Bir olgunun ya da olayın nedenini ve gerekçelerini başka bir şeye dayandırmaya atıf denir. Kelime daha çok ''atıfta bulunmak'' şeklinde kullanılır. Atıf kelimesinin ikinci anlamı ise gönderme yapmaktır.
Sayfa Numarası Vermeden Atıf Yapmak: Eser yazarının adı metinde yer alıyorsa ve herhangi bir sayfaya gönderme yapılmayacaksa, eserin tarihi yazar isminin yanına koyularak atıf yapılır. Örnek: yazar adı (1993) Bu yöntem araştırmanın konusu ve genel temasıyla ilgili yorum katılmadan yapılan genel atıflar için kullanılır.
Atıf yapmak, alıntıdan farklı olarak belirli bir bölüm olarak değil çalışmaların bütününün, araştırmaya örnek olduğunu belirtmek için kullanılır. Bir başka çalışmaya gönderme yapılarak konuyu açıklamaya yardımcı olur. Atıf yapmak daha çok dolaylı bir şekilde aktarma yapılmasını sağlar.
Tez Yazarken Atıf veya Alıntı Kullanımı
Tez konusu farklı düşüncelerden yararlanmak ve çalışmayı güçlendirmek amacıyla yapılmaktadır.Tez içerisinde farklı araştırma veya çalışmalardan yararlanıldığı zaman alıntı yapıldığını belirtmek zorunludur. Aynı şekilde atıf yapmak da zorunludur.
ALINTI: Kaynaktaki BİLGİnin METNİ ile birlikte alınmasıdır. İki şey (bilgi + metni) alındığı için iki belirteçle 1) Alıntı İşareti (Çift Tırnak/İçerlek Paragraf) 2) Kaynak gösterimi ile belirtilmelidir. ATIF: Bir kaynaktaki BİLGİye işaret edilmesidir.
İlgili 27 soru bulundu
Metin İçi Atıf atıf gösterme temelde şu şekildedir: (Yazar, yayın yılı, sayfa). Aynı yazara ait aynı yılda yayımlanmış iki ya da daha fazla esere atıf yapılıyorsa yayın yılının sonuna boşluk bırakılmadan alfabetik sırayı izleyen harfler eklenir: (Koç, 2014a, 44; (Koç, 2014b).
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Yazar adı-soyadı, tez adı (italik olmadan tırnak içinde), yayımlanma bilgisi, üniversite adı, enstitü adı ve ana bilim dalı, şehir ve yılı belirtilmelidir. Aynı kaynağa ikinci kez atıflarda yazar soyadı, yıl, sayfa numarası ibaresi kullanılabilir.
Alıntı ve gönderme
✓ Aktarma işlemi, kaynağa alınış şekline göre iki farklı şekilde yapılabilmektedir: 1) Doğrudan Alıntı: Bir yazarın ifadesini, hiçbir değişiklik yapmadan tırnak içinde vermektir. 2) Dolaylı Alıntı: Bir yazarın düşüncelerini özetleyerek, kendi cümlelerimizle, farklı bir şekilde ifade etmektir.
Atıflar Neden Önemlidir? Akademik bir makalede atıf kullanan yazarlar, okurlarına yazdıkları materyalin daha önce bilimsel olarak kanıtlandığını garanti ederler. Temel olarak, atıf, okuyucuya çalışmanız hakkında ne kadar uygun bir araştırma yaptığınızı göstermenin bir yolu olup aslında çalışmanızın bir uzantısıdır.
Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
Bir başkasına ait olan bir fikrin, buluşun, araştırma sonuçlarının veya araştırma ürünlerinin bir bölümünün ya da tümünün, hatta kitapların tümünün ya da bir bölümünün kaynak gösterilmeksizin istemli olarak kopya ya da tercüme edilip yazarın kendi üretimi gibi gösterilmesine aşırma denir.
Yükleme teorisi (Atıf kuramı) (İng. Attribution Theory), insanların olay ve davranışların sebeplerini açıklama işlemini gerçekleştirirken kullandıkları modellerle ilgilenen sosyal psikolojinin önemli bir teorisidir.
İmlecinizi alıntı yapmak istediğiniz metnin sonuna getirin. Referanslar > Alıntı Ekle öğesine gidin ve alıntı yapacağınız kaynağı seçin. Bir kitaptan alıntı yapıyorsanız sayfa numaraları gibi ayrıntıları eklemek için Alıntı Seçenekleri ve ardından Alıntıyı Düzenle seçeneğini belirleyin.
Mevzuat Adı (Mevzuat Adı Kısaltması), Resmî Gazete Sayı No (Yayın Tarihi), Kanun No. Mevzuat Numarası, md. Madde Numarası veya Sayfa Numarası. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK), Resmî Gazete 7981 (13 Aralık 1951), Kanun No. 5846, md. 35/4.
(Yıl). Kitabın adı italik ve ilk harften sonra (özel adlar dışında) bütünüyle küçük şekilde. Yer: Yayınevi. İlk Yazarın Soyadı, İlk Yazarın Adının Baş Harfleri., İkinci Yazarın Soyadı, İkinci Yazarın Adının Baş Harfleri.
Alıntı kelimesi, sözlü ve yazılı anlatımda bir başka yazar ya da şairden aynen aktarılarak kullanılan, yazıda tırnak ya da ayraç (parantez) içinde gösterilen söz, cümle, bölüm olarak ifade edilebilir. SOYAD Ad, Kitabın Adı, Yayımlayan, Yayım Teri Yayım Yılı.
Evet, tespit edildiği taktirde Chatgpt intihale girer. İntihal programı, yapay zekanın yazdığı yazıları tespit eden bir programsa Chatgpt'yi de tespit edebilir. Yapay zeka ayırt etmeyen intihal programları Chatgpt'yi ayırt edemez ve özgün bir yazıymış gibi gözükebilir.
Alıntı yapmak; bir metnin herhangi bir parçasını almak olarak tanımlanırken; tanık gösterme ise bir kişi ya da yazarın, kendi görüşüyle aynı görüşte olan başka bir kişiyi tanık göstermesidir.
Ana düşünceyi değiştirmeden, yazarın kendi dil ve anlatımıyla okunan kaynaklardaki bilgilerin aktarılmasıdır. Tırnak işareti ya da sıkıştırılmış paragraf kullanılmaz. Bu tür alıntılama, metin, kelime, noktalama, paragraf vs. ana kaynaktaki metnin olduğu gibi aktarılmasıdır.
Makalenizin orijinalliğini ve özgünlüğünü garanti etmenin en kestirme yollarından birisi usulüne uygun alıntı yapılmasıdır. Atıf, herhangi bir akademik yazım sürecinin belkemiğini oluşturan ve bilimsel bir makalede kullanılan argümanların ve bilgilerin güvenilirliğini güçlendiren temel bir faktördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri