İçten yanmalı bir motor türü olan atmosferik motor, sadece otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışır. Atmosferik motorlar, silindirde bulunan hava ve yakıtı, piston aracılığıyla alır ve kullanırlar. Yani motorun gücü, piston ile alınan hava basıncına bağlıdır.
Atmosferik Motorun Avantajları:
Atmosferik motorlar, daha az karmaşık bir yapıya sahip. Bu basit tasarım, üretim ve bakım maliyetlerini düşürerek motorun dayanıklılığına katkıda bulunuyor. Yüksek devirlerde daha az güç üretme eğilimi gösterirken düşük devirlerde daha iyi tork karakteristiğine sahip olabiliyorlar.
Atmosferik Motor Nasıl Anlaşılır? Atmosferik motorları, motor isminden genellikle anlamak mümkündür. Çünkü turbo motorlarda “T” harfli kısaltmalar bulunur. Bunun dışında atmosferik motorlar, turbo motorlara göre ilk çalıştırmada çok daha hızlı bir kalkış yapar.
Atmosferik motor, içten yanmalıdır ve arabanın bulunduğu yerdeki hava basıncını kullanarak çalışır. Silindirdeki hava ve yakıtı kullanır; buradaki karışımı ise piston ile alır. Turbo motor çalışma prensibi ise içten yanmalı motorlar için üretilen bir aşırı besleme sistemidir.
Atmosferik benzinli aracı istediğin devirde kullanabilirsin. Devir çevirdin diye motora zarar vermezsin. Motorun çalışma karakteristiği de yüksek devire müsaittir zaten.
İlgili 20 soru bulundu
Atmosferik motorlar yakıt yakmak için gerekli olan hava basıncını direkt olarak dışarıdan alıyor. Atmosfer basıncıyla çalışan bu tip motorlarda turboların aksine basıncı artıran ekstra bir sistem bulunmuyor. Bu durum motorda atmosfer basıncının üzerine çıkılamayacağı anlamına geliyor.
Atmosferik bir motora turbo takılabilir, bu mümkün ama maddi anlamda birçok külfeti de beraberinde getirmektedir. Aracın piston aksamıyla yakıt sistemi ve ateşleme sistemine kadar birçok ayarının yeniden yapılması gerekmektedir.
Atmosferik motora LPG takılır mı? LPG sistemleri atmosferik motorlara takılan bilmektedirler. Bu motorlar için özel olarak tasarlanmış olan sıralı LPG araç kitlerini kullanarak aracın yakıt tipini LPG ye dönüştürmek mümkündür.
Atmosferik motorlarda güç artışı için motorun hava giriş çıkışlarının, sıkıştırma oranı ve sübap derecelerinin değiştirilmesi yöntemi kullanılır.
Atmosferik motorlar içten yanmalı olup yalnızca otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak fonksiyonlarını yerine getirir. Motor silindirinde bulunan hava ve yakıtı piston aracılığıyla alarak aracın diğer bölümlerine iletir. Atmosferik motorlar atmosfer basıncını emerek silindirde yanmak üzere aktarırlar.
Şu an turbo downsizing araç üretenler bu araçları istedikleri ya da daha teknolojik vs olduğu için üretmiyorlar, üretiyorlar çünkü milyar dolar seviyesinde cezalar ile karşılaşmak durumundalar. Toyota bu geçiş için zaten hybrid yatırımlarını çok öncesinde tamamladığı için böyle bir yatırıma ihtiyacı yok.
Özellikle en önemli avantajı onarım basitliği ve daha ekonomik olmasıdır. Bunun yanı sıra turbo araçlara göre bazı dezavantajları da vardır. Atmosferik motorların dezavantajı güç olabilir. Atmosferik motorlar her zaman daha az güç geliştirmekte ve sınırlı tork verir.
Dizel atmosferik motor olarak adlandırılan modeller isminden de anlaşılacağı üzere hem hava hem de dizel yakıt kullanır. Bu noktada atmosferik benzinli motor nedir şeklinde bir soru sorulabilir. Çeşitli araçlarda yer alan motorlar dizelle olduğu gibi benzinle çalışma özelliğine de sahip olabilir.
1864: ilk başarılı atmosferik motor. 1876: "Otto" çevrimi motoru olarak kabul edilen dört zamanlı sıkıştırılmış şarj motoru. "Otto çevrimi" terimi tüm sıkıştırılmış şarjlı, dört zamanlı motorlara uygulanır.
Aracınızın LPG'li olması yazılım uygulamamız için engel değildir. Dizel, benzinli, LPG'li tüm araçlara uygulama yapabiliyoruz. Aynı zamanda aracınızın atmosferik yada turbolu olması fark etmeksizin yazılım uygulamamızdan faydalanabilir, aracınızın gerçek gücüyle tanışabilirsiniz.
POP BANG Yazılımı Herhangi bir Motora uygulanabilir mi? POP BANG yazılımı herhangi bir motora uygulanmaz. Teorik olarak, herhangi bir benzinli motora uygulama yapılabilir fakat bazı benzinli araçlarda patlamalar çok yüksek sesli çıkmayınca çokta tercih edilmiyor.
İçten yanmalı bir motor çeşidi olan atmosferik benzinli motorlar, en yaygın kullanılan en yaygın olarak kullanılan içten yanmalı motorlar içinde yer almaktadır. Atmosferik motorun tanımına baktığımızda ise sadece otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışmaktadır.
Motordaki dişlilerin yerlerini ve çaplarını değiştirmek, piston kolu ayarları yapmak kuvvet kolunu artırmanın yollarından bazılarıdır. Örneğin; piston kolu benzinlilere göre daha uzun olan dizel motorlu araçlar daha yüksek tork değerlerine sahip olur.
honda , vw mpı motor en sorunsuz lpg ile uyumlu motorlar. Fiat'ın 1.4 Fire (77 hp) motoruda listeye eklenebilir. Volvonun atmosferik motorları uyumludur..
Dünya'da büyük bir kesim tarafından tercih edilen BRC, aynı zamanda profesyonel ve güçlü alt yapısıyla hizmet sunan önemli bir LPG kit markasıdır. Farklı otomotiv markaları ile çalışarak, kalitesini dünyadaki birçok ülkede ispatlayan BRC, en iyi LPG markası arayışında olanların da ilk tercihidir.
Benzinli kategorisinde de yukarıda belirttiğimiz gibi turbo, injeksiyon ve karbüratör sınıfındaki araçlara LPG takılmaktadır. Tüp takılmayan arabalar dizel ve elektrikli araçlardır.
İçten yanmalı bir motor türü olan atmosferik motor, sadece otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışır. Atmosferik motorlar, silindirde bulunan hava ve yakıtı, piston aracılığıyla alır ve kullanırlar. Yani motorun gücü, piston ile alınan hava basıncına bağlıdır.
İkinci motor seçeneği 1.6 litrelik i-Vtec 125 beygir gücü ve 152 NM torka sahip benzinli motordur. Üçüncü motor ise 140 hp güce ve 174 Nm torka sahip 1.8 litrelik i-Vtec atmosferik benzinli motordur. Bu motorlar, Türkiye'de 5 ileri manuel ve 5 ileri otomatik şanzımanla sunulmuştur.
Atmosferik motorlar içten yanmalı bir motor türüdür. Çalışmak için ortamdaki hava basıncını kullanır. Ancak tüm içten yanmalı motorların atmosferik olduğunu söyleyemeyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri