Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kaybı, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı denge problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
Antibiyotik kloramfenikol veya kloromisetin B12 takviyesi alan bireylerde kırmızı kan hücresi üretimini etkileyebilir. B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında iştahsızlık, kabızlık, ve kilo kaybı görülür.
Diyete uyum sağlayamama, yaşam tarzı değişikliklerine gitmeme, fiziksel aktiviteyi ihmal etme gibi sebeplerin yanı sıra kan tahlillerindeki sıkıntılar ve vitamin-mineral eksiklikleri de kilo verimine engel olan temel durumlardandır.
İlgili 29 soru bulundu
Tiroit hormonunuz yavaş çalışıyorsa, demir ve D vitamini eksikliğiniz varsa kilo vermeniz neredeyse imkansız hale gelir. Bunun için mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurun. Kilo vermek için düzenli ve tempolu yürüyüşü de asla ihmal etmeyin.
Hemoglobin vücutta oksijeni taşır ve içerisinde demir de bulunur. Yani bunların eksikliği metabolizmayı etkilediği için ve siz güçsüz, halsiz olduğunuz için kilo vermeniz zorlaşabilir.
Vücut sıvısındaki azalma ilaç kullanımı, sıvı kaybı, sıvı alımı eksikliği gibi sebeplerin yanı sıra diyabet gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Vücut yağındaki azalma ise aşırı kilo veya obezite gibi durumlara karşı kasıtlı olarak yapılan egzersiz ve diyetten kaynaklanabilir.
Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Çünkü bu vitaminin eksikliği önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. B12 vitamininin kilo alımına yol açtığı yönünde birtakım görüşler bulunmaktadır. Ancak, B grubu vitaminleri kilo kaybında rol oynayabilen vitaminlerdir. B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
İlk akla gelen kanser hastalığı ve hipertiroidi olmakla birlikte, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, böbrek üstü bezinin yetersiz çalışması, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar da kilo kaybının önemli nedenleri arasındadır.
Anoreksiya Nevroza için öncelikle Gastroenteroloji ya da İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümü uzmanlarına gidilir ve burada kişinin fiziksel şikayetleri ve rahatsızlıkları tedavi edilir.
Obeziteye Hangi Doktor Bakar: Endokrinolog
Endokrinologlar, obezite hastalığıyla ilgili uzmanlık alanına sahip olan doktorlardır. Endokrinoloji, hormonların üretimi, salgılanması ve metabolizma üzerindeki etkileriyle ilgilenen bir tıp dalıdır.
Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz.
Stresin her şeyi tüketen gücü, sizi başka hiçbir şey hakkında düşünemez hale getirebilir. Bu, yeme alışkanlıklarınızı etkileyebilir. Kendinizi aç hissetmeyebilirsiniz veya stres yaşarken tamamen yemek yemeyi unutabilir ve kilo kaybına neden olabilirsiniz.
Kilo aldırıcı protein içeren et, tavuk, balık ya da kuru baklagil yemekleri kilo aldırıcı programın olmazsa olmaz protein kaynaklarıdır. Ceviz, fındık, badem, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir gibi kilo aldırıcı gıdalar ara öğünlerde önerilen miktarlarda tüketilmelidir.
SSRI'lar içinde Paroksetin en çok kilo aldıran ilaçtır. Fluoksetin ile ilgili tartışmalı veriler bulunmaktadır. Başlangıçta anorektik etkileri görülmekte birlikte uzun süreli incelemelerde bu etkinin gecici olduğu ve sonuçta başlangıç kilosunu artırdığı yönünde veriler mevcuttur.
Ancak aşırı zayıf olan kişiler gece yatmadan 2 saat önce, bir bardak ılık ballı süt, haşlanmış sebze veya peynir gibi hafif şeyler yiyebilirler. Bu sayede öğün sayısı da artacağından alınan kalori miktarı da artacaktır.
Kansızlık kilo verdirir mi? Kansızlık yaşayan kişilerde kilo kaybı ve sıkıntısı görülebilir. Anemide oksijen miktarı verimli olarak vücuda yayılmadığı için diyet yapılsa da yağ yakımı zor olduğundan kilo sıkıntısı yaşanabilir.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri