Bir at nalının değiştirilme işlemi... Atların vahşi doğada nala ihtiyacı yoktur; ancak insanların güdümündeki atlar normalden fazla yük taşıdığı ve doğal olmayan yüzeylerde (beton, asfalt, vb.) yürüyüp koştuğu için tırnaklarının korunması gerekir.
Atların toynak yapısı, insan tırnağına veya saç yapısına çok benzer diyebiliriz. Nasıl ki biz düzenli olarak tırnaklarımıza bakım işlemi uyguluyorsak onlar için de bu bakım gerekli. Normalde tırnağınızı etinize kadar kesmediğiniz sürece herhangi bir acı veya ağrı hissetmezsiniz.
Nal; at, eşek, öküz ve benzeri yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, tırnağın aşınmasını önleyen bir çember veya levhadan yapılan, ayağın şekline uygun demir parçasına verilen ad. Nallar nalbant adı verilen meslek üyeleri tarafından üretilir.
1.10.
Buradan geride olan kısımda tırnağı destekleyen herhangi bir kemik ve kıkırdak doku yoktur. Ökçe desteklerinin görevi tırnağın arka kısmında bulunan esnek dokuları korumak ve desteklemektir. Çıkıntılı hâlde olan destekler sadece açı verilip düzeltilecek kadar kesilir.
Kendi ağır gövdelerine ek olarak üzerlerine binen insan ve yüklerin de ağırlığı ile, kırılmış veya çatlamış bir kemiğin tam anlamıyla iyileşmesi çok zordur. Bu nedenle birçok durumda ayağı sakatlanan bir at, sahibine yük olmasın diye öldürülmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Atların bacaklarındaki ciddi kırıklarda (özellikle kırığın deride hasara neden olması durumunda) kaslar ve sinirler hasar görebilir, kırık bölgesinde kan akışı bozulabilir ve ilerleyen aşamalarda enfeksiyon ortaya çıkabilir.
Atlar doğal olarak birçok şeyden korkabilirler. Yüksek sesler, beklenmedik hareketler, yabancı nesneler ve hatta bazı kokular, atların korkmasına neden olabilir. Bununla birlikte, her atın korkuları farklıdır ve bazıları diğerlerine göre daha korkak olabilir.
Atların kalbi, güçlü bir kas yapısına sahip olan dört odacıklı bir organdır. Atların kalbi, güçlü bir kas yapısına sahip olan dört odacıklı bir organdır. Atların kalbi, sürekli olarak kan dolaşımını sağlamak için çalışır ve atın genel sağlığı için hayati bir öneme sahiptir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Bir at nalının değiştirilme işlemi... Atların vahşi doğada nala ihtiyacı yoktur; ancak insanların güdümündeki atlar normalden fazla yük taşıdığı ve doğal olmayan yüzeylerde (beton, asfalt, vb.) yürüyüp koştuğu için tırnaklarının korunması gerekir.
Her biri bir ata belirli bir şekilde baskı uygulamak için yapılan oldukça fazla sayıda gem tipi ve çeşidi var. Ama sonuç değişmiyor, gem atın ağzında acıya neden oluyor. Kendinizi bir atın yerine koyun, ağzınızda dişlerinizle diliniz arasındaki boşluğa yerleştirilmiş bir demir parçasını sürekli ağzınızda tutuyorsunuz.
kalınlığında sacdan yapılmış, kenarları çentikli dövülmüş levha nallar kullanılmaktadır. Yumurta şeklindeki bu nalların ortasında büyükçe bir delik bulunur. Her iki kenara yakın kısmında 4'er yuvarlak mıh delikleri bulunur. Bu nalın ön kısmı çok geniş ve çukurdur.
ATLARDA TIRNAK BAKIMI
Nallı atlarda tırnak daha fazla bakımı gerektirir. Nal atın yere normal basma durumunu yükselttiği gibi tırnak yapısı içinde zararlıdır. Böylece kan dolaşımını yavaşlatır ve sonuçta tırnak fazla uzamaz. Nalın bu zararına karşın sert zeminde yaptıkları iş dolayısıyla atlar nallanmak zorundadır.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
Toynak, toynaklılar denen memeli grubunda, at, eşek, zebra gibi tek toynaklı (Perissodactyla) hayvanlar ile koyun, keçi, geyik, sığır, domuz gibi çift toynaklı (Artiodactyla) hayvanlarda tırnak. Tırnak gibi bunların da temel bileşeni keratindir ve sürekli büyür, fakat üstüne basılarak kullanıldığı için zamanla aşınır.
Eşeğin toynak ortası daha yumuşak ve daha hassastır. Onun için eşeğe çakılan nal, bütün toynak altını kaplayacak şekildedir ve düzdür. Eşeğin nallanması da ayni yöntemle yapılır. Dördüncü nallanan hayvan inektir.
Cünüp olup da henüz gusletmeden önce âdet görmeye başlayan bir kadının hemen gusletmesi şart değildir, guslü âdetinin bitimine kadar geciktirebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusül abdesti alması uygun olur.
Abdest almaya gerek kalmaz. Gusülden önce abdest alması daha iyidir. 457- Kadının görmüş olduğu hayız kanı tamamen kesildikten sonra, gusletmemiş olsa bile, talâk verilirse sahihtir; kocası onunla cinsel ilişki kurabilir. Ancak farz ihtiyata göre vajinayı yıkadıktan sonra yapılmalıdır.
Regl döneminde kıl ve tüy almanın bir zararı bulunmamaktadır. Sağlık açısından da bilinen bir tehlikesinin olmadığını söylemek mümkündür. Regl döneminde salgılanan hormanlara bağlı olarak ağda yapıldığı zaman hissedilen acı daha yüksek olacaktır.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Ortalama canlı ağırlık 440 kg.dır.
Ne kadar çok atınızı tanırsanız haliyle atınız da sizi o kadar tanır. Temel at davranışları ve güdüleri belli olsa da her atın kendine has bir karakteri vardır ve bu karakteri çözmenin tek yolu atınızla vakit geçirmektir.
Yetişkin bir at ağzı sıkıca kapalı şekilde dişlerini gösteriyorsa karşıdakine ısırabilirim sinyali veriyordur. Dudakların sıkıca kapalı olması da agresyon veya ağrının işareti olabilir. Şiddetli yorgunluk veya ağrı durumunda gözler kapalıdır. Buna karşın korku ve irkilme durumunda gözler belirgin şekilde açılır.
Doğada insan her zaman avcı, atlar ise avlanan durumundadır. Ne kadar atlarımızı alıştırırsak alıştıralım taylar bu genetik şifreyle doğarlar. Avcıdan kaçılır, ondan gelebilecek tehlikelere karşı savunulur (açmak, arkasını dönmek, tekmelemek, ısırmak,vs gibi) Bu doğaları gereği gösterdikleri reaksiyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri