Unu güzelce kavurduktan sonra, sıvı malzemeleri bir anda dökmeyin. Bunun yerine önce sıvının 1/3'ünü ekleyerek çırpıcıyla hızlıca karıştırın. Geri kalan sıvıyı da yavaş yavaş ilave edin. Bu aşamada çırpma işlemini kesinlikle bırakmayın.
Kaşık veya spatula yerine çırpıcı kullanın.
Unu eleyerek yağın üzerine eklediğiniz andan itibaren, bir el çırpıcısıyla unu istediğiniz renge gelene kadar, hızlı hızlı karıştırarak kavurun. Çırpıcı unlu karışımın her yerinin eşit derecede kavrulmasına destek olur ve iyi kavrulan un topaklanmaz.
Unu kavurduktan sonra içine ekleyeceğiniz süt ya da su gibi sıvıların soğuk olmasına da özellikle dikkat etmelisiniz. Sıcak sıvılar daima unun topaklanmasına neden olur.
Unun üzerine eklenecek sıvının mutlaka soğuk olması gerekir. Bu durum unun aniden pişik topaklanmasının da önüne geçer. Soğuk sıvı, unun daha kolay parçalanmasına yardımcı olur.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
İlgili 23 soru bulundu
hazır çorba soğuk suya dökülür ve hemen karıştırmaya başlayarak ısıtılır, en sonunda da kaynar. yine topaklanma varsa çöpe atılır.
- Unu çırpma işlemi sırasında kaşık ve spatula gibi malzemeler unun topaklanmasına neden olabilir. - Unu çırparken una eklediğiniz herhangi bir sıvı malzemenin soğuk olmasına özen gösteriniz.
Şekerli şerbetini ilave ederken de un da topaklanma problemi yaşanabiliyor. Bu nedenle şerbetin çok sıcak ya da soğuk olmamasına özen gösterin. Aksi takdirde şerbet una tam yedirilmeyecektir. Kesilmeler ve topaklanmalar oluşabilir.
Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır. Şerbeti sıcak olduğu takdirde un şerbeti çekmez ve beklediğiniz kıvamı alamazsınız. Şerbetini azar azar vermeye de özen gösterin.
Kavurma işlemi 10-15 dakika kadar sürebilir. Bu işlemi orta ateşte yapın. Bu kıvama gelince şerbetini de verin.
İsterseniz tarçın, ceviz ya da antep fıstığı ile servis edin. Helva yapımında en önemli nokta, unu sürekli olarak karıştırmaktır. Karıştırma işlemini daha rahat yapabilmek için tahta kaşık kullanın.
Hava, ısı ve nem, paket açılmamış olsa bile, ununuzun son kullanma tarihinden önce bozulmasına neden olabilir. Tüm ambalajlar hava geçirmez değildir, bu nedenle un paketinizi taze tutmak için hava geçirmez bir torba veya kap içine koymalısınız. Serin ve karanlık bir dolapta saklayın.
Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Kül Miktarı: Undaki madeni maddelere kül adı verilir.Undaki kül miktarı o unda saf un külü ile karışan kepek tozu toplamıdır. Bu değer saf una karışan kepek tozu oranını belirtmesi sebebi ile önemli bir ölçüdür.
Dolapta beklediği için katılaşan çorbalarınıza biraz su ekleyerek karıştırdığınızda çorbanız eski haline gelir. Sütlü çorba yaparken tuzu en son aşamada ekleyerek sütün kıvamlı kalmasını sağlayabilirsiniz.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Çorbanıza kıvam katacak bir diğer malzeme de nişastadır. Nişastayı suyla iyice incelttikten sonra karışımı çorbanıza yavaş yavaş eklemeniz ve bu sırada devamlı karıştırmanız gerekir. Çorbaya ekleyeceğiniz nişasta miktarını kendi hedeflediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Unun böceklenmesine neden olan sebeplerden biri de plastik kaplar kullanmaktır. Unu, plastik kap içinde muhafaza ediyorsanız kapalı bir dolapta ağzını açık bırakmalısınız. Böylece ununuz hava alarak rutubet oluşumunu engelleyecektir.
Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine yol açabilir. Unun böceklenmemesi için, muhafaza edeceğiniz ortamın güneş görmeyen, serin ve kuru bir ortam olmasına özen göstermelisiniz. Unu sakladığınız kabın kapağını uzun süre açık tutmayın. Unu kullanıp, işiniz bittiğinde hemen kapağını sıkıca kapatın.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Böceklenmiş unları çöpe atmanız gerekmez. Uzmanlara göre böceklerin yediği gıdalar güvenle yenilebilir. Fakat böceğin içinden mi yoksa dışarıdan mı una karıştığı bilinmelidir. Ununuz böceklendiyse temizleyerek kullanabilirsiniz.
Tam Buğday Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir. Mısır Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 12 aya kadar, derin dondurucuda ise çok daha uzun saklanabilir.
Eledikten sonra kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın. Helvanın enfes bir lezzet alması için yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.
Un helvasını kavurduktan sonra ocağın altını kısın. Üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti azar azar dökün. Topaklanmaması için hızlı bir şekilde karıştırın. Un helvası koyulaşıp kaşığa ve tencereye yapışmayacak kıvam alıncaya kadar yaklaşık 2 dakika karıştırarak, pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri