Zakkum geleneksel olarak kalp hastalığı, astım, şeker hastalığı, mısır, uyuz, kanser ve epilepsi tedavisinde ve antibakteriyel/antimikrobiyal olarak yara iyileşmesinde kullanılmıştır. Bununla birlikte, bu kullanımları desteklemek için sınırlı sayıda klinik çalışma da mevcuttur.
Dolayısı ile Anvirzel diye sattıkları zararsız, ancak tedavi edici gücü olmayan bir maddedir.
Zakkum ağacının yaprakları kurutulur ve daha sonra kaynatılarak kullanılır. Kalbi kuvvetlendiren ve cilt hastalıklarına iyi gelen bitkinin kansere iyi geldiği de biliniyor. Zakkumun kansere karşı faydaları konusunda halen birçok araştırma yapılmaktadır. Mide ülseri, cüzzam ve hemoroide de faydalıdır.
Evde zakkum yetiştirmek isteyen herkesin bilmesi gerekenler:
Zakkum bitkisinin yaprakları, çiçeği, gövdesi ya da kökü aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta zehirleyici etkilere sebep olabildiğinden asla ağız yoluyla tüketmemeli, bitkinin çiçek ya da yapraklarını kurutularak çayını demlememelisiniz.
Zakkum, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz Havzası ve Güneydoğu Asya'da bulunan bir çalı bitkisidir. Geleneksel tıpta hemoroid, mide ülseri ve cüzzam tedavisinde denenmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Uyuz gibi deri kaşıntılarına, bit, pire gibi zararlılara ve arı sokmasına karşı haricen kullanımı faydalıdır. Haricen adale ağrılarını da hafifletir. Bir Türk doktoru olan Dr. Ziya Özel, zakkum ile ilgili uzun süren çalışmalar yapmış ve Zakkumun kansere karşı tedavi edici olduğunu belirtmektedir.
Batı'da, güney Portekiz'den başlayarak bütün Akdeniz sahilleri boyunca Suriye'de, batı ve güney Anadolu'nun dere yataklarında yetişir. Ekseriyetle 2-3 bazen 5 m.'ye ulaşan, kışın yaprak dökmeyen sık dallı bir bitkidir.
Zakkum çiçeği yağı nasıl yapılır? - YouTube. Yaklaşık 3 kg pembe renkli katmerli zakkum çiçeklerine 10 litre su ekleyerek 5 saat süren su destilasyonu sonucunda gül kokusunu andıran 0.5 litre zakkum çiçeği hidrosolu elde ettik.
Çiçeklerinin sağlıklı ve çok olması için yıpranmış dalların ve dal uçlarının düzenli olarak budanması gerekir. Yeni dikilmiş zakkum ağaçlarının iki yaşına kadar budanması önerilmez. Daha sonraki yıllarda her Sonbaharda budama yapılabilir. Kuruyan dallar varsa eğer bu dallar yaz aylarında da budanabilir.
Buna karşın Ehl-i sünnet müfessirlerinin büyük bir çoğunluğu rü'yâyı İsrâ gecesi Hz. Peygamber'e gösterilen olağanüstü haller olarak, lanetlenmiş ağacı ise cehennemin dibinde yetişen zakkum ağacı olarak yorumlamışlardır.
Çünkü bu bitkinin yapraklarında ve çiçeğinde zehirli madde bulunmaktadır. Deneysel çalışmalar ve tıbbi araştırmalar için kullanılan bir çiçektir. Sokakta, bahçede ya da evde bulunan zakkum bitkisinin yapraklarını ya da çiçeğini doğrudan tüketmemelisiniz.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
CİLD KANSERİNDE KULLANILACAK LOSYON Misvağın kabuğu, zakkum, ısırgan yaprağı, söğüt kabuğu, şalgam suyu, zeytinyağı, çörekotu yağı karışımı kaynatılır (yarım-1 saat), sıkılır, süzülür söğüt ağacı yakılıp külü elenir, bu sıvıya katılır. Kanserli yerler günde 3-5 kere pansuman yapılır.
“Dr. Ziya ÖZEL/Zakkum Olayı” nedir? Ziya ÖZEL bir tıp doktoru, genel cerrah. Bir süre başhekimlik görevinde de bulunduğu Muğla Dev- let Hastanesi'nde 1960'lı yılların ikinci yarısından başlayarak Nerium Oleander (Zakkum; NO) ekstresi ile terminal safhada kabul edilen hastalarda tedavi amacıyla çalışmalar yapıyor.
Bundan 33 yıl önce “Geliştirdiğim zakkum ilacı kanser tedavisinde kullanılabilir” dediği için dönemin tıp dünyası tarafından tepki gören Op. Dr. Ziya Özel'in 6 Haziran'da 94 yaşında ABD'nin California eyaletindeki evinde hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Zakkum, nerium oleander yaygın olarak veya nerium olarak bilinir, dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır.
Türkiye'de yetiştiği yerler; Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarıdır. Zakkum bitkisinin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra bu bitkisinin boyu, 5 metreye kadar uzar.
Lavanta, nane, çay ağacı yağı, paçuli ve okaliptüs yağı gibi en çok uçucu yağlar damıtılır. Çiçekler, yapraklar, odun, kabuk, kökler, tohumlar veya meyve kabukları, su üzerindeki bir imbik (damıtma aparatı) içine konur. Su ısıtıldıkça, buhar bitki malzemeden geçerek uçucu bileşikleri buharlaştırır.
Zakkum Çiçeği Hikayesi
Zakkum çiçeği özellikle cehennem çiçeği olarak bilinmektedir. Çünkü meyveleri zehirli olan bir bitki türüdür. Bundan dolayı bu çiçek bazı topluluklarda kötüyü anımsatır.
Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz. Vakıa Suresi, 53. ayet: Böylece karınları(nızı) ondan dolduracaksınız.
Zakkum, yaz aylarında çiçek açan, yaprak dökmeyen çalı ya da küçük ağaç formunda bir bitkidir. Çiçekler genellikle beyaz, pembe ya da kırmızıdır ve hoş bir kokuya sahiptir. Genellikle 2-6 metre arası büyürler. Zakkum ağaçları, tuzlu topraklar, sıcak hava ve kıyı şartlarına dayanıklıdırlar.
Zakkum, özellikle yetişkin zakkumlar çok su istemez. Fakat yaz aylarında toprak kuru bırakılmamalı, uygun sulama ile daha çok tohum dolayısıyla çok çiçek açması sağlanmalıdır. Yeni dikilen zakkumlar için ilk iki yıl sulamaya dikkat edilmesi gerekir.
1927 yılında Mersin'in Kürkçü köyünde dünyaya gelen Dr. Ziya Özel 1946 yılında askeri tıbbiye bölümüne girdi, 1952 yılında mezun oldu. Beş yıl askeri doktor olarak hizmet veren Özel, 1962 yılında ordudan istifa ederek Muğla Devlet Hastanesi'nde göreve başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri