Oksijen Sensörü Arızası Belirtileri Hızlanma kabiliyetinde düşüş ve motor performansında zayıflık görülmesi, Araç muayenesinden geçemeyen yüksek emisyon değerleri, Daha kötü yakıt ekonomisi, Gösterge panelinde motor ikaz ışığının yanması.
Özellikle dizel olan araçlarda aracın çekiş gücünün düşmesinin en büyük sebebi oksijen sensörünün arızalı olması olabilir. Motor performansını sağlayan oksijen sensörü arıza yaptığında araç hızlanmada sorun yaşar. Hatta araç hız yapamaz ve sürüş olumsuz etkilenir. Bu durum çeşitli trafik kazalarına bile neden olabilir.
Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir. Bu durum aracın muayene esnasındaki verilerine de yansır. Oksijen sensöründe sorun varsa emisyon testlerinde araç başarısız olur.
Oksijen sensör arızasının en yaygın belirtisi budur. Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
Sensörlerin eskimesi ve kirlenmesi sebebiyle hava ve yakıt karışımındaki farklılıklara reaksiyon vermesi azalıyor. Böyle problemlerde oksijen sensörü arızası olarak meydana çıkan yakıt tüketimi artması ve tekleme gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Oksijen sensörü arızası ekstrem bir durum oluşmadıkça aracınızı yolda bırakmayacaktır.
Oksijen sensörünün fişini çekmek bir yöntemdir ama kesin sonuç vermez. oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Oksijen sensörünün zaman içinde bozulmasının önüne geçmek için temizleme ve bakım işlemlerini aksatmamak gerekir.
Arızalı olan bir oksijen sensörü aracın çalışmasından başlayarak yakıt sarfiyatına veya performansına kadar birçok şeye etki etmektedir. Bu nedenle arıza durumunda hiç zaman kaybetmeden tamir edilmesi gerekli olan bir parçadır.
Oksijen sensörü ömrü aracınızın yaşına ve kullanım şartlarına göre değişebilmekle birlikte ortalama 200.000 km kadardır.
Bu durumda motor hava-yakıt karışımını ideal olarak ayarlayamaz, yakıt sarfiyatı artar, egzoz emisyonları artar, motor performansı azalır.
Oksijen sensörünün motor arıza lambasını yakmasına neden olan sorun, motorun mekanik arızası, ateşleme sistemi arızası veya diğer sensör veya elektronik donanımların arızalı olması olabilir. Oksijen sensörü sağlam ancak yine de motor arıza lambası yanıyor ise bunların farklı sebepleri olabilir.
Muayeneye hiçbir etkisi yok.
Ancak Lambda sensörü olarak da bilinen oksijen sensörü için arıza söz konusu olması halinde tamir işlemi uygulanamaz. Bu durumda değişim yapılması gerekir.
Biri aracın egzoz manifoldu ve katalizörü arasında bulunur.
Krank sensörü bozulursa, aracın yakıt ve ateşleme sistemi de düzgün şekilde çalışmaz. Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz.
Sensörün çalışıp çalışmadığını en hızlı çözüm olarak seri port ekranından takip edebilirsin eğer yanlış ama yine de değerler üretebiliyorsa bozuk değil demektir. Ancak seri port ekranın boş ise ya sensörün bağlantılarını arduino nun yanlış bacaklarına bağlamışsındır yada sensör arızalıdır.
LPG Oksijen Sensörünü Bozar mı? Lafı uzatmadan bir üst başlıkta sorduğumuz iki sorunun cevabını verelim. LPG oksijen sensörü arızasına neden olmaz ya da sensörü bozmaz!
- 22 anahtar tutan oksijen sensörlerini (lambda) sökmekte kullanılır.
Gaz, oksijen sensörlerini hemen temizlemeyecektir; en az 8 saat boyunca ıslanmalarına izin vermeniz gerekir. Algılayıcılar gaz kabına batırılıyorken bir noktada kabı alın ve birkaç kez döndürünüz. Bu, sensörlerin tüm parçalarının benzin tarafından temizlenmesini sağlayacaktır.
Oksijen sensörleri 1v ila 0,1v değerleri arasında çalışır. Bu değerlerden 1V zengin karışım anlamına gelirken 0,1 V fakir karışım anlamına gelir. Bu değerlerin ortası olan 0,4 ila 0,6 volt arası ideal çalışma aralığıdır.
Arızalı Oksijen Sensörü yakıt sarfiyatının %30 değerine kadar artmasına neden olur.
Sensörün içerisinde bulunan zirkonyum dioksit (ZrO2-seramik madde) çok ince mikro delikli, platinyum tabakasıyla kaplıdır. Dış bölümü ise egzoz gazına maruz kalan sensörün iç bölümü atmosfere doğru havalandırılmış olup EKÜ' ye bir kablo ile bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri