Bunlar semanın katlarını troposfer, stratosfer, ozonosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer şeklinde sıralamışlardır.
İşler bunlar arasında (7 kat semadan dünyanın 1.kat tabakasına) dönüp dolaşır" (Talak 65/12) Cenab-ı Hak Gökleri 7 gök olarak yarattığı gibi, benzerini yani 7 katını da yerde yaratmıştır.Yani, 7 tabakası olan yerin 7.katında yaşamaktayız.
Dünya'nın atmosferi 6 katmandan oluşur: Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer. Troposfer: Atmosferin katmanlarından en yoğun olanıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Dünya 5 ayrı katmandan oluşur. Her bir katman farklı kalınlıklara ve özelliklere sahiptir. Gaz katmanı, su katmanı, yer kabuğu ile çekirdek gibi değişik katmanları bulunur. Bu doğrultuda her bir katmanın görevi bulunmaktadır ve kademeli olarak öne çıkar.
Atmosferin kalınlığı yerden itibaren 560 km.ye kadar uzanır. Atmosferin tabakalarını belirleyen en önemli faktör sıcaklıktır.
Böylece göklerin sakinleri birbirleriyle haberleşir, nihayet haber bu alt dünya semasına ulaşır.'[2] Bu hadisten de açıkça anlaşıldığı gibi Allah'ın Arşı ve taşıyıcıları bütün semaların üzerindedir. Abdullah b. Ömer'den gelen rivayette: Allah yedinci kat semanın üzerine su yarattı.
Yedi kat yerin dibine geçmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok güçlü olarak yere çakılmak. fazlasıyla utanmak, mahcup olmak.
Yerküre üç ana katmandan oluşur: yerkabuğu, manto ve çekirdek. Ancak yerbilimciler tarafından tespit edilmiş başka katmanlar da vardır. Örneğin yerkabuğunun yaklaşık 660 kilometre altındaki katman gibi.
Bu ve başka âyetlerde yerküreyi Allah yarattığı gibi âyette “yedi sema” diye anılan gökleri de yedi gök olarak yaratıp düzenleyenin Allah olduğu bildirilmektedir.
7 kat gök, bir bakış açısına göre, yıldız tabakasından ayrı olarak dünyadan çıplak gözle görülebilen gök cisimleridir. bu sebeple farklı coğrafyalarda pek çok kültürün ortak noktasıdır 7 rakamı. kuran'da ilk olarak bakara 29'da geçen kavramdır.
NEDEN? Sümerlerde, 5 gezegen 1 dünya 1 ay, toplamda 7 adet ettiği için.
Bununla beraber, âyetin sarih ifadesinde "yedi kat arz" tabiri geçmiyor. Âyetin zâhiri: "Allah, arzı da yedi gök gibi yaratmış ve yaratıklarına mesken yapmıştır." diyor. "Yeri de yedi tabaka olarak yarattım" demiyor.
Kubbe, pek çok dinde “göksel/kozmik/ilahi” olanı simgeler. Bu iki anlam birleştirilerek Türkçede uzaya “gök kubbe” de denmiştir. Aynı şekilde İncil'de “göğün bir çadır olduğuna dair” benzetmeler vardır. Tarih boyunca yapı teknikleri geliştikçe ibadethanelerin çatıları kubbe formuna kavuştu.
Coğrafyanın temel konularından biri olan dünyanın katmanları 5 tabakadan oluşur. Bunlar; Hava Küre (Atmosfer), Su Küre (Hidrosfer), Taş Küre (Litosfer), Ateş Küre (Pirosfer) ve Ağır Küre (Barisfer)'dir. Her bir katmanın farklı özellikleri vardır.
Dünya'nın atmosferi altı farklı katmana sahiptir. Dünya yüzeyine en yakın olan troposferdir. “Tropos” değişim demektir.
Yeryüzündeki tüm yılanların Şahmeran'dan türediğine inanılır. Yerin yedi kat altında yaşar ve tüm yılanlara hükmeder. Tüm Şahmeran efsanelerinde Şahmeran'ın krallığına kabul edilen genç erkek yer alır.
Coober Pedy'de nüfusun yüzde 60'ı demir açısından zengin kumtaşı ve silttaşı kayaların arasına inşa edilmiş, neredeyse tamamen gizli evlerde yaşıyor.
"Arşı su üzerindeydi,.." (Hud, 11/7) ayeti ile "Allah vardı ve onunla birlikte başka hiçbir şey yoktu. Arşı da su üzerindeydi." (Buharî, Bedul-ahlak, 1) hadisinden anlaşıldığına göre, önce su yaratılmış, sonra da arş yaratılmıştır.
İkinci kat semada "kudret" sıfatı hâkimdir. Hz. İsa (a.s) ve Hz. Yahya (a.s) bulunduğu makamdır.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter. Hatta 1000 kilometre irtifada bile Dünya'nın etrafında hidrojen atomlarından oluşan bir bulut tabakası bulunur.
- Göktaşları dünyaya kolaylıkla ulaşırdı ve dünya üzerinde kraterler oluşurdu. - Su döngüsü olmaz ve küresel ısınmalar görülmezdi. - Gökyüzü mavi renk yerine siyah renk olurdu, gökkuşağı oluşmazdı. - Sel, baskın ve kasırgalar yaşanmazdı.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri