Egzama (atopik dermatit) ciltte kuru, pullu yama tarzında lezyonlara ve yoğun kaşıntıya neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Cildin kaşınması, kırmızı kabarık noktalara, kalınlaşmış deriye ve cilt yüzeyinde açık kesiklere neden olabilir.
Atopik dermatitte cilt aşırı kaşıntılıdır ve çoğunlukla iltihaplanır. Kızarıklık, şişme, vezikül oluşumu (kabarcık), çatlama ve kabuklanmaya neden olur. Ayrıca atopik dermatit görülen hastaların büyük bir kısmında cilt kuruluğu da oldukça yaygındır.
Atopik cilt çok kuru, hassas ve kaşıntılı bir cilt tipidir. Atopik cilt tipinde, cilt bariyerindeki yapısal ve fonksiyonel bozulmalar, cildin nemi içeride tutmasına engel olur.
Atopik cilt ve atopik dermatit tedavisi 2 basamaklı olarak yapılır. 1. aşamada; hastalığın akut atak döneminde dermatoloji uzmanı tarafından verilen kortizonlu kremler, takrolimus ya da pimekrolimus içeren kremler ve antihistaminik şuruplar kullanılabilir. Bu ilaçların uygun şekilde düzenli kullanımı çok önemlidir.
Atopik dermatit bahar aylarında çayır ve ağaç polenleri nedeniyle artabilir. Tedavide deri nemlendiricileri antihistanimikler, lokal kortizonlu kremler, nemlendirici banyolar sık kullanılır ve atopik dermatit ataklarını rahatlatır.
İlgili 21 soru bulundu
Ciltteki yıpranmayı ve kaşıntıyı giderir. Dermokozmetik alanında en çok tercih edilen markalar Avene, Bepanthol, Ducray, Vichy, La Roche Posay' dir.
Ocak 2014'te Uluslararası Dermatoloji Dergisi'nde yayımlanan bir çalışmada, atopik dermatitli insanların saf hindistan cevizi yağıyla tedavilerinde kuruluk, kaşıntı gibi tüm alerjik belirtiler ortadan kaldırıldı. Kuruluk ve alerji görülen pek çok cilt tipinde Hindistan cevizi yağı uygulaması ciddi fayda sağlayabilir.
Atopik dermatit genellikle 5 yaşından önce başlar ve ergenlik ve yetişkinlik döneminde devam edebilir. Bazı insanlar için, periyodik olarak alevlenir ve birkaç yıl boyunca bile bir süreliğine düzelir.
Geçirgenliğini kaybeden cilt, zararlı bazı unsurlara karşı üstlendiği bariyer görevini yerine getiremez ve böylelikle alerjenler vücuda kolayca nüfuz eder. Kısacası; ortamda alerjenler veya belirli çevresel koşullar mevcutsa, bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi ve kuru cilt sonucunda atopik cilt görülür.
Böyle bir durumla karşılaşan anne öncelikle yaygın besin alerjenleri olan inek sütü, tavuk yumurtası, soya, buğday ve yer fıstığından uzak durmalıdır. Daha büyük veya hazır mamayla beslenen çocuklarda süt, yumurta ve yer fıstığı, egzamayı tetikleyen en yaygın besin alerjenleri arasındadır.
Atopik Dermatit Geçer mi? Atopik dermatitli çocukların %80'i adölesan dönemden önce iyileşir. Çocukların çoğunda belirtiler ilk 3 yaş içinde kaybolur. Nadiren ileri yaşlarda hastalık devam edebilir.
Yüz hijyeni yeterli oranda sağlanamadığı durumlarda egzama kendini gösterir. Kişisel kullanılması gereken kozmetik ürünlerinin ortak kullanımı yüzde egzamayı tetikler. Çok soğuk havalarda nemlendirici kullanılmıyorsa ciltte kuruma ve egzama meydana gelebilir. Bazen alerji durumları egzamayı tetikleyebilir.
Genellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde görülen atopik dermatit; temelde vücudun bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine reaksiyon göstermesine bağlı gelişen, otoimmün bir kökene sahiptir.
Atopi bir kişinin genetik olarak alerji gelişimine eğilimli olması halidir. Her alerjik hastalık atopik değildir. Başlıca atopik alerjik hastalıklar alerjik rinit, alerjik astım ve atopik dermatittir.
ATOPİYE EĞİLİM GÖSTEREBİLEN HASSAS CİLT İLE KURU CİLT
Kuru cilt, kızarıklık görünümü şeklinde belirtileri olan bir cilt durumudur. Atopiye eğilim gösterebilen hassas cilt ise, kızarıklık görünümü, pullanma ve kuruluk kaynaklı kaşıntı hislerinin ortaya çıktığı bir cilt problemidir.
Çorba, salata ya da yemeklere ekleyeceğiniz zerdeçal egzamaya karşı koruyucu bir etki oluşturur. Ayrıca apiterapi denilen arı sütü, polen ve bal gibi ürünlerin tüketilmesi de bağışıklık sistemini güçlendirmede ve egzamadan korumada etkilidir.
Egzama kızarıklıkları çoğu çocukta iz bırakmadan geçer. Fakat egzamanın şiddeti çok fazlaysa, aşırı kaşıntı yapıyorsa, çocuğunuz bu kaşıntılar yüzünden cilt bariyerini bozarak enfeksiyona neden olabilir. Enfekte olmuş yaraların iyileşmeleri daha güçtür ve iz bırakma olasılığı daha yüksektir.
Çok kuru ve atopi eğilimli ciltlerde göz çevresini yatıştırmaya ve onarmaya yardımcı nemlendirici bakım kremi.
Yapılan çalışmalar, ebeveynlerden birinde veya her ikisinde atopik dermatit öyküsü varsa bir kişinin atopik dermatite yakalanma riskinin üç ila beş kat arttığını gösteriyor. Bazı çalışmalar ise atopik dermatit kalıtsallığını yaklaşık %75 olarak tahmin ediyor.
Nemsiz bir ciltte, deri altındaki hücreler kuruluğu ortadan kaldırmak için aşırı sebum üretimine başlar. Bu da cilt yüzeyinde yağlı bir tabaka görünümü olarak yansır. Ciltte aşırı yağlanma ve parlama sorunu oluşmaya başladıysa bu nemsiz kalan cildin ilk işaretlerinden biri olabilir.
Egzama kaşıntısı ve atopik cilt görünümü ergenlik çağındaki gençlerin özgüven kaybına sebep olabilmektedir. Ama merak etmeyin, atopik dermatit ne bulaşıcı ne de sanıldığı kadar ciddi, aksine tedavi edilebilir bir cilt rahatsızlığıdır!
Limonlu su içmek cilde parlaklık verir. Egzamaya karşı doğal bir ilaç olan limon suyu akne, sivilce oluşumunu engeller.
Benzer şekilde papatya esansiyel yağı da atopik dermatit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak papatya esansiyel yağı tek başına kullanılamayacağı için bu yağı 1/100 gibi bir oranda hindistan cevizi yağı ve avokado yağı gibi taşıyıcı yağlar ile karıştırıp kullanmak faydalı olacaktır.
Egzama tedavisinde egzama sabunlarından da yardım alınabilir. Egzama sabunu olarak bilinen çok sayıda sabun vardır. Özellikle bıttım sabunu, papatya sabunu, zeytinyağı sabunu, kefir sabunu ve kakao sabunu en çok kullanılan sabun çeşitlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri