Araç satın almadan evvel bu farkı bilerek tercihlerinizi oluşturabilirsiniz. Atmosferik motor özellikleri ile alakalı dikkat çeken ilk unsur bu motorların uzun ömürlü olmasıdır. Yüksek basınca gereksinim duymayan atmosferik modeller tam da bu nedenden ötürü yıpranmaz.
ATMOSFERIK MOTOR ÖMRÜ
Yeni nesil atmosferik motorlar özellikle benzinli olanları düzenli olarak bakım yapıldığında 400.000 km'nin üzerine çok rahat çıkabilmektedir.
Atmosferik motorların en büyük avantajı, bakımının ve parça değişiminin kolay olmasıdır. Bu sayede daha düşük bir ücret ödenir. Bunun dışında atmosferik motorların öne çıkan yönleri şöyledir: Düşük devirlerde atmosferik motorlar, genel olarak turbo motorlara göre daha yüksek hız sağlar.
Atmosferik motorlar yakıt yakmak için gerekli olan hava basıncını direkt olarak dışarıdan alıyor. Atmosfer basıncıyla çalışan bu tip motorlarda turboların aksine basıncı artıran ekstra bir sistem bulunmuyor. Bu durum motorda atmosfer basıncının üzerine çıkılamayacağı anlamına geliyor.
Benzinde tork devir bandına düzgün dağılır o yüzden koltuğa yaslama hissiyatını daha az hissedersin. Ara hızlanma istediğiniz zaman 4000 devir üzerinde kullanılmalı. Benzinli motorda asla devir çevirmekten korkmayın.
İlgili 38 soru bulundu
Atmosferik motorlar ortamdaki havayı sıkıştırarak bir basınç elde eder ve sistemi bu basınçla çalıştırırlar. Atmosferik motorlar havaya ek olarak yakıt da kullanırlar. Dizel atmosferik motor olarak adlandırılan modeller isminden de anlaşılacağı üzere hem hava hem de dizel yakıt kullanır.
Atmosferik motorlar içten yanmalı olup yalnızca otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak fonksiyonlarını yerine getirir. Motor silindirinde bulunan hava ve yakıtı piston aracılığıyla alarak aracın diğer bölümlerine iletir. Atmosferik motorlar atmosfer basıncını emerek silindirde yanmak üzere aktarırlar.
İçten yanmalı bir motor türü olan atmosferik motor, sadece otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışır. Atmosferik motorlar, silindirde bulunan hava ve yakıtı, piston aracılığıyla alır ve kullanırlar. Yani motorun gücü, piston ile alınan hava basıncına bağlıdır.
İkinci motor seçeneği 1.6 litrelik i-Vtec 125 beygir gücü ve 152 NM torka sahip benzinli motordur. Üçüncü motor ise 140 hp güce ve 174 Nm torka sahip 1.8 litrelik i-Vtec atmosferik benzinli motordur. Bu motorlar, Türkiye'de 5 ileri manuel ve 5 ileri otomatik şanzımanla sunulmuştur.
BİRÇOK TOYOTA COROLLA VİDEOMUZ KANALIMIZDA MEVCUT ANCAK BU ARAÇ MOTOR OLARAK TOYOTA' NIN ÜRETTİĞİ ATMOSFERİK MOTOR AİLESİNİN EN YENİ ÜYESİ BUNDAN DOLAYI MOTOR MEKANİK OLARAK DETAYLICA İNCELEMEYE ÇALIŞTIK İNŞALLAH FAYDALI BİR VİDEO OLMUŞTUR. İYİ SEYİRLER.
Aracınızın LPG'li olması yazılım uygulamamız için engel değildir. Dizel, benzinli, LPG'li tüm araçlara uygulama yapabiliyoruz. Aynı zamanda aracınızın atmosferik yada turbolu olması fark etmeksizin yazılım uygulamamızdan faydalanabilir, aracınızın gerçek gücüyle tanışabilirsiniz.
1864: ilk başarılı atmosferik motor.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Motor ve Şanzıman
Şehir içinde bu kadar konforlu ve sessiz olan 1,6 litrelik I-VTEC ünite, atmosferik olması ve üstüne üstlük CVT şanzımandan ötürü sollamalarda ve şehirler arası yolculuklarda insanı yorabiliyor.
Türkiye'ye gelen tek seçenek olan 1.5 atmosferik motorun makul ve yeterli gücü bir yana, eskisinden %20 daha dirençli şasi ve daha yumuşak ayarlı süspansiyonlarıyla, bizim yollar için "olabildiğince" konforlu ve olgun bir sürüşü var Honda City'nin.
Sürekli motor soğukken marş yapılıyor ve kısa mesafe kullanılıyorsa en fazla 250000km. Sürekli uzun yol yapan araçlar rahatlıkla 500000i devirir ama bu araçlar ya bir tanedir ya iki.
LPG sistemlerinde asıl hedef tasarruf olduğu için ülkemizde daha çok benzinli araçlara LPG uygulandığı görülür. Turbo ya da atmosferik benzinli motorlara sahip araçlara kolayca LPG sistemi uygulanabilir.
Turbolu motorların manifoltları, turbosuzlara göre daha farklıdır. Turbolu araçların silindir kapak contası, yüksek basınca uygun olarak üretilmiştir ve turbosuzlara göre çok daha dayanıklıdır. Turbolu araçların subapları daha sert ve basınca dayanıklı olarak üretilmiştir.
Diğer bir yolu ise daha basit bir sistem olan turbo sistemidir. Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.
Turbo Spercharger İnjektion kelimelerinin baş harflerinden oluşan TSI, çift şarjlı ve direk enjeksiyonlu motor olarak tanımlanır. Genellikle 1.4 litre gibi küçük hacimli motorlarda kullanılır. Çok özet bir teknik tanımla TSI, düşük hacimli motorda turbo ve kompresöt birlikteliği ile oluşturulmuş bir teknolojidir.
Yeni motor merkezi etrafında sıralanmış mıknatısları olan bir elektrik motoru biçiminde tasarlandı ve standart bir motora göre daha küçük ve daha ucuza sahip bir düzen içinde üstün tork, güç yoğunluğu ve soğutma özellikleri sunabilen bir motor olduğu iddia ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri