Yanma reaksiyonu için gerekli oksijen genellikle havadan sağlanır. Havada % 21 oranında oksijen bulunur. Ortamdaki Oksijen miktarının % 16 civarında olması yanma olayı için gerekli ortalama değerdir. Maddenin ısı ve oksijen (O2) ile birleşmesi (reaksiyonu) sonucu oluşan kimyasal bir olaydır.
Oksijen Olmayan Yerde Ateş Yanmaz.
Ateşin meydana gelebilmesi için yanabilen bir maddenin tutuşma sıcaklığında oksijen ile temas etmesi gerekir. Yakıt ve oksijen devamlı mevcut ve temas halinde ise sürekli yanma olur. Bir alevin söndürülmesi, yanmaya sebep olan unsurlardan oksijenin veya yakıtın yok edilmesi, sıcaklığın düşürülmesi ile mümkündür.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Karbonmonoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır.
İlgili 23 soru bulundu
Çoğu alev için alev, çoğu sıcak gazların bir karışımıdır. Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir.
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanıcı değildir.
Oksijen Yanıcı mı, Yoksa Yanıcı Bir Madde mi? Oksijen ise yakıcı bir maddedir.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, parlayıcı olmayan soğutularak sıvılaştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Dakota ateşinin en önemli özelliği, çok az duman çıkarması ve yüksek verimi… Çok daha az odunla, çok daha yüksek ısı elde edebilirsiniz. Yemeğinizi kuracağınız bir askı sistemi ile çok daha kolay yapabilirsiniz. Üstelik bunu çok az duman çıkararak yaparsınız. O nedenle bu ateşe ”Dumansız Ateş” de denir.
ÖRNEK : ALEV, hafif kırmızısımsı bir renk ise, yangın henüz başlangıç safhasında olup yaklaşık ısı 500 °C derecedir. ALEV, beyaz – kırmızı, bir renk görünümünde ise, çok az kırmızı, daha çok beyaza dönük bir renk ise, yangının ısısı yaklaşık 1.500 °C derecedir.
Alevin kendisi bir gaz karışımıdır (buharlaşmış yakıt, oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, su buharı vs.) Yani maddedir. Alevin ürettiği ışık ise madde değil enerjidir. Üretilen ısı da madde değil enerjidir.
Oksijen tek başına yanmaz veya patlamaz. Oksijen konsantrasyonu yüksek ise ve ortamdaki gres yağı veya yağ ile temas haline kolayca geçebiliyorsa patlayabilir. Basınçlı kaplar içerisindeki sıkıştırılmış gazların, kabın darbe ve çarpmaya maruz kalması sonucunda patlama tehlikesi ortaya çıkar.
Merkezde nükleer füzyon olur. Güneş hidrojen "yakar". Bu ısı yüzeye ulaşıp uzaya ısı ve ışık olarak yayılır. Yani bir yıldızın parlaması için oksijen şart değil.
Maddenin ısı ve oksijen (O2) ile birleşmesi (reaksiyonu) sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanıcı maddenin bünyesi itibari ile yanıcı buhar veya gaz meydana getiremediği halde, yeterli ısının ve yeterli O2 'nin bulunmaması halinde oluşan yanma çeşididir.
Birçoğumuz suyun hidrojen ve oksijenden oluştuğunu biliyoruz. Deney Kutusu köşesinin bu etkinliğinde suyu bileşenlerine ayrıştırarak farklı fiziksel ve kimyasal olguları gözlemleme imkânı yakalayacağız. Bilmekte fayda var! Su, iki hidrojen ve bir oksijen atomunun birbirlerine bağlanmasıyla oluşan bir bileşik.
Standart sıcaklık ve basınçta oksijen çok soluk mavi renkte ve kokusuz bir gazdır.
Renksiz, yakıcı ve kokusuzdur. Yanıcı özelliği olan ametal grubundaki gazlardandır. 100 mililitre suda 2,8 mililitre oksijen gazı çözünebilir. Hidrojen elementi ile birleştiğinde suyu meydana getirir.
Renksiz, kokusuz, tatsız, havaya oranla daha ağır bir gazdır. Uzun süre yüksek miktarda olmamak şartı ile atmosfer basıncında , yüksek safiyetteki oksijen zehirleyici değildir. Zararlı tesiri yoktur.
Sıvı oksijen doğal olarak havada bulunan oksijenin ayrımsal damıtma yöntemiyle elde edilmesiyle yapılır. Sıvı oksijen kriyojenik sıvı oksitleyici olarak uzay araçlarının iticilerinde sıvı hidrojen, kerosen ya da metan| karışımıyla beraber kullanılır.
Oksijen O2 kısaltmasıyla gösterilir.
Herhangi bir malzemeyi bir sayfanın sonundan yakmaya başlayabilirsiniz. Ateşi ızgaranın dört köşesinden yakarsanız, közler ve dallar hemen tutuşacaktır. Bu sırada biraz duman çıkabilir ama merak etmeyin.
Siyah Duman: Bu en yaygın olanıdır ve sadece hava - yakıt oranında bir dengesizliktir. Çok fazla yakıt veya yetersiz havadan kaynaklanır. Bu durum, karışıma çok fazla yakıt eklendiği veya yakıtı yakmak için yeterli oksijen sağlanmadığı anlamına gelir.
Sarı duman: Bacadan boşalan baca gazı kolonu sarı ise, baca gazı çok miktarda sülfit içerir, bu da kazanın kükürtten arındırma ekipmanının kullanılmadığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri