Atmosfer veya havaküre, Dünya'nın kütleçekimi ile gezegenin çevresini sarmalayan gaz tabakası. Yaklaşık %78'i azot, %21'i oksijen, %0,93 argon, %1 su buharı ve kalan kısmı diğer bazı gazların karışımından oluşmuştur. Bu gaz karışımına genel olarak hava adı verilir.
Atmosfer, havayuvarı olarak da bilinir, Yeri çevreleyen gaz (hava) örtüsü. Temel olarak azot, oksijen, argon, karbon dioksit ve daha az oranlardaki çeşitli gazlardan oluşur.
Yeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Atmosferin kalınlığı yerden itibaren 560 km.ye kadar uzanır. Atmosferin tabakalarını belirleyen en önemli faktör sıcaklıktır. Yerçekimi dolayısıyla havanın yeryüzüne yaptığı ağırlık “hava basıncı” olarak tanımlanır.
Atmosfer, gaz yuvarı veya hava yuvarı herhangi bir gök cisminin etrafını saran ve gaz ile buhardan oluşan tabaka. Dünya atmosferinin tepesinden hilal görünümü.
Her gezegenin ve gök cisminin etrafını saran yoğun hava tabakasına atmosfer denir. Atmosfer sayesinde gezegenimizde 4 iklim yaşanır. Gaz yuvarı adıyla da bilinen atmosferde ozon tabakası bulunur. Ozon tabakası UVA ve UVB ışınlarını filtreler.
İlgili 32 soru bulundu
Atmosfer veya havaküre, Dünya'nın kütleçekimi ile gezegenin çevresini sarmalayan gaz tabakası.
Atmosfer bilimi, gezegen bilimi alanına, güneş sistemindeki gezegenlerin ve doğal uyduların atmosferlerinin incelenmesine kadar genişletilmiştir. Atmosfer biliminde kullanılan deneysel araçlar arasında uydular, sondaj roketleri, radyosondalar, hava gözlem balonları ve lazerler bulunur.
Kalınlığı 10.000 km'yi bulan atmosfer, canlıların yaşaması için gerekli olan gazları bulundurur. Güneş'ten gelen zararlı ışınların yeryüzüne ulaşmasını, Dünya'nın aşırı ısınmasını ve soğumasını önlemeye yarayan atmosfer, hava olaylarının oluşması gibi pek çok etkiye neden olmaktadır.
Termosfer, ekzosfer ile mezosfer arasında yer alır. "Termo" ısı anlamına gelir ve bu katmandaki sıcaklık 2000C dereceye kadar ulaşabilir. Yine de termosferde vakit geçirecek olsaydınız çok soğuk hissederdiniz çünkü bu katman ısıyı size iletecek yeterli gaz molekülüne sahip değildir.
Troposfer, atmosferin yere temas eden en alt katıdır. Bu katmanda yerden yükseldikçe sıcaklık düşer. Gazların en yoğun olduğu kattır. Kalınlığı kutuplarda 6, ekvatorda 16 km. civarındadır ve mevsimlere göre değişiklik gösterir.
Eski yaklaşımlara göre, genellikle atmosfer yedi katmana ayrılır. Ancak, bu katmanlar aslında daha karmaşık bir yapıya sahiptir ve belirli bir sınırlama olmadan birbirine geçiş gösterir. Temel olarak, atmosferin beş ana katmanı vardır: troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosfer.
Atmosferin neyden oluştuğunu ve gezegenimizdeki yaşam için neden önemli olduğunu öğrenin. Atmosferin ve katmanlarının işlevleri hakkında bilgi edinin: troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosfer.
Dünyayı uzaydan gelecek olan zararlara karşı koruyan tabaka atmosfer olarak bilinmektedir. Aynı zamanda dünya yüzeyinde canlı oluşumunu sağlayan en önemli unsurlar içerisinde önde gelir. Özellikle güneşin zararlı ışınları ile birlikte meteor tehlikesine karşı koruyan en önemli koruma kalkanıdır.
1: Gaz katmanı(Atmosfer) 2: Su katmanı(Hidrosfer) 3: Yer kabuğu(Litosfer) 4: Magma katmanı(Pirosfer) 5: Çekirdek katmanı(Barisfer) ATMOSFER (HAVA KÜRE) Dünyayı saran gaz tabakasıdır,hava küre adına verilir.
Atmosfer: Hava küre ve gaz katmanı olarak da adlandırılan atmosfer, birçok farklı gazın karışımından oluşuyormuş. Yaşadığımız yer kabuğunu sarıp sarmalayan atmosfer, Güneş'in zararlı ışınlarını engeller, canlıların yaşaması için gereken gazları içerirmiş.
Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır.
İyonosfer, atmosferin elektromanyetik dalgaları yansıtacak miktarda iyonların ve serbest elektronların bulunduğu 70 km ile 400 km lik kısmı. Termosferi tamamen kapsarken, mezosfer ve ekzosferin bir kısmını kapsar.
Termosfer, Dünya atmosferinde doğrudan mezosferin üzerinde ve ekzosferin altındaki tabakadır. Adını ısı anlamına gelen Yunanca θερμός'dan (termos olarak telaffuz edilir) alan termosfer, deniz seviyesinden yaklaşık 80 km (50 mil) yüksekte başlar.
Termosferin sona erdiği termopoz düzeyinin üstünde kalan atmosfer bölümüdür. Çok seyrek hidrojen ve helyum atomlarından oluşur, giderek seyrelip gezegenler arası ortamla birleşir. Atmosferin son katıdır. Üst sınırı kesin olmasa da yer yüzeyinden yaklaşık 10.000 kilometre yükseklikte olduğu kabul edilmektedir.
Atmosferin tanımı, bileşimi ve katmanları
Yeryüzünü saran ve kalınlığı 120 km'ye yaklaşan gazlar karışımına atmosfer denir. Atmosferin bileşiminde ;% 78,9 azot, % 20,95 oksijen, % 0,003 karbondioksit, % 0,25-3 su buharı ve argon, neon, helyum gibi asal gazlar bulunmaktadır.
Hava durumu teriminden kastedilen; atmosferde meydana gelen meteorolojik olaylardır. Atmosferde hava olaylarının kısa bir süre içindeki durumunu tanımlamak için; soğuk, sıcak, yağmurlu hava şeklinde tanımlar kullanılabilir. Bütün bunlar havanın o anki halini belirler.
9. Sınıf Coğrafya : Atmosfer, İklim ve Hava Durumu #2022 - YouTube.
Atmosfer; Yunanca “atmos” (buhar) ve “spharia” (küre) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.
Atmosfer Bilimleri, Meteoroloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
İklim bilimi ya da klimatoloji, atmosfer içerisinde meydana gelen hava olayları ile yeryüzünde görülen iklim tiplerini inceleyen bilim dalı. Klimatoloji ile ilgilenen bilim insanlarına klimatolog denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri