Çocuklar yüksek ateş durumunda üşür ve hatta titreyebilir. Yine de üzerini örtmemelisiniz. Çocuğunuzun üşümesi durumunda kalın kıyafetler giydirmemelisiniz.
Ateşi yükselecek olan çocuk, ürperir, titrer, üşüme hissi olur, elleri ve ayakları soğuk olur ve cildi morarır benek benek olur. Vücut mikroplarla savaşırken vücut ısısını yükselterek uygun ısıyı sağlar ve böylece daha etkili bir şekilde onları yok eder.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Ateş Durumunda Alınması Gereken Önlemler
Ateşin hızlı yükseldiği veya çok yüksek olduğu durumlarda eller-ayaklar çok soğuyabilir; bu vücudun bir savunma mekanizmasıdır.
En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız.
İlgili 22 soru bulundu
Yüksek ateş ve eşlik eden üşüme grip enfeksiyonunun bir bulgusu veya semptomudur. Yüksek ateş ve onunla ilişkili üşüme genellikle influenza virüsünün bir semptomu olarak kendini gösterir; 1,2 dolayısıyla bu sağlık sorununun nasıl saptanabileceğini anlamakta fayda vardır.
Dinlenin. Çoğunlukla tek yapmanız gereken şey yatakta istirahat etmektir; enfeksiyon, vücudunuzun bağışıklık sistemi tarafından yenildiğinde ateş de kendiliğinden kaybolacaktır. Bu nedenle, ateşi olan kişinin mümkün olduğunca sabit şekilde yatarak dinlendiğinden emin olmalısınız.
Bunun sonucunda vücudun hedeflediği sıcaklık değerleri değişebilir ve kişide ateş ortaya çıkabilir. Ateş gelişmesi halinde vücut sıcaklığı normalin üstüne çıkacağından kişi, bulunduğu ortam sıcaklığını ideal olmasına rağmen daha düşük hissetmeye başlar. Bu ise üşüme hissine neden olur.
Ateşli çocuğa ne yapılmalıdır? Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Ateşlendiğimizde vücut ısımız gereginden fazla ısınsa bile neden üşürüz? Ateşimiz çıkmadığı durumlarda, hava bize soğuk geldiği zamanlarda üşürüz. Ateşimiz çıktığında ise normal hava bize göre daha soğuk olmaktadır. Yani buna bizim ısımızın artması ile dışarıdaki havayı daha soğuk algılamamız neden olmaktadır.
Bebeklerde ve çocuklarda ateşi düşürmek için ateş yükseldiğinde çocuğun ya da bebeğin üzerinin kesinlikle örtülmemesi gerektiğini belirten Yalman, "Kalın kıyafetler giydirmeyin. Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın. Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın.
Ateşli çocuğun uyumak istemesi ve bazen titremesi normaldir. Vücut enfeksiyonla savaşırken uyku iyileşme sürecine yardımcı olur.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Ateşin yüksek olması ile birlikte kişi kendini giderek üşümüş hissedebilir. Üşüme, titreme hissi genellikle ateş düşmeye başlayana kadar devam eder. Öğünlerden ve fiziksel aktivitelerden sonra, uyku sırasında vücut sıcaklığı değişkenlik gösterebilir.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Vücut ısısının normal değeri gün boyunca değişiklik gösterir. Sabahları daha düşük değerlerden öğleden sonra ve akşamları daha yüksek değerlere doğru kayar. Normal şartlar altında 37 °C ortalama değer olarak kabul edilse dahi, 36.1 dereceden 37.2 dereceye kadar değişen değerler de normal kabul edilebilir.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Bu sırada vücut ısımız ortam ısısına oranla hızla arttığından, ortam git gide soğuyormuş gibi hissediyoruz. Ortam sıcaklığı ile vücut ısısı arasındaki fark arttıkça üşümeye ve titremeye başlıyoruz. Üşümemize rağmen, vücut ısımız yükselmeye devam ettiği için aynı anda terleme de başlıyor.
Vücut kendini hastalığa sebep olan virüs ve bakterilere karşı korumak için çok sıcak hale getirerek enfeksiyonla savaş verir. Kötü hissetmeye neden olan ateş, beraberinde halsizlik ve yorgunluk getirebilir. Yaklaşık 41,5°C ve üstü ateş tehlikeli olabilmektedir.
Bulduğum bilgilere göre, ateşimiz çıktığında vücudumuzun termostatı olan hipotalamus beyin bölgesi, vücut ısısını yükseltir. Bu da vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Ancak bu sırada vücut ısımız ortam ısısından daha yüksek olduğu için, ortam bize soğuk gelir ve üşürüz.
Çocuğunuzun ateşi çıkarken titremesi son derece normaldir. ''Üşüttüğü için ateşi çıktı'' diye üzerini örtmeyin. Kalın giysiler vücut sıcaklığını dışarı geçirmeyerek çocuğunuzun ateşinin daha da yükselmesine neden olur. Eğer çocuğunuz titriyorsa, onu bir çarşaf veya ince bir havluya sarın.
Geceleri ortaya çıkan ateş ve terleme dikkat edilmesi gereken belirtiler arasındadır. Uyunan odanın sıcaklığı ve aşırı düzeyde örtünme gibi durumlarda vücut ısısının yükselmesi ve gece terlemelerinin ortaya çıkması normal kabul edilebilir.
Öğleden sonra ve akşamüstü saatlerinde vücut ısısı en üst seviyesine ulaşırken sabaha karşı vücut ısısı düşmektedir. Gün içinde vücut ısısı 1 derece farklılık gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri