Zira zamanaşımının dolması ile alacak hakkı ortadan kalkmaz. Hak düşürücü sürenin geçmesi durumunda ise, hak tamamen ortadan kalkar. Bu nedenle hak düşürücü süre içerisinde yapılmayan işlemler delil niteliğinde değerlendirilemez. Zamanaşımı def'i niteliğinde olup, ön inceleme aşamasının sonuna kadar ileri sürülebilir.
zamanaşımı maddi hukuktan kaynaklanan bir defi ve savunma aracı olup, davanın başında, süresinde verilecek cevap dilekçesinde (veya sözlü yargılama usulünde ilk oturumda esasa girişilmeden önce) ileri sürülmelidir.
Zamanaşımı ilk itirazlardan olmadığı için cevap süresinden sonra da ileri sürülebilir. Bu halde davacının uygun süre ve ortamda savunmanın genişletilmesine karşı koyması gerekir.
Cevap dilekçesinde zamanaşımı def'i ileri sürülmemişse HMK 141. maddesi uyarınca davacının muvafakatı ile zamanaşımı def'i ileri sürülebilir. Yine 141/2.maddesi uyarınca, cevap dilekçesinin ıslahı suretiyle de zamanaşımı def'i ileri sürülerek savunma genişletilebilir, değiştirilebilir.
Zamanaşımı, dava devam ederken iki tarafın yargılamaya ilişkin her işleminden ve hakimin her emir ve hükmünden itibaren yeniden işlemeye başlar ve kesilmeden itibaren yeni bir süre işler (BK. m. 135-136).
İlgili 43 soru bulundu
10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. 25.10.2017 tarihinden sonra ise İş Kanunu ek madde 3'e göre söz konusu tazminatlar için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Bazı kararlara göre cevap dilekçesi verilmemiş olsa dahi zamanaşımı defi'nin ıslah suretiyle ileri sürülebileceğine ilişkin hüküm kurmuştur: “… Süresinde davaya cevap vermeyen ve böylece esasa cevap süresi içinde zamanaşımı def'inde bulunmayan davalı, ıslah yoluyla bunu ileri sürebilir.
Zamanaşımına uğramış bir borcun ifasından kaynaklanan zenginleşmeler de geri istenemez (TBK m. 78). Maddi hukuktan kaynaklanan bir def'i olan zamanaşımının yargılama esnasında ne zaman ileri sürülmesi gerektiği konusunda mevzuatta herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Bu süre zarfı 22 yıl 6 aya kadar uzayabilir. 5 yıldan az ceza gerektiren suçlarda veya cezalarda dava zamanaşımı süresi genellikle 8 yıldır. Bu süre 12 yıla kadar uzayabilir. 20 yıldan daha fazla cezaya sebebiyet veren suçlarda dava zaman aşımı süresi 20 yıldır.
Zamanaşımı süresi, dolması halinde bir hakkın talep edilme imkanını ortadan kaldıran yasal süredir. Başka bir deyişle zamanaşımı süresi dolduktan sonra alacaklı, zamanaşımına uğramış alacağına yahut hakkına ilişkin dava açamayacak, açsa da bu dava reddedilecektir.
yazılı zaman aşımının kesinliği kaidesinin fikrindedir. Bu müelliflere gö- re Borçlar kanunun 3. babı dışındaki zaman aşımı mı süreleri sözleşme yoluyla hem uzatılabilir, hem kısaltılabilir (6-9).
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Alacak zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemez.
İşçinin temel ücret alacağı bakımından da zamanaşımı süresi 5 yıl olup bu alacak için sürenin başlangıcı çalışmanın yapıldığı ilgili ay sonundan veya temel ücretin ödenmesi gereken günde ödenememesinden sonra başlayacaktır.
Zaman aşımı hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kuralları ile belirlenen süreleri aşmasıdır. Bir diğer deyişle bir hak hukuk kuralında öngörülen sürede kullanılmadığında hukuk düzeninde bir takım sonuçlar doğmaktadır. Zaman aşımı, hak düşürücü süre bu sürelerdendir.
Zamanaşımı, doğmuş bir hakkı defi yoluyla zayıflatmaktadır. Fakat hak düşürücü sürenin söz konusu olduğu hallerde, yapacağımız itiraz ile doğmuş bir hakkın kendisinin yok edilmesi sağlanmaktadır. Yani birinde hak zayıflatılmaktayken diğerinde hakkın kendisi yok edilmektedir.
Zamanaşımı defi ileri sürüldüğü takdirde alacaklının hakkı ortadan kalkmamasına rağmen alacaklının artık o hakkı ile ilgili herhangi bir dava açma yetkisi bulunmaz. Borçlunun da ifa etmesine gerek olmaz. Erteleyici (geciktirici) defi ise bir hakkın kullanılmasını yalnızca bir süre için engelleyebilir.
Uygulama ve öğretide kıdem tazminatı ve ihbar tazminatına ilişkin davalar, hakkın doğumundan itibaren, Borçlar Kanunu'nun 125 inci maddesi uyarınca on yıllık zamanaşımına tabi tutulmuştur. 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu'nun 146 ncı maddesinde de genel zamanaşımı 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Bunlar: Şüpheli veya sanıklardan birinin savcı huzurunda ifadesinin alınması veya sorguya çekilmesi halinde süre kesilir. Şüpheli veya sanıklardan biri hakkında suça ilişkin olarak tutuklama kararı verilirse dava zamanaşımı süresi kesilir. Suça dair iddianame düzenlenmesi halinde süre kesilecektir.
Dava zamanaşımını kesen birden fazla nedenin bulunması halinde, zamanaşımı süresi son kesme nedeninin gerçekleştiği tarihten itibaren yeniden işlemeye başlar. Kesilme halinde, zamanaşımı süresi ilgili suça ilişkin olarak Kanunda belirlenen sürenin en fazla yarısına kadar uzar.
ZAMANAŞIMI DEFİ NASIL KULLANILIR? Zamanaşımı bir defi olup mahkeme tarafından re'sen dikkate alınamaz. Bu nedenle yasal süresi içerisinde davalı tarafından ileri sürülmesi gerekmektedir.
Eğer bir kamu davasında dava zamanaşımı süresi dolmuşsa, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 223. maddesi gereğince davanın düşürülmesine hükmedilir.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
İcra dosyası 10 yıllık zamanaşımı
İcra takiplerinde zamanaşımı süresi, genel olarak 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde ilgili alacaklar zamanaşımına uğramaktadır. Ancak, avukatlar aracılığıyla yapılan icra takiplerinde dosyanın yenilenmesi durumunda süreler yeniden başlayabilir ve uzayabilir.
Ayrıca dosyada çok fazla sanık var ve sürekli birleştirme kararları veriliyor. burada zamanaşımı süresi hesaplanırken 27.01.2012 + 8 yıl = 27.01.2020 olağan zamanaşımı, zamanaşımını kesen sebep olduğu için uzamış zamanaışımı süresi: 12.03.2009 (suç tarihi) + 8 yıl + 4 yıl = 12.03.2021 oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri