Iğdır kayısısını tanıtmak ve daha çok yerlere göndermek için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca kayısı paketleme sistemini değiştirdik” dedi. Kayısı alım satımı yapan esnaf Ömer Sinay, Mayıs ayında bahçeleri satın aldıklarını söyleyerek, “Mayıs ayında kayısılarımızı aldık. Haziran ayının 15'i ile 20'si hasat günümüzdür.
Türkiye'de üretilen toplam kayısı miktarının yaklaşık %2'si Iğdır'da üretilmektedir. Iğdır'da yetiştiri- len kayısıların %85'lik kısmını Şalak, geriye kalan %15'lik kısmını ise Ordubat, Teberze ve Teyvent (Ağerik) çeşitleri oluşturmaktadır.
Kayısı, yaz mevsimi meyvesidir. Mayıs-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve manavlarda kayısının en lezzetli haline rastlamak mümkündür.
Iğdır Kayısısı (Şalağı) - Iğdır
Dünyaca ünlü olan ve sadece Iğdır yöresi ile Kağızman'da yetişen bu kayısı türünün şekli eliptik olup simetrik bir yapıya sahiptir. Çekirdekleri uzun şeritli ve tatlı olduğundan kuruyemiş olarak tüketilebilir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır'a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya'nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya'dan çıkıyor.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.
IĞDIR (AA) - "Doğu'nun Çukurova'sı" olarak bilinen Iğdır'da yetiştirilen ve yaş şekilde ihracatı yapılan kayısı, kurutularak da şehrin ekonomisine katkı sağlıyor.
Kayısı, bebeklere 6. Aydan itibaren verilebilen meyveler arasında yer almaktadır.
Dünya kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye kayısı gen kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahiptir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının %90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
"Iğdır'ın kayısısı ünlü olduğu için genellikle herkes kayısıyla, meyveyle geçimini sağlar. Çağlaya çok fazla talep var, dışarıdan isteyenler var. Daha çiçek halindeyken gelip bahçelerden satın alıyorlar.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, elma, kavun, karpuz, mısır, kayısı ve armuttur.
Ağrı Dağı`nın eteklerinde bulunan ve beyaza bürünen bahçeler, fotoğrafçılar ve doğaseverler tarafından ziyaret ediliyor.
Doğunun tarım başkenti olarak da bilinen Iğdır'a özgü mis kokulu, iri meyveli Iğdır kayısısı yöre halkı tarafından sarı elmas olarak da adlandırılır. Iğdır Kayısı Reçeli bu özel kayısılardan tamamen doğal yöntemlerle üretilmiştir.
Iğdır kayısısı tadıyla, güzelliğiyle, lezzetiyle ünlenmiştir. Diğer kayısılar kurutmalıktır, Iğdır kayısısının lezzetini onlarda bulamazsınız. Herkesin bunu mutlaka tatmasını öneriyorum." dedi.
Suda Çözünür Kuru Madde Miktarı (SÇKM) % 14,62'dir. Ortalama meyve ağırlığı 27,5 g ve ağaç başına ortalama verim 41 kg'dır.
Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır.
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
Türkiye, yılda 750.000 ton üretimle dünyanın en büyük kayısı üreticisidir. Özbekistan 493.842 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. İran, yıllık 342.479 ton üretimle üçüncü büyük kayısı üreticisidir.
Toprak İsteği: Kayısı ağacı; yarı sıcak ve sıcak bölgelerde, arazinin bol güneş gören güney yönlerinde, derin, geçirgen, az meyilli, sıcak ve besin maddelerince zengin, tınlı ve hafif kireçli, tınlı, kumlu tınlı ve humuslu top- raklarda iyi gelişme gösterir ve meyve kalitesi artar.
Kayısı ağaçları genel olarak sudan hoşlanmazlar. Ancak meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Su tutan ve derin topraklara dikilmiş kayısı ağaçları zamk çıkartmakta ve çok miktarda çiçek ve meyve dökümü yapmaktadır.
Hasanbey
Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir. Hasanbey kayısının meyveleri iri, dokusu sert ancak tatlı ve yaklaşık 40-45 g ağırlığında olur. Sert dokusu yola dayanımını artırdığı için büyük tüketim merkezlerine satışa sunulmak üzere rahatça gönderilebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri