Beyin içerisinde yer alan şimşek çakması hissi olarak bilinen nevralji, nedeni kesin bir şekilde bilinmeyen bir hastalık olarak bilinir. Sinirin hasarına bağlı olarak, sinir üzerinde yer alan baskıya bağlı olarak ya da sinirin fonksiyonunda bulunan değişime bağlı olarak da nevralji gelişme gösterebilir.
Kafanızın arkasında, ense kökünüzden başlayarak başınızın tepesine kadar giden oksipital sinirlerde oluşan şimşek çakar gibi, yanma ve batma hissi veren şiddetli ağrılar oksipital nevralji göstergesidir.
Nevraljinin nedenleri tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Sinirin kendi hasarlanmasına bağlı, sinir üzerindeki baskıya bağlı ya da sinirin fonksiyonundaki değişikliklere bağlı olarak nevralji gelişebilir. Akılda tutulması gereken bir diğer durum da bazı durumlarda nevraljinin sebebinin bulunamayabileceğidir.
Nevralji; vücudumuzda belirli alanlara yayılmış sinir dokularımızın tahrip olması veya hasar görmesi sonucu sinir dokusu kaynaklı yanma, batma veya elektrik çarpması hissi şeklinde şiddetli ağrı hissedilmesi durumudur.
Yanaklar, sinüsler, alın, çeneler, göz bölgesi ve tapınaklar ile birlikte sürekli bir baş ağrısı ve bazen de elektrik çarpması benzeri bir duyu ile yanma ve yanma şeklinde karakterize edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Nevralji adı verilen beyindeki elektrik çarpması hissi, nosiseptif ağrı olarak tanımlanabilir. Nosiseptif ağrı, doku ya da organların hasara uğraması sonucunda meydana gelir ve periferik sinir sistemi içerisinde bulunan ağrı reseptörlerinden kaynaklanmaktadır.
Trigeminal nevraljinin nedenleri arasında stres gibi psikolojik etkenler de yer alabilir.
Sürtünme ve bulunulan ortam nedeniyle oluşan elektrik, insan vücudunda birikir. Bunun yanı sıra vücudumuz da kendi kendine elektrik üretir. Dış kısmı potasyum, iç kısmı ise sodyum sıvısı ile kaplı olan trilyonlarca hücre; görevini aynı anda yerine getirir. İşte bu hücrelerin etrafında elektriksel gerilim farkı oluşur.
Trigeminal nevralji ağrısı yüzünden birçok dişini gereksiz yere çektiren hastalar bulunmaktadır. Trigeminal nevralji belirtilerini ayırt etmek için Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi veya Nöroloji bölümü doktorlarının muayenesi önemlidir.
Bu etki bir statik elektriktir. Vücutta elektrik çarpması durumu, vücudun aniden elektriklenmeye maruz kalmasından dolayı kaynaklanır. Bir nesneyle dokunulduğunda yahut biriyle el teması kurulduğunda bazen çat çut sesleri duyulur ve sanki elektrik çarpmış hissi yaşanır.
Başta meydana gelen oldukça sancılı ve sanki elektrik çarpmış hissi veren ağrıların adına nevralji, oksipital nevralji adı verilmektedir. Nevralji ağrıları boyun sinirlerinden çıkan ve başın arka kısımlarına kadar oksipital sinirlerinin ulaşması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Hastalardaki yoğun ağrı genellikle bir senenin sonunda geçer. Belirtiler 1-2 yıl daha devam edebilir, ancak tam iyileşme oranı yüksektir. Belirtilerin nadiren kalıcı olduğu görülmüştür. Postherpetik nevraljinin en belirgin semptomu, daha önce zona olan bölgede gelişen aralıklı ya da sürekli ağrıdır.
Ağrı atakları genellikle iki dakika içerisinde kaybolur. Ağrı atakları herhangi bir tetikleyici olmadan kendiliğinden ortaya çıkabilir.
Oksipital sinirler, kafanın en tepesinden ense köküne kadar olan hislerden sorumludur. Oksipital nevralji ense kökünden başlayarak, başın üzerine doğru uzanan elektrik çarpması hissi, karıncalanma veya ağrı ile ortaya çıkabilir. Kısacası oksipital nevralji, kafa derisinden geçen sinirlerin iltihaplanmasına denir.
Bir hareket bile kulaklarınızı rahatsız ediyorsa, genikulat nevralji ağrısının tetikleyicisi olabilir. Kulaklarınızın içinde veya çevresinde hissedeceğiniz acı ya da dokunma hissi bile ağrıyı tetikleyebilir.
Trigeminal nevralji en çok bu ilk ve ikinci dalda görülür. Nadir olarak üçüncü dala yani alına ve göze giden dala da yayılabilir.
Trigeminal Nevralji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda, hastalık ilerledikçe ağrı ataklarının sıklığı ve şiddeti artabilir. Ayrıca bu durumun altında yatan farklı rahatsızlıklar ve hastalıklar da olabileceğinden bir uzmana başvurmak önemlidir.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Oksipital Nevralji Tedavisi
İlk olarak etkilenen bölgeye sıcak kompres uygulamayı ve ilaç alımını içeren evde tedavi denenebilir. Ayrıca gergin kasların neden olduğu sıkışmış sinirlerin tedavisine yardımcı olabilecek fizik tedavi, kas gevşeticiler ve masaj önerilebilir.
En klasik ve annelerimizden en çok duyduğumuz yöntem toprağa basmak. Çıplak ayakla temiz bir toprağa basmak elektriğinizi alır. Duş alın. Duş almak da yine toprağa basmak gibi üzerinizdeki elektriği nötralize etmeye yarar.
Vücudunuzu Topraklayın. Vücuttaki statik elektrikten kurtulmanın en hızlı yolu, elektriğin vücudunuzdan toprağa boşaltmaktır. Vücuttaki statik elektriğin fazlasını dışarı atmak için el ile toprağa dokunarak yani bir nevi toprak hattı yaparak. Çıplak ayakla temiz bir toprağa basmak.
Vücuttaki statik elektriği atmanın en etkili yolu banyo yapmaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi banyo yaparak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Hastalığın başlıca nedeni trigeminal sinirin yüz bölgesine yayılımı sırasında çeşitli nedenlerle basıya uğramasıdır. En sık sebebi sinire beyincik damarının bası yapmasıdır. Daha nadir sebepler arasında tümör basısı, iltihap, multiple skleroz ve nedeni belli olmayan grup gibi nedenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri