Okumak, Atatürk'ün hayatında her zaman bir tutku olmuştur. Bu tutku, O'nu askeri ve sivil hayatında geniş bilgi ve kültürle donatmıştır. Bu bilgi ve kültürün kay nağı olan kitap ve kütüphane O'nun günlük hayatında daima önemli yer tutmuştur.
Çalıkuşu romanı Atatürk'ün çok sevdiği edebi eser olarak bilinir.
O günlerde tuttuğu anı defterinde gece uyumadan önce ya da sabah kahvaltısından sonra saat 08.00–10.00 arasında kitap okuduğunu belirtmektedir.
Atatürk'ün okuduğu kitapları bu özelliğiyle değerlendirerek 24 ciltlik bir eser haline getiren Anıtkabir Derneği'nin Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar başlığı altındaki eserinden de anlaşıldığı üzere hayatı boyunca 3997 kitap okuduğu görülmektedir.
Bilgisini sürekli artırmaya çalışan Mustafa Kemal; savaş yıllarında bile kitap okumayı bırakmadı.Onun Çanakkale Savaşları sırasında cephede de kitap okumayı sürdürdüğünü Madam Corrine'ye gönderdiği mektuplardan anlıyoruz.
İlgili 41 soru bulundu
Nutuk ilk defa 1927 yılında, biri asıl metin, diğeri belgeler olmak üzere Arap harfleriyle iki cilt olarak yayınlanmıştır.
Atatürk en çok tarih kitabı okurdu
Atatürk'ün okuduğu kitaplarda en sık rastlanan konular şöyle: 101 tarih, 20 dil, 8 edebiyat, 8 sözlük ve 7 siyaset bilimi. Tarih kitaplarının birçoğu genel tarih alanında.
Çalıkuşu'nun yanı sıra Jean Jacques Ruosseau'nun Toplum Sözleşmesi ve Ziya Gökalp'in Türkçülüğün Esasları da Atatürk'ün en sevdiği kitapları arasında yer alıyor.
Atatürk'ün Nutuk ile birlikte 9 kitap yazdığını bunların ikisinin Almancadan Türkçeye çeviri, diğerlerinin ise kendisi tarafından bizzat kaleme alınan askeri, siyasi ve medeni bilgileri içerdiğini ve bir de geometri kitabı yazdığını söyledi. Atatürk'ün 3 bin 997 kitap okuduğunu belirten Dr.
ATATÜRK 57 YILDA 3 BİN 937 KİTAP OKUDU
Kitap okumanın önemini vurgulayan Mutluer, hayatımızda büyük değişiklikler yapan Atatürkʼün 57 yıllık yaşamında araştırmalara göre 3 bin 937 kitap okuduğunu belirtti.
Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 9'u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda öldü. Vefat etmişlerdir.
Zevk için okumuş, bilgi edinmek için okumuş ve nihayet siyasi nutuklarına ve yazılarına kaynak olması için okumuştur. Velhasıl, kitap hangi yönde, konuda olursa olsun, Atatürk'ün fikir hayatı için değerli bir varlık mahiyetinde idi. Atatürk'ün hayatında iyi ve öğretici kitabın yeri daima büyük olmuştur.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kıyafetlerini diken bir ustanın torunu olan Levon Kordonciyan nam-ı diğer Altın Makas, “150 yıldır terzilik mesleğimizde; doğru yolumuzdan şaşmadan ve insanları üzmeden dört kuşaktır bugünlere geldik” dedi.
Atatürk'ün aşçısı atamızın kahvaltı alışkanlığını, yoğurt ve 1-2 dilim ekmek olarak anlatıyor. Bazen ayranla yediği ekmek sonrası üzerine kahvesini içermiş. Kahvaltılarında peynirli omlet yemeyi sevdiğini de yine aşçısının aktardığı notlardan biliyoruz.
CESARET,GÜÇ,GURUR VE UYUMUN SİMGESİ….
Cumhuriyetin aydınlık yüzünü temsil eden, Atatürk'ün en sevdiği çiçek kasımpatı'dan oluşan bembeyaz bir buket. Bu özel günü coşkuyla kutlamak, Cumhuriyetimizin temel değerlerine bağlılığımızı göstermek ve geleceğe dair umutlarımızı paylaşmak için bir fırsattır.
Güvenlik politikalarının hâkim olduğu yılları, bütün tarafların gözüyle değerlendiren bir gazetecilik çalışması olarak değerlendirilen kitap, Kürt sorunu ile terör sorununu birbirinden ayırmak gerektiği yönündeki yaklaşımıyla kaynak olarak değerlendirilmiştir.
Nutuk, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir.
Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi'nde | Dr.
Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin
Eğitimci yazar Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu eseri, Atatürk'ün en sevdiği kitapların başında gelir. Hatta Çalıkuşu Atatürk'ün başucu kitabıdır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
REŞAT NURİ GÜNTEKİN – ÇALIKUŞU
Atatürk, gündüz cephede savaşırken akşam ise çadırında Çalıkuşu'nu okurdu. Gazi, Çalıkuşu'nu okuyup bitirdiğinde, “Biliyor musunuz dün gece Reşat Nuri Bey'in Çalıkuşu romanını okudum, çok beğendim. İhmal edilmiş Anadolu'yu genç bir hanım öğretmenin yaşadığı zorlukları ne güzel anlatmış.
Koleksiyonunda 228 bin kitap, 20 bin dergi, 10 bin gazete cildi, 445 albüm, 12 bin 320 kartpostal, 10 bin harita, dört bin 400 yazma, 565 salname, 334 takvim ve 49 atlas bulunmaktadır.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Mustafa Kemal Atatürk´ün Hayatı
Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi, Selanik Askeri Rüştiyesi, Selanik Askeri İdadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi'ne gitti. 1893 yılında Askeri Rüştiye'de okurken matematik öğretmeni tarafından adına "Kemal" ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri