinin resmî gazetesi olarak yayınlan-mıştır[10] Ondan resmî devlet görüşünü ve devletin olaylara bakış açısını iz-lemek mümkündür.
Anadolu Ajansı (AA), Türkiye Cumhuriyeti'nin resmî haber ajansıdır. Türk Kurtuluş Savaşı hakkındaki haberleri duyurmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi tarafından 6 Nisan 1920'de Ankara'da kuruldu. Anadolu Ajansı'nın Ankara'da bulunan genel merkezi.
Gazetenin tarihi
İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır.
Yaptıklarını ve yapacaklarını halka duyurarak kamuoyu oluşturmak isteyen Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşını başlattığı andan itibaren basından destek almış ve basının gücünü en etkili şekilde kullanmıştır. Atatürk, Minber, İrade-i Milliye ve Hakimiyet-i Milliye olmak üzere üç gazete çıkarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri