Ateş; vücudun mikroplarla savaşmak için verdiği bir tepkidir. Vücut sıcaklığını artırarak kan dolaşımını hızlandırır, mikropların çoğalma hızını düşürür. Yani bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Kontrollü olduğu sürece vücudumuz için faydası vardır.
ATEŞ VÜCUT İÇİN FAYDALIDIR
Bunlar; akyuvar sayısını çoğaltma, antikor üretimini artırma, interferon salgısını artırma (virüslerin hücrelere saldırmasını önleme), mikropların üremesini yavaşlatma ve bakterilerin demirle beslenmesini engellemektir. Özetle ateş, hastalığın sadece bir parçasıdır.
Ateş bir hastalık değil, vücudun bağışıklık sisteminin harekete geçtiğini gösteren bir çeşit bağışıklık cevabıdır. Vücudun beyaz kan hücreleri üretmeye başladığının işaretidir. Normal sınırlardaki vücut ısısı yetişkinler için 36,1 ile 37,6 derecenin arasıdır. Çocuklarda bu dereceler daha yüksek olabilir.
Ateşin Düşürmek İçin En Etkili Yöntemler
- Ilık su ile duş almak ateşin düşürülmesine yardımcı olmaktadır. - Ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. - Bol sıvı ve mutlaka bol bol su içilmelidir. - Nefesin alınabilmesi için burun açık tutulmalıdır.
Vücut kendini hastalığa sebep olan virüs ve bakterilere karşı korumak için çok sıcak hale getirerek enfeksiyonla savaş verir. Kötü hissetmeye neden olan ateş, beraberinde halsizlik ve yorgunluk getirebilir. Yaklaşık 41,5°C ve üstü ateş tehlikeli olabilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Odada serin bir esinti olması ve odaya taze hava girmesi için pencereyi açın. Bunlar vücut sıcaklığının düşürülmesine, ateş ve benzeri semptomların yumuşatılmasına yardımcı olacaktır, ancak vücut sıcaklığının çok hızlı bir şekilde düşürülmemesine dikkat edilmelidir. Bu genellikle ateşin kötüleşmesine neden olabilir.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Eğer bir enfeksiyon söz konusuysa, ateşi düşürmek enfeksiyonu daha çabuk iyileştirmeyecek, nedeni ortadan kaldırmayacaktır. Ancak çocuk ateşli dönemde kendini kötü hissediyorsa, halsizse ateş düşürücü ilaçların yardımıyla kendini daha iyi hissedecektir. Bu durumda, doktorun önereceği ateş düşürücüler kullanılabilir.
Yüksek ateş genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı enfeksiyonlarda (soğuk algınlığı v.b.) bu değerlerden hafifçe daha yüksek ateş görülebilir ve süre biraz daha uzayabilir.
Ateş olmazsa olmaz icatlardan biridir. Ateşin bulunması devrim yapan bir icattır. Ateşin bulunmasıyla yiyecekler pişirilerek tüketilebilmiş madenler eritilmiş ve insanlar av alemlerini şekillendirebilmiştir. Bu sebeple ateşin bulunmasının insanlık tarihi için oldukça önemlidir.
Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir. Alev yeterince sıcaksa gazlar iyonlaşır iyonlaşma ve sonunda maddenin bir diğer hali olan plazmaya Plazma geçer.
Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır. Rektal vücut ısısının 38C derece ve üzerinde olması ateş olarak tanımlanır. 3 aydan küçük çocuklarda, bazı hastalıklarda ve anal bölgede kesiye yol açabilmesi nedeni ile rektal değerlendirme pek sıklıkla kullanılması önerilmez.
En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız.
Sirkeli su, alkol, kolonya ve soğuk suyunda ateş düşürme konusunda faydası olmadığı gibi damarları büzerek kan dolaşımının periferde azalmasına neden olur ve iç ateşin daha çok yükselmesine neden olur. 4- Ateş inatçı ve genel durumu iyi değilse sağlık kurumuna (doktora) başvurmak.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
PAROL, her tabletinde 500 mg parasetamol içeren, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak etki eden bir ilaçtır. PAROL 20 ve 30 tablet içeren blister ambalajlardadır. PAROL hafif ve orta şiddetli ağrılar ve ateşin semptomatik (hastalığı tedavi edici değil, belirtileri giderici) tedavisinde kullanılır.
Özelikle grip ve nezle gibi kış mevsiminde sık görülen hastalıklarda Vicks kremi hastanın sırtına sürülür. Havlu ile kapanan sırt gece boyu kremi emer. Ateşi düşüren ve terleten krem sayesinde birçok hasta bir sonraki gün çok dana enerjik başlar. Mentol, en doğal ağrı kesicilerden biridir.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Vücut 40 dereceye kadar ateşi tolere edebilir. 41 derecenin üzerinde iflasa gider. Bundan organlar zarar görebilir. Beyinde ve bazı hücrelerde hasara yol açabilir.
Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar. Havale nöbetlerinin geçirilmesi, henüz olgunlaşmamış çocuk beyninin ani ateş yükselmesinin neden olduğu sıcaklık değişimlerine tepki vermesi olarak yorumlanabilir.
Çocuğun ateşi yükselirken titremesi normaldir. Kalın giysiler, çocuğun ateşinin daha da yükselmesine yol açar. Bu nedenle çocuğa kalın giysiler giydirilmemeli, üzeri üşüdüğü gerekçesiyle örtülmemelidir. Eğer çocuk titriyorsa, bir çarşafla sarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri