Köpeğinizin ateşi varsa öncelikle onu ılık bir bezle silebilirsiniz. Özellikle patilerine ve koltuk altlarına nemli bir bez koyabilir ve burnu gibi vücudunun sıcak bölgelerini silebilirsiniz. Fakat silme işleminden sonra ıslak bölgeleri kuru biz havluyla kurulamayı unutmayın.
Köpeğin ateşinin 39,4°C ve üzeri olması durumunda köpeği muayene için veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Ateşin 41,1°C ve üzeri olduğu durumlarda acil müdahale şarttır. Aksi takdirde yüksek ateş hayati tehlikeye yol açmaktadır.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Kulaklar, patiler, koltukaltı ve karın gibi tüy yoğunluğunun az olduğu bölgelerden çıplak elle ateş hissedilebilir. Ancak; durumun aciliyetini anlamamız için vücut ısısını termometre ile rektal yoldan ölçmemiz gerekir. Ölçüm için; oral veya rektal termometre kullanılmalıdır , kulak termometreleri uygun değildir.
Merck Veteriner Kılavuzu'nun rektal ısı referans rehberine göre, kediler için normal aralık 38,1 ile 39,2°C arasındayken, köpekler için 37,9 ile 39,9°C arasındadır.
İlgili 45 soru bulundu
Parasetamol, aspirin, advil zehirlenmeleri ne yazık ki çokça görülmektedir. Evcil hayvanların ve insanların vücutları farklı yaşam formları olması nedeniyle aynı ilaçları kullanmaları sakıncalıdır. Böbrek ve mideyi etkileyen bu ilaçlar kan dolaşımını etkileyerek, kalp sorunlarının baş göstermesine neden olabilir.
Karprofen, koksib, meloksikam veya graipirant içerikli steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar köpeklerin kullanıma uygundur. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar artrit, yaralanma veya ameliyat geçiren köpeklerde iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan ağrı kesicilerdir.
Vücut sıcaklığı 39ºC'yi geçtiğinde ateş söz konusudur ve bu hipertermi durumunda köpeğinizde titremeler baş gösterebilir. Ateş virüs veya hastalık gibi altta yatan bir sebep olduğu konusunda bizi uyarmaktadır. Köpeğin durumunun değerlendirilmesi ve ateşin düşürülmesi için bir veterinere başvurunuz.
Yemede zorluk, dışkılamada problem, gözlerde kızarıklık, öksürme gibi semptomlar veya rutin dışı davranışlar, köpeklerin bir problemi olduğu anlamına gelir. Eğer evinizdeki patili dostunuz bu problemleri yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir veterinere danışmalısınız.
Tıpkı bizim gibi köpekler de üşüdüklerinde titrerler. Bu tür titreme, ısınmalarına yardımcı olmak için istemsiz bir tepkidir. Köpeğiniz titrediğinde, kasları germe ve gevşeme arasında geçiş yapar, bu da ısı üretmeye ve vücut ısısını yükseltmeye yardımcı olur.
En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Ateş, köpeğinizin vücudunun enfeksiyon ya da iltihapla savaşma yoludur ve hafif ila yaşamı tehdit edici olabilir. Köpekler hem iç hem de dış nedenlerden dolayı enfeksiyonlarla savaşmak için ateşlenebilirler.
İç organlarda enfeksiyon meydana gelmesi durumunda tedavi genellikle köpeğin durumuna göre değişiklik gösterir. Bu gibi durumlarda yine başlıca tedavi yöntemi antibiyotik tedavisidir. Organda meydana gelen aşırı sıvının alınması, ameliyatı, nekrotik dokunun ameliyatla alınması gibi işlemler yapılabilmektedir.
- Alt tüy yapısı kalın ve sağlam olan ırklara göre kısa ve tek katman tüy yapısına sahip olan köpekler daha kolay üşürler. - Yavru ve yaşlı olan köpekler, genç ve olgun olanlara göre soğuğa daha dayanıksızdır. - Yetersiz ve az beslenen köpekler daha çok üşürler.
Köpeklerin üşüdüğünü anlamanın bir yolu da kulaklarını kontrol etmektir. Soğukta kalan ve üşüyen köpeklerin kulakları ve aynı zamanda karın bölgeleri soğuk olur. Üşüyen köpekler sızlanabilir, havlarken ağlar gibi ses çıkarabilir. Bazı köpeklerin sahiplerine havlayarak haber vermeye çalışması da muhtemeldir.
Köpeklerin öleceği zamanı anlamak için uyuşuk hareketler, bağırsak ve idrar hastalıkları, iştahsızlık, titreme, nefes almada güçlük, bağışıklık sisteminde çöküş, duyularda kayıp, diş sağlığında bozulma, iç çekme gibi davranışların varlığı kontrol edilmelidir.
Ölüme yaklaşan köpeklerin rahat etmeye çalıştıkları görülür. Normalde yattıkları yerde artık uzun süreli olarak kalamamaktadırlar. Genelde köpekler sahiplerine en yakın konumda olurlar ve onların bulundukları alanda uzanarak rahat etmeye çalışırlar.
Hayır, köpeğe insan ağrı kesicileri doğrudan verilmemelidir. İnsanlar için kullanılan ağrı kesicilerin köpeklerde farklı metabolik yan etkileri olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Yavru Köpekler ve Büyük Köpekler Uyurken Neden İç Çekerler? Hem yavru köpeklerin hem de büyük köpeklerin uyku esnasında iç çektiklerini görmek mümkündür. İç çekme hareketi köpeğin karnının doyduğunu ve uykusunun geldiğini ifade etmektedir.
Veterinerinize görünün. Bir köpek çok fazla ve çok hızlı nefes alıyorsa, solunum yolu hastalığından muzdarip olabilir. Astım veya başka bir solunum yolu hastalığı türü gibi köpeklerde hızlı nefes almanın farklı nedenleri vardır. Hızlı nefes alma, köpeklerde solunum yolu hastalığının bir işareti olabilir.
Ağrı içindeki köpekler agresifleşebilirler. Yanına yaklaşınca hırlayabilir, saldırabilirler. Ağrı yaşayan bazı köpekler ise depresif olabilirler ve sessizleşebilirler. Normalden daha fazla uyumak, saklanmak ve ilgisizleşmesi de ağrı belirtisidir.
Bu nedenle tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de bilinçsiz antibiyotik kullanılmamalıdır.
Veteriner hekim Salih Özkıran, köpekleri öldürmek için kullanılan zehrin tarım ilacı olduğunu en yaygın kullanılan ilacın ise laneit olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri