Öncelikle ateş kehribar tesbihler, diğer tesbihlerden daha hafif yapıda oluyor. Eğer tesbih oldukça ağır hissediliyorsa, büyük olasılıkla sahte bir malzemeyi içeriyor.
Sıcaklık Testi: Gerçek kehribar, cilde temas ettiğinde hafifçe ısınabilir. Parmaklarınızla tesbihin boncuklarına dokunarak hafif bir ısı hissedip hissetmediğinizi kontrol edebilirsiniz. Bu, doğal kehribarın bir özelliğidir ve taklitlerde genellikle bu ısı hissi yoktur.
En değerli kehribar türleri arasında gösterilen ateş kehribarlar, reçine fosillerinin usta ellerde işlenmesiyle birçok takı çeşidine dönüşmektedir.
Ateş kehribar tesbihler usta olan kişilerce üretildikleri için günümüzde önemli bir yere sahiplerdir. Geniş ürün yelpazesine sahip bu tesbihler birden çok kalitede bulunur. Ateş kehribarının kendine has bir dokusu vardır ve şeffaf bir görünüme sahiptir. Cam gibi göz alıcı bir parlaklığı vardır.
Sahte ateş kehribar tesbih genelde cam ürünlerden meydana geldiği için cilde bastırıldığında acı vermekte ve bu da gerçek olmadığının anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca hakiki ateş kehribar tesbih şal gibi yünlü malzemelere sürtündüğünde elektriklenme yapıp yapmadığı ile de anlaşılabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Ateş Kehribarı Tesbih Kokar Mı? Ateş kehribarının sıkma kehribar da olduğu gibi kendine has ince bir kokusu mevcuttur. Ancak bu koku kalıcı ve doğal değildir.
Doğrudan güneş ışınlarına maruz kaldığında renk değiştirdiği görülen kehribar ayrıca elde kullanımı sırasında çekim işlemi esansında elde açığa çıkan ısı sayesinde de renk değiştirmekle kalmayıp fazla yakından olmamak şartı ile ateşe yaklaştırıldığında da bu özelliğini göstermektedir.
Sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır diyorsanız, taşın birini çakmakla ısıtmanız yeterlidir. Doğal bir kehribar ısındığında çam kokusu yaymaya başlayacaktır, sahte olan taşlar kararır ve erir.
Orjinal kehribar tesbihler hafif ancak odunsu bir kokusu vardır. Bu koku çam reçinesi kokusudur. Bunun nedeni çam ağacı reçinesi fosilinden oluşmasıdır. Ancak orjinal kehribar tesbihlerde çok yoğun bir koku beklemeyin genellikle taneleri veya imamesi ovuşturulduğunda bu hafif kokuyu alabilirsiniz.
Ateş kehribar şık görünüme sahip doğal bir taştır. Bu şık görünüme sahip olması nedeniyle birçok aksesuarın yapımında kullanılır.
Kehribarın gerçek olup olmadığını anlamanın yolu, kehribarı yakmaktan geçmez. Şimdi soru cevapla konuyu toparlayıp son noktayı koyalım; Soru: Kehribar Yanar mı? Cevap: Evet kehribar ateşle temas etmesi halinde yanar.
Kehribarı diğer taşlardan ayırabilmek için en etkili yöntem tuzlu su ile test yöntemidir. Bu yöntemde bir çay bardağına atacağınız 6-7 çay kaşığı tuzu karıştırmanız ve tamamen eridikten sonra kehribar taşını suyun içine atmanız yeterli olacaktır. Kehribar gerçekse taneler su yüzünde yüzecek, sahte ise dibe batacaktır.
Ya da en iyi damla kehribar hangisidir? Damla kehribar, özelliği itibariyle son derece kıymetli ve özel ürünlerdir.
Ateş kehribar gerçek ise suda yüzer. Yapıldığı malzemeden dolayı hafiftir ve suya konulduğunda batmaz.
Doğal taşların etkilerini sürdürmek için bitkisel yağlar ile tesbih bakımı yapabilirsiniz. Badem yağı bu parlatma için uygundur. 1 ay boyunca haftada en az 1 kere olmak suretiyle doğal taşları badem yağı ile ovabilirsiniz. Hem parlaklık aratacak hem de doğal taş kehribar kendine has bir renk alacaktır.
Dünya kehribar yataklarının %90'ı Rusya'nın Kaliningrad Bölgesinde bulunmaktadır. Avrupa'da kehribar yatakları en çok Rusya, Ukrayna, Romanya, İsveç, İngiltere, Hollanda ve Sicilya'da görülmektedir.
Kehribar dediğimizde 2 tür kehribar vardır; 1: damla kehribar 2: sıkma kehribar.
Halk arasında bilinen en iyi Kehribar Rusya'nın Kaliningrad kehribarı diye bilinir fakat aynı kalitede kehribarlar da Ukrayna ve litvanyadan çıkarılmaktadır. Bu bölgelerin kehribar rengi sarıdır.
Ateş Kehribar, özel bir formül ile üretilmiş, değerli bir yapay reçine türüdür. Canlı renkleri ve renk geçiş özellikleri ile aksesuar ve takı dünyasında en çok tercih edilen hammaddelerin başında gelmektedir.
Kehribar taşı kırılgandır. Bu nedenle her kullanımdan önce ürünlerimizde çatlamış/kırılmış bir alan bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Çatlamış/Kırılmış bir alan bulunuyorsa kesinlikle takılmamalıdır.
Gerçek Osmanlı sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır? Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
Bu testi yapmak için yaklaşık 7 çay kaşığı tuz ve orta boy bir bardak suya ihtiyacınız olacak. Suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve tuz tamamen eriyene kadar iyice karıştırın. Bir sonraki adımda bu suya bir kehribar taşı ekleyin. Gerçek damla kehribar bu suda kolayca yüzer, çoğu sahte kehribar ise çabucak batar.
Zar kehribar tesbih olarak da anılan bu modeller kehribar teşbihlerin tüm özelliklerini içerisinde barındıran modellerdir. Ağaçların fosilleşmiş reçinesi olan kehribar, iki yüzden fazla farklı renk tonunu barındırdığı için de çok çeşitli tesbih modelleri ile karşılaşmak mümkündür.
Doğal ürünlerin hiçbirinde uzun süreli yoğun bir koku duyamazsınız. Beyrut çakması tesbihlerin içeriğinde gerçek olduğu hissi uyandırsın diye yoğun bir çam reçinesi kokusu vardır. Oysa ki damla kehribar tesbihlerde üzerinde tesbih cilası olduğu için kullandıkça zamanla ince bir çam reçinesi kokusu gelir.
Kuka ya da sıkma kehribar tesbihler kullandıkça zamanla renk almakta ve tok bir renk tonuna sahip olmaktadır. Ancak renk değiştiren tesbihler ışı ve ışık kaynağına göre renk değiştirir ve kullanılmadığı durumlarda kendi orijinal rengine döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri