Diş teli takarken alkol almak genellikle güvenlidir, ancak alkolün ağız sağlığınız ve ortodontik tedaviniz üzerindeki olası etkilerine dikkat etmek önemlidir. Alkol almak, diş çürümesi ve diş eti hastalığı riskini artırabilen ağız kuruluğuna neden olabilir.
İçinde asit bulunduran her türlü içecek yasak olduğu gibi alkolde yasaktır.
Alkol diş teline zarar verir mi? Konusu ise yerine göre değişmektedir. Yukarıda da belirtiğimiz üzere içerisinde asit bulunan içeceklerin tamamını tüketmek yasaktır. Bu nedenle içerisinde asit bulunan alkollü içeceklerin tamamı diş teline zarar vermektedir.
Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Tedavi sırasında bazı yiyecekler braketlerin kopmasına ve de kırılmasına neden olmaktadır. Asitli içecekler ise midede zarara neden olarak braket yapıştırıcısının işlevini azaltmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir. Bir kez takmaya alıştığınızda, bir süre sonra onları fark etmeyeceksiniz bile.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir. Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir.
Yerken dikkat edilmesi gereken yiyecekler:
Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Alkol ve Sigara kullanımı da diş çürümelerini hızlandırır. Kötü alışkanlık olan alkol ve Sigara diş çürümesine zemin hazırlayan maddelerdendir. Diş ve diş etlerine zarar verirken ağızda da kötü koku oluşumuna sebep olur.
Tükürük ağızımızdaki plağın ve asidin etkisini azaltacak ilk savunmamızdır. Bu yüzden ağız kuruluğuna sebep olacak her şey diş için zararlıdır. Alkol de ağız kuruluğuna sebep olacağı için kullanılmaması gereken bir içecektir. PH'ı 7 den düşük olan gıdalar dişlere zarar verir.
Yani normal seviyede çay tüketiyor olmanız, sizler için aşırı büyük sorunlara sebep olmaz. Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
Asitli içeceklerin (kola, fanta vs) ortodontik tedavi sırasında içilmesi doğru değildir. Çok isterseniz çok seyrek olarak ve pipet kullanarak içebilirsiniz, ancak en kısa sürede dişlerinizi fırçalamalısınız.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Diş telinin sonuç vermesi adına minimum 1 yıl boyunca beklemek gerekir. Problemleri ya da şikayetleri az olan hastalarda daha kısa sürede başarı elde etmek mümkündür. Diş teli, minimum 8 ay boyunca kalmak zorundadır. Bir hastanın tel takma süresi 18 aydan başlar ve 24 aya kadar değişiklik gösterir.
Diş yüzeyine takılan diş telleri üzerinden yaklaşık iki-üç ay sonra dişler istenilen şekle gelmeye başlar. Fakat bu değişim dışardan hemen fark edilemeyebilir. Diş teli tedavisi süreci boyunca dişler yavaş yavaş düzelirken diş teli çıktığında tüm diş hizalaması tamamen istenilen pozisyona gelmiş olur.
Dişlere diş telinin takılma süresi de yine diş teli nasıl takılır sorusu gibi hastaların yanıtını merak ettiği konulardan biridir. Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir.
Ortodontik tedavi sırasında dişlerin sallanması gayet doğaldır. Çünkü dişler yer değiştirmeye başlamıştır. Dişlerin hareketlenmeye başladığı bu hassas dönemde dişleri zorlamamak adına sert gıdalardan uzak durmak gerekir.
Ortodontik tedavi süresince dişlerde hafif sallanma olması normaldir. Endişelenmeyin. Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar.
Diş Telinin Gevşemesi
Diş telleri birçok farklı nedenden dolayı gevşeyebilir ve bükülebilir. Bu durumları fark etmediğinizde ise belirli bir süre sonra kırılabilir. Diş telleri kırıldığında diş etlerinizi ya da damağınıza batabilir.
Diş teli takılıyken yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri, yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelebilir. Bu tür yumuşak sebze ve meyveler diş teli takılı olduğu sürece yenilebilir.
Ortodonti tedavisi'nde braketlerin kırılması ya da yerinden çıkması genelde sert yiyecekler yemekten kaynaklanır. Ayrıca braketin üzerindeki yapıştırıcı zamanla zayıflayıp yerinden çıkmasına sebep olabilir. Braket dişinize yapıştığı yerden çıkmış fakat; ark teline bağlı duruyorsa, çıkarmak için zorlamayın.
Diş teli takıldıktan kısa bir süre sonra yemek yenilebilir. Ancak diş teline zarar verebileceği için sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bununla birlikte diş teli takıldıktan hemen sonra dondurma, baharatlı yiyecekler ve biftek gibi besinler tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri