At etinin en çok tüketildiği ülkeler Orta Asya'da. Özellikle Kazakistan ve Moğolistan mutfaklarında bu et çok önemli bir yere sahip. Özellikle Kazakistan'da bir çok yemek at eti ile yapılıyor. At eti Kırgızistan mutfağının da baş köşesinde yer alıyor.
Hanefi ve Maliki mezhep imamlarının görüşlerine göre at eti helale yakın mekruhtur. Şafii ve Hanbeli mezhep imamlarının görüşüne göre ise at etinin tüketilmesi mubahtır.
Özellikle Şamanizm etiğinde at etinin ayrı bir yeri ve önemi bulunuyor. Türkiye?de ise at etini tercih edenlerin daha çok Tatarlar, Kırgızlar ve Altay kökenli insanlar olduğunu görmek mümkün.
At eti helal midir? Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
At eti kuzu ve dana etinden nispeten yumuşak ve tatlı. Bazı şefler dana ve geyik etinin bir karışımı gibi değerlendiriyor. Eti yumuşak olduğundan pişirme süresi kısa. En çok füme olarak servis ediliyor.
İlgili 41 soru bulundu
At etinin tüketilebilirliğine bakıldığında; Türk gıda Mevzuatı et ve et ürünleri tebliğine göre 'at' kasaplık hayvan tanımında yer almaktadır ve ülkemizde at etinin tüketimi ile ilgili olarak herhangi bir yasak mevcut değildir.
At etinin en çok tüketildiği ülkeler Orta Asya'da. Özellikle Kazakistan ve Moğolistan mutfaklarında bu et çok önemli bir yere sahip. Özellikle Kazakistan'da bir çok yemek at eti ile yapılıyor. At eti Kırgızistan mutfağının da baş köşesinde yer alıyor.
Cevap: Evet, at eti yenilir. Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buna izin vermiştir. (1) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hayber günü evcil eşek etlerinden nehyettide at etleri hususunda bize izin verdi.”
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29).
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Öncelikle Türkiye'de at eti tüketen kişilerin genellikle Kırgızlar, Tatarlar ve Altay Türkleri olduğu düşünülüyor. Orta Asya geleneğinde bahar aylarının gelmesiyle at kesme geleneği bulunuyor. Ancak Türkiye'de at eti tüketilmiyor. Bunun ilk nedeni, ülkemizde at eti kesiminin ve satışının yasak olmasından kaynaklanıyor.
Ülkemizde 2006 yılından beri dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar kurulu imzası ile domuz, at ve tavşan kasaplık hayvan etleri arasına alındı. Ülkemizde satışı serbest olan ve kasaplık et sayılan bu hayvanlar sakatatı ithalatı ile ilgili gümrükte sıfırlanmış.
Aldığınız etin aşırı derecede koyu bir renkte olmasından kaçınmanızda fayda var. At eti fazlaca katı ve lifli yapıya muktedirdir. Çiğnendiği zaman parçalamada ve yutmada güçlük çekersiniz. Aldığınız et koyu renkte, aşırı lifli yapıda ve sert ise bu etten at eti ya da eşek eti olarak şüphe edebilirsiniz.
Kırlangıç, hüdhüd (ibik kuşu), yarasa, baykuş, papağan, tavus kuşu, saksağan [penguen] helâldir.
Balık dışındaki denizde yaşayan canlılar, Hanefî âlimleri tarafından helal kabul edilmemiştir. Mezhep alimleri ise Mâide Suresinin 96. ayetindeki "deniz avı" ifadesinin geniş kapsamlı olduğunu ve bu hadisi şerife dayanarak, ahtapot gibi deniz ürünlerinin yenilmesi konusunda hem fikir olmuşlardır.
-At eti: Sıcak ve serttir, bele kuvvet verir, yani meniyi kuvvetlendirir. Vücuttaki zararlı gazları yok eder, insanı kuvvetlendirir. Onun zararı basura sebep olmasıdır. -Geyik eti: Yüz felcine ve bağırsak sancısına faydası vardır.
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
Haşarat, yani toprak içinde yuvası olan küçük hayvanlar, helal değildir. Fare, akrep, yılan çeşitleri, kertenkele, timsah, kene, semender, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, arı, sivrisinek, karasinek, köstebek, kirpi, tahtakurusu, bit, pire gibi haşarat yenmez.
Şafi Mezhebine baktığımızda ise Martı ve benzeri kuş türlerinin deniz kuşu olduğu söylenmektedir. Bundan dolayı Martı etinin yenen kuş türleri arasında yer aldığı söylenir. Bu mezhebe göre Martı eti yemek helaldir ve bir sakıncası yoktur.
Muhammed (s.a.a.v.) tavşan yemeyi reddettiği için Aleviler tavşan eti yemez.
Peygamberimiz'in en çok koyunun kürek ve ön kollarının etini sevdiği rivayet edilir.
Bu etin kilosu 10 BİN TL!
Kilosu bin 200 dolar (yaklaşık 10 bin TL) olan et için yurt içi ve yurt dışından birçok talep geliyor.
Bu nedenle at eti haram olmadığından dolayı sütü de haram değildir. Dediğimiz gibi yapılan fetvalara göre mezhebimiz açısından atın eti haram kabul edilmediği için (mekruh kabul ediliyor) sütü de haram değildir.
Özbekler atın iyisini, Orta Asya geleneklerine uygun olarak en kallavi misafirlerine ikram ediyorlar. At eti, son derece pahalı ve sadece özel konuklara ikram ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri