Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Midilli ırkı atlar ile domuz ve tavşanlarda rastlanır. Dalağın kenarlannın çentikli oluşu; Bu duruma köpek, at ve domuzlarda oldukça sık rastlanır. Dalağın üstünün yarık oluşu; Böyle bir duruma domuzlarda rastlanabilir. Dalağın loblu oluşu; Dalak, doğuştan, birkaç loba ayrılmış olabilir.
Kas zincirinin iki başının herhangi birinden yapılacak bir geri çekme hareketi sırtın yukarı doğru kavislenmesini sağlar. Köprücük kemiği bulunmaz. Dolayısıyla atın omurgası ön bacaklara kemikle değil, bir kas dokusuyla bağlıdır. Bu kas dokusu atın bir yandan diğer yana hareketini sağlar.
pankreas sekresyonu ve safra sekresyonu ile mukozalardan emilecek düzeye kadar sindirilir. Temel olarak sindirilen maddeler ve sindirilemeyen maddeler kalınbağırsağa geçer. “Atlarda kalınbağırsakların sindirim kanalına oranı yaklaşık olarak %50'si kadardır.
Atlar oldukça uzun bir sindirim kanalına sahiptirler. Bu kanal ağız boşluğundan başlar ve yaklaşık 37 metre uzunluğundadır. Bu kadar uzun olan sindirim sistemine rağmen atlar, otçul hayvanlar içinde en küçük mideye sahiptirler. Ayrıca mide girişinin özel yapısı sebebiyle atlar kusamazlar.
İlgili 15 soru bulundu
Dışkı yeme fizyolojik ve psikolojik çeşitli sebeplerle olabilir.Atın rasyonunda yeterli vitamin ve mineraller bulunmuyorsa yani beslenme dengesizliği ve yetersizliği durumlarında görülebilir. Uzun süre ahırda kalan ve sıkılan atlarda bir davranış bozukluğu olarak ortaya çıkar.
Atların derilerinin üst katmanı insanlarınkinden çok daha kalın olsa bile, darbelere sanıldığı kadar fazla koruma sağlamıyor. Atların kırbaçlandıklarında acı hissetmediğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı, yeni yapılan bir araştırmayla ortaya kondu.
Böylece iki böbrek birleşip at nalı halini almıştır. Bu şekildeki böbrekler yapışık ikizlerdeki gibi birleşmiş bir şekilde ve karın kısmının ortasında bulunur. Böbreklerde idrar torbası bir diğer adı ile mesane arasında bulunan üreterler bu kısmın önünden geçerek iç yanlarında bulunmaktadırlar.
Atların akciğerleri oldukça büyüktür ve insanlara göre daha az sıklıkta nefes alıp verirler. Bir atın dinlenme halindeki solunum sayısı dakikada 6-16 arasındadır. Bu sayı çalışma ile artar. Dörtnalda her adımda atın bir kere nefes verdiğini duymak mümkündür.
Atlar, boyutlarına göre nispeten küçük bir mideye sahiptir. Bu da bir atın tek seferde alabileceği yem miktarını sınırlar. Ortalama bir at (360 ila 540 kg) yaklaşık 19 litre kapasiteye sahiptir. Midede çeşitli asitler ve pepsin enzimi yiyecekleri parçalar.
Özetle; sadece ciddi kırıkların tedavisi aylarca sürüyor, bu süreçte at ayakta duramıyor, yatması gerektiğinde ise dolaşım sisteminde sıkıntılar oluşuyor. Bu yüzden de iki veterinerin kararı ile atların uyutulmasına karar veriliyor.
Stay Apparatus olarak bilinen bu kas grubu, atların eklemlerini kilitleyerek ayakta uyumalarına izin verir. Bu şekilde atlar bağ, tendon ve kas grubu sayesinde ayakta dik bir şekilde uyuyabilirler. Diz kapağında yer alan mekanizma ise atın uyanıkken ayakta kaldığı süre boyunca yorulmasını engeller.
Atlar küser mi, ağlar mı, üzülür mü? Atlar küser, ağlar, üzülür. Geçileceğini anlar mesela. Yarışın heyecanını senden önce o yaşar.
Karın bölgesinin sol üst kadranında yer alan dalak; göğüs kafesinin içerisine, diyaframın altına ve midenin üst arka kısmına yerleşir. Yumruk şeklindeki bu organ sağlıklı bireylerde yaklaşık 70-200 gram ağırlığında ve 12 santimetre uzunluğundadır.
Dalak, hemen hemen tüm omurgalılarda bulunan bir organdır. Yapısında büyük bir lenf noduna (lenf düğümü) benzer şekilde, öncelikle bir kan filtresi görevi görür.
İnsan dalaksız yaşayabilir mi? Evet. Dalak bağışıklık sistemi ve kan hücreleri ile ilgili önemli görevlere sahip olsa da, insan hayatı için olmazsa olmaz bir organ değildir.
Atlar ağızlarından nefes alamazlar.
Atlar zorunlu burun solunumlarıdır, yani ağızlarından nefes alamazlar. Bunun nedeni epiglotun ağız ve burun boşluklarını tamamen ayırmasıdır.
Kornaj, ligamentum vocalislerin felci diye tanımlanır. – atlarda çok – sığırlarda az oluşur. – Musculus cricoarytenoideus dorsalis, – M. Cricoarytenoideus lateralis – M. Arytenoideus transversus'larda felç oluşur.
Atlarda da diğer memeli hayvanlarda olduğu gibi süt dişleri ve kalıcı dişler olmak üzere iki tip diş bulunur.
Bu anlamda at sindirim sistemine genel bir bakış at yemlemesine değinmeden önce atçılık ile ilgilenen kişilerin yararına olacaktır. Yemek borusu yemlerin ağızdan mideye inmesini sağlayan yaklaşık 150 cm lik bir kanaldır ve sadece tek yönlü (mideye doğru) geçiş yapar. İnsanların aksine atlar kusamazlar.
Atlarda ön tırnaklar dengeyi sağlarlar. Bundan dolayı atın ağırlığının % 60'ını ön ayaklar taşır.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte. Peki vahşi atlar evcilleştirmeden önce nasıl varlıklarını sürdürdüler.
Evcil atlar, sahiplerini hiçbir zaman terk etmezler. 25 'ten fazla türü olan bu sadık dostlarımız atlar hiç yorulmadan bizi kilometrelerce uzağa taşıyabilirler. Atlar, tarih boyunca insana en çok yardımcı olmuş hayvanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri