Ateş ismi, Kur'an'da geçen isimler arasında yer almıyor. Bu nedenle de pek çok anne ve baba bu ismin caiz olup olmadığını merak ediyor. Ateş ismi, Ku'an-ı Kerim'de geçmese de dinimizce caiz olan isimler arasında yer alır. Bu nedenle de ebeveynler gönül rahatlığı ile çocuklarına bu ismi verebilir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır.
İlayda ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve İlayda ismini koymak caizdir.
Kuran'da geçme durumu söz konusu olan isimlerin ise İslam dininde farklı anlamları bulunmaktadır. Fakat Aslan ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında bulunmamaktadır. Her ne kadar Aslan ismi Kuran'da geçmiyor olsa da, İslam dininde çocuklara verilmesi caiz olarak kabuk edilen isimler arasında yerini almaktadır.
Bade isminin konulması dinen caizdir ve bu nedenle de kız bebeklere konulmaktadır. Bade, TDK sözlük anlamı olarak şarap, aşk şarabı anlamlarına gelen bir isimdir.
İlgili 33 soru bulundu
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
"Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti. Süveyda, Sergen, Alev, Senem gibi isimlerin de bebeklere koyulması anlamları itibariyle uygun görülmemiştir.
Kökeni Türkçe olan Alparslan ismi Kuranda geçmiyor. Bunun yanında Alparslan adı caiz isimler arasında yer alıyor. İsmin anlamları arasında İslam'a uygun olmayan hiçbir unsur bulunmuyor.
Elvin ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Elvin adını koymak caizdir.
Aleyna ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette geçmektedir ve Aleyna ismini koymak caizdir.
Kayra ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Kayra ismini koymak caizdir. KAYRA İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Kayra ismini kullanan 14.224 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Kayra ismini kullanan 2.815 kişi bulunmaktadır.
Değerli kardeşimiz, "Muhammed" ismi çocuklara verilebilir. İsmin çocuğa ağır gelmesi diye bir durum yoktur. Ayrıca çocuğa "Muhammed!.." diye seslenildiğinde, salavat getirmek de şart değildir.
Elisa, Kur'an'da geçmeyen bir isimdir. Dini bir anlamı olmasından dolayı beğenilen ve kız bebekleri konulan bir isim olan Elisa Hz. Zekeriya'nın hanımın da ismidir. Dinen Elisa isminin konulmasında herhangi bir sorun olmadığından Elisa ismi dine göre caizdir.
Çocuğa tanrı ismi konulmamalıdır. Melis, Yunan mitolojisinde 'tanrıça' demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir. Erçin 'ücret' anlamına gelir. Bir insanın ücreti olamaz.”
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
En az kullanılan isim ise Zemheri. "Kışın en şiddetli zamanı, kara kış" anlamına gelen zemheri kelimesini isim olarak kullanan kişi sayısı sadece 3. Zemheri ismi, yalnızca erkeklere verilmiş durumda. Mevsim isimleri nadir de olsa kullanılıyor.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
Kur'an-ı Kerim'de Yasin ve Fetih sûrelerinde geçtiği için tercih edilen Ecrin pek çok ailenin zannettiği gibi Allah'ın mükâfatı değil, 'ücret' anlamına geliyor. Aleyna 'üzerimize', Ünzile ise 'indirildi' manasını içeriyor.
Güneş ismi Kuran'da geçmemektedir. Ancak Güneş isminin çocuklara verilmesinde hiç bir sakınca bulunmamaktadır.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olan isim koymaktır. Tek isim de çift isim de sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri