Atel çıkarıldıktan sonra burun temizlenebilir ve tekrar bantlanır. 2 hafta sonra bantlar çıkartılır. Gözlerdeki şişlik ve morluk 1 hafta içinde kaybolur.
Ayrıca burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel 7-10 gün boyunca kullanılabilir. Ameliyat sonrası burun ve göz çevresinde görülebilen şişlik ve morluk, 3- 7 gün arasında tamamen ortadan kalkar. Hasta 1-2 gün içerisinde taburcu edilerek, günlük yaşantısına dönebilmektedir.
El ve kolunuzda ise ayaktayken mutlaka kol boyun askısı kullanarak, yatarken de kolunuz ile göğsünüz arasına yastık koyarak kalp seviyesinden yukarıda tutabilirsiniz.
Çoğu ateller sakatlığa bağlı olarak 1 hafta ve bir kaç gün kullanılır. Kırıklarda ise cihazın kullanılma süresi birçok kırığın iyileşmesi için gereken süre olan 4 ila 8 hafta kullanılması gerekmektedir.
Parmak Ateli Kaç Gün Kalır? Atel parmaktaki sıkıntılı durum iyileşene kadar yaklaşık olarak 6-8 hafta kalır.
İlgili 42 soru bulundu
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Burun alçısı ne zaman alınır? Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır.
Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Atel takılmazsa ne olur? Yaralanma sonucu kırılma ve çeşitli sorunlar yaşanan bölgeye atel takılmazsa yaralanan bölgedeki hasar büyür ve iyileşme süresi gecikebilir.
Bileklik kullanımı ya da bilek splintleme uyurken bireyin bileğini sabit tutan bir ateldir. Bu gece karıncalanma ve uyuşma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Atel sadece geceleri kullanılsa bile gündüz semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir.
Kemik kırığı izlenmeyen hastalarda ortopedi malzemeleri satan yerlerden temin edilebilecek çekiç parmak ateli 2 ay süre ile parmaktan hiç çıkarmadan uygulanır. Bu aşamada hastanın cerrahi müdahaleye gerek olmaksızın sadece atel ile izlenebileceği kararı mutlaka doktoru tarafından verilmelidir.
Günlük kullanımda atelin kirlenmemesi için uygun bir malzemeyle üzerinin örtülmesi gerekebilir. Ürünlerin çoğu nemli bir bezle silinerek temizlenebilir veya kumaş olanlar elde veya çamaşır makinesinde yıkanabilir.
Atel Kullanımı
Ateller genellikle 6-10 hafta takılır. Şiddetli veya uzun süreli semptomları olan hastalarda atel kullanımı daha az fayda göstermektedir.
Atel ve alçı ayrıca tenosinovit, artritler, gut hastalığı, eklem üzeri yaralanmalar, hayvan ısırması gibi yaralanmalar, eklem çıkık- ları redüksiyonu sonrası, bağ ve tendon yaralan- maları, yumuşak doku hasarları gibi durumlarda kullanılır.
Spor sırasında yaralanma ve sakatlanmalar daha sık oluşur. Bu nedenle problemli ve zayıf bölgeleri desteklemek için kişilerin spor sırasında atel ve destekleyici ürünler kullanması önerilir. Bazen ise yaralanma sonrası spora dönüş sırasında tekrar yaralanmadan korunmak için bu ürünlerin kullanımı uygun olacaktır.
El Bilek Ateli Temizliği
Kumaş ateller elde ya da çamaşır makinesinde uygun şartlarla yıkanabilir.
lamlığı elde edebilmek için üst ekstremite için 8-10 kat, alt ekstremite için 12-15 kat alçı sarılabilir. cak uzunlukta olmalıdır. kat sarılmalıdır.
Burkulma, incinme ve ayak bağlarında yaşanan kopuklukların tedavi süreci boyunca ayak ve bilek ateli kullanılır. Ayrıca fizik tedavi sırasında, ameliyat öncesi ve sonrası durumlarında yardımcı tedavi olarak da tercih edilebilir. Böyle zamanlarda modeller arasından ihtiyacınıza uygun olan seçenek yardımınıza koşar.
Atel tedavisi bacakta veya kolda bir travma meydana geldiğinde geçici veya kalıcı tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir buna yarım alçı tedavisi denir. Atel tedavisi diğer adı yarım alçı tedavisidir. Yarım alçı denmesinin sebebi alçının kısa veya uzun olması ile ilgili bir durum değildir.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Kemik kaynaması belirtileri; azalan ağrı, hareket aralığının artması, kırığın oluştuğu bölgedeki şişliklerin ve morarmaların azalması şeklinde sıralanabilmektedir. Peki, kırık kemikte yanma hissi neden olur? Kemik kırığından hemen sonra yanma hissi olarak da bilinen iltihaplanma meydana gelmektedir.
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Ameliyattan hemen sonra buruna takılan bantlar ve alçılar; burnu sabitler, şeklini korur ve şişmeyi en aza indirir. Burnun üstüne takılan alçılar genellikle plastik ya da metaldir ve kişiye özel tasarlanır. Bu tip alçılar ameliyattan bir hafta sonra çıkartılır.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri