Karlılık Potansiyeli: Gayrimenkul, uzun vadede değer kazanma eğilimindedir. Genellikle gayrimenkul değeri, zamanla artar ve bu nedenle yatırımcılara düzenli bir getiri sağlayabilir. Ayrıca, gayrimenkul yatırımı kira geliri elde etme imkanı sunar ve bu gelir, yatırımınızın karlılığını artırabilir.
Emlak yatırımı, uzun vadede değer kazanma potansiyeline sahiptir. Bu, yatırımcılar için önemli bir avantajdır. Nüfus artışı, ekonomik büyüme ve şehirleşme gibi faktörler, gayrimenkul fiyatlarının artmasına katkı sağlar. Özellikle, doğru konumda, stratejik olarak iyi seçilen gayrimenkuller zamanla değer kazanır.
Gayrimenkul diğer yatırım araçları gibi günlük değer kazanan bir yatırım aracı değildir, ayrıca hemen paraya çevrilemez, likiditesi azdır. Gayrimenkulü gerçek değeriyle paraya çevirmek için en az bir ay beklemek gerekir. Bu noktalara karşın gayrimenkul aynı zamanda en sağlam ve en çok kazandıran yatırım aracıdır.
Ev almanın avantajları şunlar olabilir: Ev sahibi olarak mülkiyet hakkınızı kazanırsınız ve evinizi istediğiniz gibi kişiselleştirme özgürlüğüne sahip olursunuz. Kiraya ödeme yapmak yerine, ev alarak kira giderlerinden kurtulursunuz. Ev, zamanla değer kazanabilir, bu da gelecekte karlı bir yatırım olabilir.
Genel olarak, gayrimenkul yatırımı, yatırımcısına düzenli bir nakit akışı (aylık kira geliri) sağlaması nedeniyle iyi bir yatırımdır. Ayrıca gayrimenkul yatırımcısı kira gelirini arttırmanın ve yatırımdan daha yüksek getiri elde etmenin yollarını da bulabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Gayrimenkul sektörü özellikle enflasyon sorununun olduğu ülkelerde her zaman en doğru yatırım araçlarından biri olarak görülür. Gayrimenkul alım satımında enflasyon oranı piyasa tarafından gözetildiği için taşınmazın değer getirisi çoğunlukla enflasyon oranının üzerinde kalır.
2024 yılında ev almak kredilerde ve faiz oranlarında ve kolaylık sağlanmadığı müddetçe mantıklı görünmüyor. Faiz oranlarının makul bir seviyeye gelebilmesi için en azından bir yıl daha geçmesi gerekiyor. Bu nedenle 2024 yılı 2023'ten daha iyi geçmeyeceği, yılın ilk 6 ayında, beklenmiyor.
Genel olarak aylık gelirin konut kredisi taksit tutarının 3-4 katı olması önerilir. Sonuç olarak konut kredisi başvurusu yaparken mümkün olduğunca yüksek peşinat ödemek ve gelir durumuna uygun bir taksit tutarı belirlemek önemlidir.
Dolayısıyla gelelim başlıktaki sorumuza: Kira ödemek mi, 10 yıl ev kredisi ödemek mi daha kârlı? Bankacı uzmanımızın söylediği 'eğer aylık 30.000-50.000 TL geliriniz varsa' kriterine uyuyorsanız ve bu gelirin 10 yıl boyunca sabit olacağına güveniyorsanız, ev almak tabii ki kirada oturmaktan daha mantıklı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun son açıkladığı verilere göre de Ekim ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 azaldı. Mevduat faizlerinin yükselmesi ile vatandaş gayrimenkul yatırımı yerine mevduatını bankada tutmayı tercih ediyor. Ancak uzmanlara göre 2024 yılında konut satışları artabilir.
Gayrimenkul Satma Süresi Nedir? Senede kaç ev alıp satabilirim konusu biraz karmaşıktır. Gelir Vergisi Kanunu'nda aynı evi alıp satma süresi minimum 5 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat kanunda yıl içerisinde kaç tane ev satılabileceği hakkında net bir sınırlama bulunmuyor.
Özellikle Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirlerde konut fiyatlarının artışı dikkat çekici. Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre artış, Ankara'da %135,3, İzmir'de %133, İstanbul'da ise %127,3 oldu. Bu nedenle bu üç büyük şehir, Türkiye'de yatırım için ev almak isteyenler için öncelikli tercihler arasında olmalı.
Hem sonbahardan önce fiyatları düşüren satıcılardan faydalanıp, hem sevdiğiniz bir evi bulmak için yeterli envantere sahip bir alışveriş deneyimi istiyorsanız, yaz sonu, bir ev satın almak için en iyi mevsimdir. Bu nedenle diğer koşullardan bağımsız olarak düşünüldüğünde ev almak için en uygun ay Ağustos ayıdır.
Her ev tipinde olduğu gibi 1 artı 1 ev almanın da birçok avantajı vardır. Bu avantajların ilki 1+1 evlerin diğer evlere oranla daha düşük satış fiyatına sahip olmasıdır. Aynı zamanda özellikle tek yaşayan ya da 2 kişilik aileler için düşük kira avantajı dolayısıyla çok fazla talep görmektedir.
BDDK kararına göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamaz. 1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
Bankalar aylık taksit tutarını toplam hane gelirinizin %50'sini geçmeyecek şekilde belirler. Bazı bankalarda istisnalar da mevcuttur. Kredi çekebileceğiniz tutar, satın alacağınız gayrimenkul değerinin %90'ınını geçemez.
Evi kiraya vermenin avantajları arasında ilk sırada düzenli bir gelir kaynağına sahip olmak yer alır. Mesela kredi ödemeniz varsa buradan elde ettiğiniz kazançla taksitlerinizi daha rahat tamamlayabilirsiniz. Ayrıca kira geliri, gelecekteki belirsizliklere karşı hazırlıklı olmanızı da sağlar.
Kısaca bu konuyu özetleyecek olursak, 2024 ev fiyatları ne olur? Sorunun cevabı belli… Asla düşmez, bir süre böyle durağan gider, sonrasında jet hızıyla yine ev fiyatları yükselir.
Konut kredisi faiz oranları önemli ölçüde artarak ipotekli konut satışlarının düşmesine neden oldu; ikincisi, finansal baskı ve yüksek enflasyon döneminde konut güvenli liman yatırım fırsatı olarak ortaya çıkmış ve insanları yatırım amaçlı konut alımına yöneltmişti.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Emlak Danışmanı maaş beklentisi aylık ortalama 29.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.800 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir.
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Öncelikle ev satın almak isteyen kişiler emlakçılara hem alıcı hem de satıcı üzerinden satış bedelinin yüzde 2'si+KDV komisyon ödemek durumundadır. Ev kiralama aşamasında ise emlakçı 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10'unu+KDV alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri