ATC, çıktı başına toplam maliyettir (Şekil 5b). ATC(AC) =AFC+AVC dır.
Ortalama Toplam Maliyet (Average total cost, ATC): Ürünün birim başına toplam maliyetidir.
Ortalama değişken maliyet (average variable cost=AVC) = ürünün birim başına değişken maliyeti. Ortalama toplam maliyet (average total cost=ATC) = ürünün birim başına toplam maliyeti.
AFC=TFC/Q.
Ortalama sabit maliyet, bir birim başına düşen toplam sabit maliyeti gösterir. Toplam sabit maliyet üretim düzeyinden bağımsız veya analiz döneminde sabit olduğundan, çıktı miktarı arttıkça ortalama maliyet giderek azalır. Grafiklerde toplam sabit maliyet ve ortalama sabit maliyet eğrileri gözükmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
ATC(AC) =AFC+AVC dır. Toplam, marjinal ve ortalama maliyet ilişkileri şu şekildedir: 1. Toplam maliyet artarken, MC sıfırdan büyüktür. 2. Marjinal maliyet sıfırdan küçükse (negatifse) toplam maliyet düşmektedir.
Alternatif akım (ac) frekansı, bir ac sinüs dalgasında saniye başına döngü sayısıdır. Frekans, akımın bir saniyede yön değiştirme hızıdır. Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir.
Ortalama Değer: Herhangi bir fonksiyonun bir periyottaki ani değerlerinin ortalamasıdır. Alternatif akımın bir periyottaki pozitif ani değerlerin sayısı, negatif ani değerlerin sayısına eşit ve aynı büyüklükte olduğundan alternatif akımda ortalama değer sıfırdır.
LRAC=LRTC/Q
Tüm girdilerin değişken girdi olduğu uzun dönemde bir birim ilave çıktı üretmenin toplam maliyette meydana getirdiği artışa, uzun dönem marjinal maliyet (long run marginal cost, LRMC) denir.
Ortalama ürün belirli bir üretim sürecinden elde edilen ürünün o ürünün elde edilmesi için kullanılan değişken girdi miktarına bölünmesiyle elde edilmektedir.
PİYASA YAPISI NE OLURSA OLSUN bir firmanın kârını maksimize eden koşul Marjinal Hasılat ile Marjinal Maliyet (MR=MC) eşitliğidir. Yani ilave birim üretmenin getirisi (MR) ile ilave birim üretmenin maliyeti (MC) birbirine eşittir.
3-Ortalama Toplam Maliyet (ATC) : Firmanın birim üretimi başına düşen toplam maliyetidir.
Belirli bir üretim (ve satış) miktarında, firmanın toplam kârı (T), toplam hasılat (TH) ile toplam maliyeti (TM) arasındaki farka eşittir. Yani: TC-TH-TM dir. Firma toplam kârın en yüksek olduğu üretim düzeyinde dengeye gelecektir.
Ölçeğin Sabit Verimi (Ölçeğe göre sabit getiri): Üründeki artış oranı, girdilerdeki artış oranına eşittir. Ölçeğin Artan Verimi (Ölçeğe göre artan getiri): Bütün girdilerin belli bir oranda arttırıldığı zaman ürün miktarının girdilerdeki artış oranından daha büyük bir oranda artması.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
Bir fazlı AC: Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye 60 Hz'lik frekans (ABD) ve 110-20 voltluk gerilimdir. (120 VAC) ve fazlar arasında ise 240 volt alternatif gerilim (240 VAC) vardır.
Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur. Gerilim arttıkça gerilimin etkisi altında kalan kişinin can güvenliği azalır.
Bu noktada AC elektrik akımı DC elektrik akımına çevrilmektedir. Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
Alternatif akımda güç denildiği zaman anlatılmak istenen aktif güçtür. Aktif güç formülü: P = U x I x Cosφ dir. Birimi Watt'tır.
622- SATILAN HİZMET MALİYETİ (-)
Üretilen hizmetlerle ilgili olarak yapılan giderlerin kaydedildiği hesaptır. İşleyişi : Üretilen hizmetle ilgili giderler niteliklerine göre, dönem sonlarında "741- Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma Hesabı" alacağı ile, bu hesaba borç kaydedilir.
7/A seçeneğinde yer alan hesaplar; maliyet muhasebesi bağlantı hesapları, gider hesapları, gider yansıtma hesapları ve fark hesapları olmak üzere 4 ana gruptan oluşmaktadır.
3. Dağıtım: Esas üretim gider yerlerinde toplanan üretim giderleri, gider yerlerinde üretilen mamullere yüklenmekte, faaliyet gider yerlerinde toplanan giderler ise sonuç hesaplarına aktarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri