3-Ortalama Toplam Maliyet (ATC) : Firmanın birim üretimi başına düşen toplam maliyetidir.
Ortalama değişken maliyet (average variable cost=AVC) = ürünün birim başına değişken maliyeti. Ortalama toplam maliyet (average total cost=ATC) = ürünün birim başına toplam maliyeti.
Ortalama Toplam Maliyet (Average total cost, ATC): Ürünün birim başına toplam maliyetidir.
AFC=TFC/Q.
Ortalama sabit maliyet, bir birim başına düşen toplam sabit maliyeti gösterir. Toplam sabit maliyet üretim düzeyinden bağımsız veya analiz döneminde sabit olduğundan, çıktı miktarı arttıkça ortalama maliyet giderek azalır.
İlgili 29 soru bulundu
Tam rekabet piyasası; bir pazarda hiçbir satıcının sattığı ürünün fiyatını etkileme gücüne sahip olmadığı piyasadır.
Marjinal maliyet eğrisi veya grafiği, şirketin yönetim ekibine üretim gidişatı hakkında fikir verir. İlave bir mal üretiminde hesaplanan fiyatın marjinal maliyetten yüksek olması gelirin belirli bir ölçüde artacağını işaret eder. Böyle bir durumda işletme, kâr açısından mantıklı olduğu için ek üretime devam eder.
Toplam fiziki Ürün: (TPP, TP): Değişken girdi miktarına bağlı olarak elde edilen toplam çıktığı ifade eder. 3. Marjinal Fiziki Ürün: Değişken girdi miktarını bir birim arttırılmasıyla toplam çıktıda meydana gelen değişimi ifade eder. Marjinal fiziki ürün aynı zamanda her işçinin ürettiği mal miktarını ifade eder.
Üretici için sadece iki girdinin kullandığı ve bu iki girdinin de değişken olduğu durumunda, aynı toplam ürün miktarını sağlamaya imkan verecek girdi bileşimlerinin geometrik yerlerini gösteren eğridir.
TVC (Television Commercial); şirketinizin dışa dönük yüzünü anlatan, kampanya, lansman, ürün tanıtımı ve bunun gibi bir çok içeriği ana akım medyadan izleyicilere ulaştırabildiğiniz, şirketinizi veya ürününüzü hedef kitleye doğru bir biçimde aktaran filmlerdir.
Firma arz eğrisi, marjinal maliyet (MC) eğrisinin ortalama değişken maliyet eğrisinin üstünde kalan kısmıdır.
Belirli bir üretim (ve satış) miktarında, firmanın toplam kârı (T), toplam hasılat (TH) ile toplam maliyeti (TM) arasındaki farka eşittir. Yani: TC-TH-TM dir. Firma toplam kârın en yüksek olduğu üretim düzeyinde dengeye gelecektir.
Ekonomi Ansiklopedisi, Paymaş Yayınları, 3. Cilt, İstanbul:1984, s. 1059-1060. elde edilen hasıla azalmaktadır. Bu sirkülasyonun dinamiği ise uzun dönem ortalama maliyetlerin (LAC) seyri ile ifade edilmektedir.
SABİT MALİYET
Yani sabit maliyetler aydan aya aynı kalır. Bu maliyetler ticari faaliyetlerden bağımsız olarak bir şirket tarafından ödenmesi gereken giderlerdir. Şirket satış yapmasa bile sabit maliyetler ödenmek zorundadır.
PİYASA YAPISI NE OLURSA OLSUN bir firmanın kârını maksimize eden koşul Marjinal Hasılat ile Marjinal Maliyet (MR=MC) eşitliğidir. Yani ilave birim üretmenin getirisi (MR) ile ilave birim üretmenin maliyeti (MC) birbirine eşittir.
Emeğin marjinal ürünü, son birim istihdam edilen birey tarafından üretilen ilave çıktıdır. Emeğin marjinal ürünü, MPL = L Q ∆ ∆ dir. dir.
Marjinal İkame Oranı(MES): Farksızlık eğrisi üzerinde tüketicinin tükettiği mallardan birinin tüketimini bir birim arttırdığında aynı fayda düzeyini koruyabilmek için diğer maldan ne kadar vazgeçmesi gerektiğini gösteren orandır.
(Producer's equilibrium) İki üretim faktörünün kullanıldığı varsayımı altında, bir üreticinin belirli bir dönemdeki maliyetle üreteceği en çok çıktıyı gösteren noktadır. Bu noktada üreticinin eş maliyet doğrusu ile eş ürün eğrisi birbirine teğet konumdadır.
Ürün kavramı bazen toplam fiziki ürün olarak ta ifade edilmektedir (TPP). Bunun yanı sıra marjinal (MPP) ve ortalama (APP) fiziki ürün kavramları vardır. MPP, firmadaki işçi sayısını bir birim arttırdığımızda üretimin ne kadar artacağını, APP ise ortalama olarak bir işçinin ne kadar üretim yaptığının göstergesidir.
Marjinal ürün (MP), ortalama ürün (AP) den büyük ise AP artıyor demektir.
F/K oranı, bir hisse senedinin güncel fiyatının şirketin kârına olan oranını gösterir. Hisse fiyatını; şirketin finansal performansıyla, yani satışlarından elde ettiği kârıyla karşılaştırmana yardımcı olur.
V, ekonominin dibe vurduktan sonra hızla toparlanmasını; L, krizin sürmesini ve toparlanmanın ne zaman olacağının belirsizliğini; W, hızlı toparlanmanın ardından tekrar küçülmenin ortaya çıkmasını; U ise bir süre durgunluğun devam etmesinin ardından hızlı toparlanmayı ifade ediyor.
Dolaylı maliyetler, üretim sürecindeki herhangi bir tek faaliyetle doğrudan ilişkili olmayan maliyetlerdir. Örnek olarak çalışan maaşları ve muhasebe departmanı maliyetleri gibi yönetim maliyetleri ile kira, kamu hizmetleri ve makine maliyetleri gibi genel gider maliyetleri verilebilir.
Örneğin, sinemaya gitmek ile evde kalıp kitap okumak arasında karar vermeye çalışıyorsanız, sinemaya gitmenin fırsat maliyeti sadece sinema bileti için ödediğiniz tutar değil, aynı zamanda evde kitap okumaktan alacağınız haz olacaktır.
Örtük maliyet, üretimi gerçekleştiren firma tarafından o firmanın sahibi olanlara üretime katkıları karşılığında yapılması gereken ödemeleri kapsar. Zımni maliyet kavramının arkasında firmanın üretim sürecinde kendi sahip olduğu girdileri de kullanması yatar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri