Ateşli havale genellikle bir kaç dakika süren kısa süreli tüm vücutta kasılma ve atmalarla seyreder nadiren vücudun sadece bir kısmında nöbet hareketleri ya da sıçramalar şeklinde olabilir.
Bebeğinizin gece uykusunda uyuduğu alanın sessiz ve yeterince karanlık olmasına dikkat etmelisiniz. Gün içerisinde bebeğin uyku saatleri düzenine özen göstermelisiniz. Bebeklerde uykuda sıçramasının yanında ateş, öksürük gibi belirtiler varsa bunun nedeni bir enfeksiyon veya bebeğinizin üşütmüş olması olabilir.
Dalgalı ateş (Febris undulans): Ateş yavaş yavaş yükselerek 5-7 günde zir-veyi bulduktan sonra birkaç gün yüksek olarak devam edip yavaş yavaş azalarak normale dönen, izleyerek yeniden yükselerek dalgalanmalar gös-teren ateş şeklidir. Tipik örnekleri bruselloz ve Hodgkin hastalığında gö-rülen Pel-Ebstein tipi ateştir.
Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapanabilir, titremeler, kollarında ve bacaklarında kasılmalar görülebilir. Çocuğun gözleri kayabilir,tuvaletini altına kaçırabilir, nefesi birkaç saniyeliğine durabilir hatta kusabilir. Burada aileye düşen görev nöbet esnasında çocuğu sakatlanmalardan korumaktır.
6 ay-6 yaş arasındaki çocuklarda ateşin neden olduğu nöbetlere ateşli havale denir. Havale esnasında genellikle kol ve bacaklarda şiddetli kasılma-gevşeme, gözlerde kayma veya gözlerini bir noktaya dikme, bayılma-bilinç kaybı görülür. Ateşli bir çocuktaki üşüme-titreme havale ile karıştırılmamalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Havalenin oluşmasını tetikleyen başlıca unsur ateştir. Ateşin aniden yükselmesi havale riskini büyük oranda arttırmaktadır. Genellikle 6 ay ve 2 yaş aralığındaki çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerin havale geçirme riskinin daha yüksek olması beyin gelişimlerinin tamamlanmamış olmasıdır.
Ağzında bir cisim varsa yavaşça çıkarılmalıdır. Ağza kaşık vs. sokulmaya çalışmamalıdır. Nöbet on dakikayı geçerse en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Nöbet geçtikten sonra da ateş nedenini araştırmak üzere çocuk hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
Titrese dahi kesinlikle üzeri örtülmemeli, oda fazla ısıtılmamalıdır. -Ateş düşürülemiyorsa çocuğun kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü şurup verilmelidir. Ilık su ile vücudu silinmeli; koltuk altı, alın, göğüs ve kasıklara pansuman yapılmalıdır. -Gerekirse saçlar ıslatılmadan ılık su ile duş yaptırılabilir.
2- Kontinü Ateş : Bu ateş genellikle tifonun 2. haftasında görülür. Ateş 38°Cnin üstünde olup sabah akşam ateşleri arasında 1°C az ısı farkı vardır. Enfektif endokardit, tifüs, tularemi, milier tüberküloz, serebral ateşte de görülür.
Ayrıca ilk anda düşen ateş daha sonra rebaund etkisiyle tekrar yükselebiliyor. Soğuk su/buz uygulamasının sıcak çarpması veya malign hipertermi denilen ve ateşin 40'ın üzerine çıktığı istisnai durumlar dışında kullanımı gereksiz ve zararlı bulunuyor.
Ateş Yükselmesi Her Zaman Enfeksiyon Kaynaklı Değildir
Elmi; “Sıklıkla enfeksiyon kaynaklı ortaya çıksa da ateşlerin tümü enfeksiyonlara bağlı oluşmaz, enfeksiyon hastalıklarının tümünde de ateş görülmez” dedi.
Ateşli havale genellikle bir kaç dakika süren kısa süreli tüm vücutta kasılma ve atmalarla seyreder nadiren vücudun sadece bir kısmında nöbet hareketleri ya da sıçramalar şeklinde olabilir.
Dinlenin. Çoğunlukla tek yapmanız gereken şey yatakta istirahat etmektir; enfeksiyon, vücudunuzun bağışıklık sistemi tarafından yenildiğinde ateş de kendiliğinden kaybolacaktır. Bu nedenle, ateşi olan kişinin mümkün olduğunca sabit şekilde yatarak dinlendiğinden emin olmalısınız.
Ateşli havale genellikle 6 ay ile 6 yaş arasında gerçekleşiyor. Nöbet esnasında nöbeti durdurmaya çalışmak, çocuğun elini ayağını tutmak yarardan çok zarar getiriyor. Tek yapmanız gereken, çocuğun düşmemesi için onu güvenli bir yer almak, 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde de doktora başvurmak...
Önemli olan havalenin kendisi değil, havaleye neden olan hastalıktır. Ateşin nedeni olan hastalık iyi tedavi edilmediği takdirde üst üste tekrarlayan nöbetler hasar bırakabilir. Ateşli havale çoğu kez kısa sürdüğünden beyin hasarına ve gelişim geriliğine neden olmaz.
Havale geçirme genellikle beyinde hasar bırakmamakla birlikte, 30 dakikadan daha uzun süre devam eden havale nöbetleri, beyinde uzun süreli oksijensiz kalmaya bağlı olarak kalıcı hasara neden olabilir.
Ateş Küçük çocuğunuzun ateşi varsa, 38°C'nin üzerinde ise, elleri ve ayakları soğuk olabilir. Bunun nedeni, yeni kan dolaşımı ve bağışıklık sistemlerinin vücutlarının başka yerlerindeki mikroplarla savaşmakla meşgul olmaları olabilir. Bu, ısıyı eller ve ayaklar gibi dış kısımlardan uzaklaştırabilir.
Soğuk havale hastalığı vücutta el ve kolda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bebeklerde ateş yükselmesine de sebep olabilmektedir. Soğuk havale mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Basit ateşli havale; 15 dakikadan kısa süren, 24 saat içinde tekrarlamayan tüm vücudu tutan havaleler olarak tanımlanır. Havalenin 10-15 dakika ve daha uzun sürmesi, nöbetin vücudun tek tarafını tutması ve aynı hastalık döneminde birden fazla görülmesi kompleks ateşli havale olarak tanımlanır.
En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri