En çok merak edilen ise retainer teli ne zaman çıkartılır sorusudur. Diş telleri çıkarıldıktan sonra yerine oturabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Retainer tellerinin 6 ay boyunca ağızda 24 saat durması gerekiyor.
Pekiştirme Tedavisinin Süresi
6. aydan sonra kullanım saatleri yavaş yavaş azaltılabilir ancak bu yine de hekiminizin kontrolü altında olmalıdır. Pekiştirme apareyleri 2 yıla kadar kullanılmalıdır.
Essix retainer kullanan kişiler bu plağı 6 ay boyunca tam gün takmak zorundadırlar. 6 aylık süreçten sonra 1,5 yıl sadece geceleri takmak yeterli olacaktır. Hastaların bu aşamada toplam tedavi süreleri 2 yıl kadardır. Hareketli Retainer Teli: Hareketli retainer halk arasında damaklık olarak da bilinmektedir.
Diş teli pekiştirme tedavisi genel olarak 6 ay boyunca tüm gün takılarak devam eder. Dolayısıyla tel çıkartıldıktan sonra bu süreç daha hafif olarak 6 ay daha devam eder. Aparat olarak görülen bu tedavide dişlerin fırçalanması ya da yemek saatlerinde çıkartılması tavsiye edilmektedir.
İskelet ve çene yapısının esnek olduğu çocukluk dönemlerinde gerçekleştirilen diş teli tedavilerinde kısa süreler içinde sonuç almak mümkündür. Çocukların diş yapısındaki bozuklukların büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 6-9 ay tedavi süresi ön görülebilir. Bazı durumlarda bu sürenin 2 yıla kadar çıkması beklenebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Hayır diş teli 8 ayda çıkmaz. Çünkü sağlıklı ve başarı bir diş teli tedavisi için en az 1,5 yıl geçmesi gerekir. Aslında bu konu hastadan hasta çok fazla değişiklik göstermektedir. Bu süre zarfında dişler ancak yerlerine oturacaktır.
Diş yüzeyine takılan diş telleri üzerinden yaklaşık iki-üç ay sonra dişler istenilen şekle gelmeye başlar. Fakat bu değişim dışardan hemen fark edilemeyebilir. Diş teli tedavisi süreci boyunca dişler yavaş yavaş düzelirken diş teli çıktığında tüm diş hizalaması tamamen istenilen pozisyona gelmiş olur.
6 aydan sonra Retainer kullanımında azalmalara gidilebilir. Fakat; 6. Aydan sonraki kullanım hakkında ortodonti uzmanından kesinlikle destek alınmalıdır. Retainer tedavisinin başarılı olabilmesi için apareylerin en az 2 yıl ağızda durması önerilmektedir.
ŞEFFAF PEKİŞTİRME PLAKLARININ KULLANIMI
24 saatte bile dişlerde hafif bir bozulma olabilecektir. Gerçi bir gün önceki dizilim ile alınan ölçüye göre yapılan plak dişleri hemen yine düzeltecek, ölçü alındığı andaki düzgün hale getirecektir, ama buna gerek kalmamalıdır.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Pekiştirme tedavisi yapılmazsa, dişlerin yeniden çarpıklaşması mümkündür. Bu, tedavi sürecinde harcanan zaman ve maliyetin tekrarlanmasına neden olabilir. Dişlerin yeniden çarpıklaşması, özellikle tedavi sonrası ilk birkaç ay içinde meydana gelebilir.
Ortodonti tedavisi sonrasında düzelen dişler, çoğunlukla 'pekiştirme tedavisi' (retansiyon) yapılmaz ise eski haline dönebilir, konumları bozulabilir. Bu tedavinizin kötü yapıldığı anlamına gelmez. Sadece tekrar eski haline dönmemesi için bir önlemdir.
Pekiştirme apareyleri, ortodontik tedavinin bir devamıdır ve sizin bir ömür boyu güzelce gülümseyebilmeniz için dişlerinizin yeni pozisyonlarında kalmalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Her hastaya göre değişebilen çeşitli pekiştirme apareyleri mevcuttur.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Diş teli çıktıktan sonra takılan şeffaf plakların kullanım süresi, hastanın tedavi ihtiyaçlarına ve tedavi planına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle, şeffaf plaklar gün boyunca belirli bir süre takılır ve gece boyunca da kullanılır.
Dişlerimiz yaşamımız boyunca biz fark edemesek de hareket halindedir. Diş teli çıktıktan sonra tedavi başarılı sonuçlanmış olsa da dişler zamanla bozulabilir. Diş teli çıktıktan sonra dişlerin eski haline dönmesi olası bir durumdur.
Plaklarınızı ağzınızdan çıkardığınızda hemen soğuk suyla ya da ılık aka suyun altında yıkayın. Üzerinde artık ya da plak görüyorsanız ellerinizi kullanarak biraz ovalayabilirsiniz. Plaklarınızın yeterince temiz olmadığını hissediyorsanız en az 5 dakika suda bekletmeniz yararlı olacaktır.
Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz.
Hayır. Retainer'lar çürüğe ve diştaşı oluşumuna sebep olmaz. Ağız hijyeni iyi olan ve günde en az 2 kere diş fırçalayan kişilerde retainer'lar hiçbir sıkıntı çıkartmaz.
Essix plakları ise dişlerin üzerine eldiven gibi geçen şeffaf plaklardır. içeriden yapılan tellerin (retainer telleri) minimum 2 yıl kalması istenir.
Retainerı bir süre takmazsanız, dişleriniz retainer takıldığında ağrı veya rahatsızlık verecek şekilde yer değiştirmiş demektir, bu yüzden retainerın ağzınıza güzel bir şekilde tekrar oturabilmesi için hemen ortodonti uzmanınıza başvurun.
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Bu konuyla ilgili genel görüş, retainer telinin ağızda uzun süre kalmasıdır. Bu süre kemik yapılanmasının 6 ayda tamamlandığı düşünülecek olursa en az 6 aydır. Eğer retainer teli sağlamsa, hastanın ağız bakımı iyiyse, telin çevresinde sık sık diş taşı oluşmuyorsa bu tel yıllarca ağızda kalabilir.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri