Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
Topluluğumuz tarafından sevilenler
Felaket kimlerin başına gelirse onları yakar, kavurur, sürekli bir acı içinde bırakır.Başkalarının acıması, üzülmesi gelir, geçer.
Mecaz anlamlı olanlar; “Ateş düştüğü yeri yakar” “Ağaç yaş iken eğilir” Borç yiğidin kamçısıdır” “ İşleyen demir pas tutmaz” Öfkeyle kalkan zararla oturur” “Damlaya damlaya göl olur” Yuvarlanan taş yosun tutmaz.” DEYİM: En az iki sözcükten oluşan, mecaz anlamı taşıyan kalıplaşmış sözlerdir.
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
[1] "İnsanlar arasında çeşitli yönlerden farklılıkların bulunması doğaldır." anlamında bir söz.
İlgili 42 soru bulundu
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İşi yapacak olanda yeteri kadar güç bulunmadıkça başkalarının küçük katkılarıyla sürekli ve büyük bir iş yürütülemez.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Çağan Şengül & Ayça Özefe - Ateş Düştüğü Yeri Yakar (Selahattin Sarıkaya Şarkıları) - YouTube.
Ateş kelimesinin yan anlamı: hastalığın etkisi ile insan ve hayvan vücudunda açığa çıkan ısı. "Yüksek ateşinden dolayı hemen doktora götürdük kardeşimi." Mecaz anlamı ise: Yüksek coşgu, tehlike, felaket anlamında kullanılır. "O kadar sinirlenmişti ki gözlerinden ateş fırlıyordu."
Ateş düştüğü yeri yakar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur, `Bir acıyı onu çekenden başkası tam anlayamaz veya aynı ölçüde üzülemez. ` Anlamında kullanılan bir sözdür.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Ateş Olmayan Yerden Duman Çıkmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: küçük de olsa birtakım belirtilerin önemli olaylara işaret olduğunu anlatan bir söz.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Fazla Mal Göz Çıkarmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Hangi türden ve ne kadar mal olursa olsun elden çıkarılmamalıdır. Bir mal her zaman değerlidir ve mutlaka elde tutulmalıdır.
[1] Yanılmayan, kusur işlemeyen ve hata yapmayan insan yoktur. Herkes hata yapabilir.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Kendi davranışı dolayısıyla zarara uğrayan birinin bundan yakınmaya hakkı olmaz.
Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: küçük veya önemsiz şeyler de çoğu kez büyük etkiler yapabilir.
Çalışan her işte başarıya eninde sonunda ulaşmaktadır. Bizlere yılmadan çalışmamız gerektiğini, bu şekilde başarıyı elde edeceğimizi anlatan bir öğüt niteliğindedir.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri