Bugünkü teknolojinin aksine beton yerine toprak bir setle yapıldığı için, ilk yıllar “Toprak Barajı” olarak anılırdı. O yıllarda baraj gölü kentten epeyce uzaktaydı ama 1980'den sonra Yeni Adana Projesi ile kent gölün çevresine taşındı.
Doğal olarak da Seyhan Nehri ve Seyhan Baraj Gölü, Adana'nın eşine ender rastlanabilecek güzellikte bir kent olmasına büyük katkısı olmuştur. Özellikle Adana'nın yeni yerleşim yeri olan kuzey Adana'da nehir ve göl yerleşim açısından ayrı bir çekim merkezi haline gelmiştir.
Seyhan Barajı, eski Adana'nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana'yı Seyhan Nehri'nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi barajdır. Süleyman Demirel inşaat mühendisi olarak çalışmıştır. 8 Nisan 1956'da hizmete açılmıştır.
Seyhan Baraj Gölü, Dilberler Sekisi, Merkez Park, Adnan Menderes Bulvarı, Sevgi Adası Seyhan ilçesinde görmeniz gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır.
Araştırma sahası olan Seyhan Baraj Gölü, Adana il sınırları içerisindedir. Taşkın, sulama ve enerji üretimi amacıyla yapılmış olan baraj, 1956 yılında işletmeye açılmış ve Seyhan Nehri üzerinde kurulmuştur.
İlgili 42 soru bulundu
Kışın ortasında kuruyan Seyhan'ın dramı
Nehrin yaklaşık %80'i kurumuştu.
Ceyhan deltası Çukurova'nın güneydoğusunda, yaklaşık son 4000 yılda gelişmiş, Türkiye'nin en genç delta ovasıdır.
Baraj gölü, bir baraj yapısının gerisinde biriken suların oluşturduğu yapay göldür.
Seyhan Nehri'nin özellikle, üretiminde çok suya ihtiyacı olan pamuk üretiminde hayati önemi vardır. Adana – İçel sınırında Tarsus Çayı ile birleşerek, Akdeniz'e dökülen en büyük nehirdir.
Adana'da 1953-2016 yılları arasında 12 baraj inşa edildi. Söz konusu 63 yıllık zaman diliminde faaliyete giren bu barajlardan enerji üretilip, tarımsal sulama yapılırken, taşkınlardan da korunma sağlandı. Kentteki 5 barajın 2022 ve 2023 yılları 15 Haziran doluluk oranları da açıklandı.
Yapay göller, mevcut bir su kütlesini boşaltacak bir akışın kontrol edilmesiyle oluşturulabilir. Ayrıca bir baraj inşa edilerek nehir vadilerinde oluşturulan baraj gölleri de yapay göldür. Alternatif olarak, düz bir zemini kazarak veya istinat duvarları ve koyları inşa ederek bir rezervuar yapılabilir.
Doğada kendiliğinden var olmayan, insanlar tarafından oluşturulan çevreye yapay çevre diyoruz. İnsanlar tarafında oluşturulan binalar, yollar, köprüler, barajlar, oyun alanları (parklar), bahçeler, akvaryumlar, hayvanat bahçeleri, tarihi eserler gibi doğada kendiliğinden oluşmayan çevreler yapay çevreye örnektir.
Adana'nın metropoliten alanında Seyhan ve Yüreğir yerleşkelerinin sınırlarını çizer ve Çukurova'nın en batı kesiminde, Adana-Mersin sınırında Deli Burnu'nda Akdeniz'e dökülür.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 Nisan 1956 tarihinde hizmete alınan ve tam 65 yıl önce Adana'nın sosyal ve ekonomik tarihini değiştiren Seyhan Barajı ekonomiye 78 Milyar TL fayda sağladı.
Eski Baraj, 1943 yılında hizmete alınmıştır.1956'da açılan Seyhan Barajı Yeni Baraj, burası daha eski olduğu için Eski baraj adıyla anılmaya başlanmıştır. Bu isimlendirme Adana'daki mahallere bile adını vermiştir.
Göllere gelince, Kanada topraklarındaki irili ufaklı göllerin sayısı 250 bini bulur. Bunların en büyükleri Ayı Gölü 31.080 km2, Büyük Esir Gölü 28.919 km2, Winnipeg Gölü 24.530 km2dir. Saing Laurent göller serisi ise ABD ile Kanada toprakları arasında yer alır.
Bu durum, akımlarının da yıl içinde değişkenlik göstermesine yol açar. Kızılırmak, Yeşilırmak, Dicle, Fırat, Seyhan ve Ceyhan gibi akarsular bu gruba örnektir.. Ülkeler arasında sınırları belirleyen doğal unsurlardan biri de akarsulardır. Türkiye'de, bu özellikleriyle bilinen en önemli akarsular, Meriç ve Arpaçay'dır.
1956 yılında Seyhan Nehri'nin önü toprak bir setle kapatılarak oluşturulmuş bir baraj… Bugünkü teknolojinin aksine beton yerine toprak bir setle yapıldığı için, ilk yıllar “Toprak Barajı” olarak anılırdı.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.
Bunların dışında Bayındır, Çamlıdere, Kesikköprü, Kurtboğazı, Çubuk I ve II barajlarının su biriktirme alanları yapay göller oluştururlar.
Seyhan Nehri üzerinde 8 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 742 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,515 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,738 oranı karşılanır.
Çukurova Deltası, Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde Adana ve Mersin il sınırları içinde bulunur. Doğal ortam özellikleri bakımından sade bir yapıya sahip olan delta ovasının ortalama yükseltisi deniz seviyesi ile yaklaşık 142.7 metre arasındadır.
Özet: Çukurova Deltası; Seyhan, Ceyhan ve Tarsus (Berdan) Nehirlerinin alüvyonlarını biriktir- mesiyle oluşturduğu Türkiye'nin en büyük delta ovasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri