Soğuk kompres: Soğuk suda ıslatılmış gazlı bezlerin yaralanmış bölgeye, inflamasyon ve şişliği azaltmak amacıyla uygulanmasıdır. Açık yaraya uygulanması gereken durumlarda kullanılan tüm malzemelerin steril olması gerekir. Uygulama 15°C su ile 20 dakika boyunca gerçekleştirilmektedir.
Soğuk kompres, soğuk havlularla ya da buz torbaları ile yapılan kullanışlı bir tedavi yöntemidir. Soğuk kompres özellikle burkulma, şişlik ve ağrılara oldukça iyi gelmektedir. Bu sebeple çoğu kişi soğuk kompresi uygulamaktadır.
Tıbbi malzeme olarak kullanılmaktadır. Yaraların üzerine bant aracılığıyla konularak yaranın geçici süreyle kapatılması amacıyla kullanılır. Medikal alanda en yoğun olarak kullanılan ürünler arasında bulunmaktadır. Diğer bir adıyla gaz kompres olarak da bilinmektedir.
Akut ağrıların tedavisinde, Eklem ve tendonlardaki ödemin azaltılmasında, Germe egzersizleri sırasında kas spazmlarının azaltılmasında, Ligaman zedelenmelerinde ödemin ve ağrının azaltılmasında soğuk uygulama kullanılır.
Soğuk uygulama ile damarlarda daralma (vazokonstriksiyon) sağlanır. Böylece belli bir bölgedeki kan akımı azaltılabilir. Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi aktivitesi (inflamasyon) ve ödem azalır. Eklem ve tendonlardaki ödem ağrıya neden olduğundan ödemin azaltılması ağrıyı hafifletir.
İlgili 21 soru bulundu
Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir. Cilt üzerine ince bir tülbent veya havlu konularak, buzun cilde direk temas etmesi engellenmelidir.
Soğuk uygulamasında en çok buz kullanılır. Yaralı bölgeye belirli bir süre uygulamada bulunmanız Sizi yakınmalarınızdan kurtaracaktır. Ancak buzu belirli bir süre uygulayabilirsiniz. Önce derinizde bir soğukluk hissedersiniz, sonra ağrınız azalır.
Ateşi düşürmek için suyun sıcağa yakın ılık olması gerekir. Soğuk veya buzlu su ateşi düşürmez, tam tersine ateşin vücut içerisinde kalmasını sağlar."
"Soğuk hava ve buz, eklem ağrılarından, baş ağrısına, saçlardan cilde kadar pek çok soruna deva olabiliyor..." Uzmanlar soğuğun baş ağrısını gidermede etkili olduğunu söylüyor. Bunun için başınızda ağrı olduğunda bir poşete buz doldurun ve ince bir beze sarılı biçimde ağrıyan bölge üzerinde uygulayın.
El ve ayak gibi ekstremite uçlarının genel yaralanmalarında kullanılabilir. özel soğuk havlular ile eklem bölgelerine uygulama yapılır. uygulama yapılmamalıdır. tromboza bağlı doku ölümü.
Soğuk uygulamalar 15–30 dakika sürmelidir. Daha uzun süre uygulanması hücre ölümlerine yol açar. Kuru soğuk uygulamada en çok kullanılan yöntemdir. Lokal olarak yapılır.
Ateş düşürülmesi, spor kazaları, yanıklar, kesikler, böcek sokmaları, tansiyon düşürülmesi, baş ağrısı, diş ağrısı, bayanlarda adet dönemi sancıları, romatizma, kas katılaşması, sırt, boyun ağrıları ve sıcak / soğuk tedavi gerektiren vakalar başlıca kullanım alanlarıdır.
Jel buz torbaları, -20 derecede donduğunda bile yumuşaklığını korur. Aynı zamanda, vücudun farklı bölümlerine, koymak için uygun bir üründür. Soğuk kullanım için öncelikle, jel buz torbalarının buzlukta bir süre saklanması gerekir.
Temiz bir bez veya havlu kullanarak buzları sarılarak veya buz paketini hazırlanır. Buzları veya buz paketini, ağrıyan veya şişmiş bölgenin üzerine 20 dakika boyunca uygulanır. Uygulama süresi, o bölgede 20 dakikayı geçmemelidir. Uzun süre uygulamak duyu azalması durumuna sebep olabilir.
Buz Tedavisi
Soğuk kompres, diş enfeksiyonunun neden olduğu ağrı ve iltihaptan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Kullanım esnasında dikkat etmek gereken en önemli husus ise çıplak tene veya deriye asla direk olarak konulmamalıdır. Bu nedenle kullanım esnasında soğuk jel kompresi mutlaka bir beze ya da bezden bir kılıf içine koyup, uygulayacağınız bölgeye bu şekilde tatbik etmek gerekmektedir.
İmplant operasyonları sonrasında ilk gün 5 dakika aralıklara tüm gün boyunca buz uygulaması yapılmalıdır. İkinci gün ise 10 dakikalık aralıklarla uygulanması yeterli olacaktır.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Kas ağrısına iyi gelebilecek yöntemle şu şekilde sıralanabilir: Ağrılı bölgeyi dinlendirip, yüksekte tutmak. Buz kompresi ile kan akışını iyileştirmek.
En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır. Yaralanmadan hemen sonra uygu- lanan soğutma işlemi hücrelerin metabolik faaliyetlerini de yavaşlatarak düşük oksijen seviyesine karşı toleransla- rını artırır.
Belin zorlanmasına bağlı gelişen bel ağrısı için yaralanmadan hemen sonra bölgeye buz tatbiki yapmak yararlıdır. Bir havluya sarılmış buz torbası ağrıyan alana uygulandığında yaralanmaya bağlı gelişen akut iltihaplanma geriler. Soğuk ayrıca ani ve yoğun bel ağrısını hafifletebilir.
Tedavi amaçlı soğuk uygulama 2 çeşittir. Kondüksiyon yöntemi ve buharlaşma yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri