lamlığı elde edebilmek için üst ekstremite için 8-10 kat, alt ekstremite için 12-15 kat alçı sarılabilir. cak uzunlukta olmalıdır. kat sarılmalıdır.
Şu şekilde yapılır: 1. Alçı/atele alınacak bölgenin etrafı 2-3 kat alçı pamuğuyla dairesel olarak sarılır.
✓ Uygulayıcı elini fermuarsız atelin içinden geçirerek ekstremitenin distalinden tutar ve ateli; ekstremite boyunca yerleştirir. Fermuarlı atel ise ekstremitenin etrafına yerleştirilir ve fermuarı kapatılır. ✓ Atel şişirilir. Atelin basınç kontrolü yapılır.
Özellikle boyun kısmında meydana gelen yaralanmalarda, atel uygulamasının mutlaka bir uzman kontrolünde yapılması gerekir. Uygulamadan önce ve uygulama esnasında omuriliğin zedelenmemesi için boyun hareket ettirilmemelidir. Ayrıca boyun kısmında kanamalı yaralanma varsa öncelikle buna müdahale edilmesi gerekir.
Oluşabilecek şişliği azaltmak için kol veya bacağınızı 3 gün boyunca mümkün olduğu kadar kalp seviyesinin üstünde bir yastığa yerleştirmeye dikkat edin. Bundan sonraki 3 gün boyunca şişlik inene dek her 2 saatte bir yaralanan bölgeye 10-20 dakika arasında buz işlemi uygulayın. Ateli ıslatmamaya özen gösterin.
İlgili 32 soru bulundu
Duş alırken veya yüzmeye giderken ne yapıyorsunuz? Ateli bir poşetle veya doktorunuzun önereceği bir kılıf ile kapatın. Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür. Sonrasında 1 hafta daha kalmak üzere burun üzerine ten rengi bantlar yerleştirilir.
Atel-Alçı yapılması hangi durumlarda gereklidir? Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
El bilekliği günün tamamında kullanılmamalıdır yoksa eklemlerin tutukluğu artabilir. Kullanım amacına bağlı olarak bileklik istirahat veya çalışma zamanı takılır, diğer zamanlar çıkarılır.
Atel Hangi Kemiklere Uygulanır? Atel kol ve bacak olmak üzere aynı zamanda boyun bile beraber omurga kemikleri için yaygın olarak kullanılır. Önemli olan bu bölgelerdeki yaralanmanın hızlı şekilde iyileşmesi adına, bölgenin hareketsiz kalmasına imkan tanımasıdır.
Ateller akut ortopedik yaralanmalarda sıkça kullanılır. Redüksiyon uygulaması yapılan kırık- larda ise genellikle alçı kullanılır. Atel basit kırık- lar, kırıkların geçici veya kalıcı tespiti, burkulma, tendon kas hasarında ve kalıcı tedaviye kadar tes- pit için kullanılır.
5)El Bileği ve Parmak Kırıklarında Tespit:
Hasta/yaralı rahat bir pozisyonda oturtulur. El bileği kırıklarında hasta/yaralının avuç içine rulo sargı bezi konur. El, dirseğe kadar uzanan atel konularak tespit edilir.
Atel, tıp alanında kullanılan bir terimdir. Özellikle ortopedi alanında kullanılmakta olan atele, diğer tıp alanlarında da karşılaşılır. Yaralanmalarda ağrıyan bölgelerin daha fazla zedelenmemesi için atel uygulaması yapılmaktadır.
Atel tıp alanında yararlanılan bir alettir. Çıkık veya kırık gibi durumlarda ağrıyan bölgelerin daha fazla zedelenmemesi için kullanılır. Uzuvlarınızda meydana gelen herhangi bir kırık, çıkık, çatlak, yaralanma, ağrı veya şişlik gibi durumlarda bu aletten yararlanılır.
Alçı ıslatılarak, pamuk üzerine sarılır (Resim 4a-d). sarılmamalıdır. lamlığı elde edebilmek için üst ekstremite için 8-10 kat, alt ekstremite için 12-15 kat alçı sarılabilir.
Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir. Elde tel ateller veya Thomas ateli varsa bunlar, yoksa hava ile şişirilen plastik yas tıklar atel olarak kullanılır.
Atel olarak bilinen çeşitler, eklem ağrısı çekenler tarafından değerlendirilir. Başparmak destekli el bilek ateli kollarda ortaya çıkan burkulmalara ve incinmeleri tedavi etmek için üretilir. Ateller hastalığın iyileşme sürecini kısaltır ve bu sürecin daha az ağrı ile geçmesini sağlar.
Gece ateli ağrıyı alabilir ama tedavi etmez Halluks valgus hastalığının tedavisinde kullanılan gece ateli veya parmak arası makara gibi uygulamalar yaşanan ağrıyı azaltabilmektedir. Ancak bu uygulamalar ayak parmağında oluşan eğriliğin derecesinde olumlu bir etki yaratmamaktadır.
Genel olarak alınan darbeye bağlı şişlik olması veya riskinin bulunması durumunda yarım alçı, yani “Alçı Atel” uygulanır. Yarım alçı, tam alçılama kadar sağlam bir uygulama değildir. Ancak bu uygulama şişliğe izin vermesi nedeniyle güvenlidir. Kayma riski düşük olan kırıklar yarım alçı ile güvenle tedavi edilebilir.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
Havalı ateller geniĢ yumuĢak doku yaralanmaları ve kırıklarda yumuĢak dokudan olan yaygın ve ciddi kanamayı kontrol etmek için kullanılır . Aynı zamanda kırık da sabitlenmiĢ olur . Bütün ekstremite kırıkları için kullanılabilir .
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Atel çıkarıldıktan sonra burun temizlenebilir ve tekrar bantlanır. 2 hafta sonra bantlar çıkartılır. Gözlerdeki şişlik ve morluk 1 hafta içinde kaybolur.
Alçı atel çıkarıldıktan sonra travmadan sakınmak önemlidir. Tuzlu su spreyleri burnu nemlendirmek ve temizlemek için kullanılır. Bunları ve hangi sıklıkta kullanacağınızı doktorunuz söyleyecektir. Ağır ve erken egzersiz kanamaya yol açabilir.
Ameliyattan hemen sonra buruna takılan bantlar ve alçılar; burnu sabitler, şeklini korur ve şişmeyi en aza indirir. Burnun üstüne takılan alçılar genellikle plastik ya da metaldir ve kişiye özel tasarlanır. Bu tip alçılar ameliyattan bir hafta sonra çıkartılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri