Dış deri bölümünde oluşan sertleşme, gördüğü baskı nedeniyle dışa doğru değil içe doğru hareket eder. Bunun sonucunda deri kalınlaşması olur ve nasır iç bölüme hızla ilerler. Genellikle ayak parmaklarının üst kısımları, araları, ayak tabanı ve topuk kısmında nasırlar görülür.
Nasır genellikle yanlış ayakkabı kullanılması nedeniyle gelişir. Ayağı çok sıkan, yüksek topuklu ve ucu sivri ayakkabılar beşinci ve diğer parmakların aralarında nasır oluşturur. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabılar, ayak parmak kemiklerinin altına denk gelir ve o bölge basınca maruz kalır. Bu durum da nasıra yol açar.
Nasır Tedavisi ve İlacı
Nasır için nemlendirici kremler kullanılabilir. Nemlendirici kremler gün içinde kullanılabileceği gibi gece sürülüp çorap ya da plastik bir kılıf giyilebilir. Böylece sertleşmiş nasır dokusu yumuşar. Bu doku iyice nemlendirildikten sonra ufalanabilir ve ponza taşı yardımıyla soyulabilir.
Başlangıçta estetik olarak kötü bir görüntüye sahip olan nasır, tedavi edilmediğinde ağrılı ve acılı bir hal alabilir. Sürtünme ve baskının sürekli olduğu bölgelerde tahriş artar. Deri kendini korumaya almak için kalınlaşır ve sertleşir.
Sert ve sarımsı bir görüntüye sahiptir. Ayakta sürtünme ve baskıya maruz kalan bölgelerde oluşabilir. Yumuşak Nasır (Heloma Molle): Ayak parmaklarının arasında, ayak tabanının hassas bölgelerinde oluşur. Sert nasıra göre daha beyaz ve daha yumuşak bir görünüme sahiptir.
İlgili 41 soru bulundu
Nasırlar genellikle el ve ayakta veya el ve ayak parmaklarında ortaya çıkar. El veya ayaklarda oluşan sürtünme ve basıncın ortadan kalkması sonucunda nasırlar kendiliğinden iyileşme gösterebilir.
Çok kalınlaşmış ve sertleşmiş nasırların tedavisinde önce o bölge çeşitli kremler ve ilaçlarla 7-10 gün boyunca yumuşatılmaktadır. Daha sonrasında nasır yumuşayan bölgeden alınarak temizlenir. Kriyoterapi yönteminde ise nasır dondurularak yok edilir.
Nasır, belli bir baskıya ve sürekli sürtünmeye maruz kalan deri bölgelerinin alttaki canlı dokuyu korumak amacıyla zaman içinde kendini kalınlaştırması sonucu ortaya çıkan deri kitlesidir. Kalınlaşan kısım derinin ölü olan en üst tabakasıdır.
Nasır ya da diger adıyla topuk dikeni genellikle ayak tabaninda; yanlış basma alışkanlığı sert tabanlı ayakkabılar giyinmek, ayakta çok kalmak, çok yürümek, çok spor yapmak gibi nedenlerle oluşabilir. Çok ağrılı olabilen bu durum zaman zaman şiddetli boyutlarda yaşam konforunu bozabilir.
Nasır ameliyatı ile deri kökü tamamen temizlenir. Ameliyat yöntemi bilinen en hızlı ve etkili yöntemdir. Cildiye uzmanı hekimler tarafından, lokal anestezi eşliğinde cerrahi işlem yapılarak derin köke inmiş olan nasırlar deriden alınır. Bu yöntem genellikle ilerlemiş nasırlar için tercih edilir.
En çok tercih edilen ayak bakım kremi seçenekleri arasında ise nasır kremi çeşitleri ön plana çıkıyor. Ayak tabanlarında kolayca uygulayabileceğiniz krem çeşitleri, sertleşme ve nasır oluşumlarını kısa sürede gidermeye yardımcı olarak size kusursuz bir cilde kavuşabilme fırsatı sunuyor.
Derinin üst tabakası kazındığında siyah noktacıklar halinde siğilin kökü ortaya çıkar. Nasır rahatsızlık verir ve ağrır, ama çoğunlukla tehlikeli değildir. Daha ciddi bir sorun olan "hiperkeratoz", derinin avuç içinde ve tabanda hiçbir neden olmadan kalınlaşması ve bunun yayılması durumudur.
Nasır Şikayetine Karşı Ananas Kürü | Bitki Kütüphanesi | Prof Saraçoğlu. Bir adet bir lira büyüklüğünde ananas kesip nasır olan bölgenin üzerine tülbentle bağlayınız ve akşamdan sabaha kadar bekletiniz şikayetleriniz ortadan kalkınkaya kadar devam ediniz.
Ayaklarda görülenlerin sebepleri arasında kemiksel bozukluklar, artritler ya da uygun olmayan ayakkabılar yer alır. El ve ayak nasırlar siğillerle sık olarak karışırlar. Bu sebeple mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekir.
Siğil ve nasırı ayırt etmenizi sağlayacak farklar; Nasırlar iltihaplıdır ancak siiller anormal şekilde büyüyen ciltten oluşur. Nasır sürekli olan hareketten veya sürtünmeden kaynaklanırken siğiller bulaşıcı olabilir. Siğillerde küçük siyah noktalar olur anca nasır sarımtırak bir renge sahiptir.
Vücudunda nasır olan kişinin genellikle canını yakmasına neden olan bir yapıdadır. Bu durum cildin kalınlaşmasından kaynaklı değildir. Nasır oluşarak kalınlaşan bölge cildin altındaki doku ve sinirlere baskı yaptığı için kişi acı ve ağrı hisseder.
Nasır neden olur? Nasır (kallus ve klavus), derinin basınç ve sıkışma altında kalması sonucunda ortaya çıkan derideki sertleşme ve kalınlaşmadır. Nasır ya altındaki kemik çıkıntısının basısında ya da sürekli aynı noktaya uygulanan baskı ve sıkıştırmadan dolayı ortaya çıkabilir.
Ayaklara Düzenli Masaj Yapın: Ayaklarınıza düzenli olarak masaj yapmak, dolaşımı artırarak nasır oluşumunu önleyebilir. Masaj, ayakları rahatlatır, gerilimi azaltır ve baskıyı hafifletebilir. Doğal yağlar veya nemlendiricilerle yapılan masajlar, ayak derisini yumuşatarak nasırların oluşmasını engelleyebilir.
Tedavi edilmezse zamanla deri kuruluğu ve derin çatlakların oluşumuna sebep olur.
Kantron yağının Cilde Faydaları
Yaz aylarında güneş altında kuruyan ciltlerde zeytinyağlı kantaron yağı nemlendirici etki yapmaktadır. Ayrıca güneş yanıklarının etkilerini azaltma gücü oldukça yüksektir. Nasır ve topuk çatlakları kantaron yağı masajı ile iyileştirilebilir.
Cam kavanozun içine soğanları dilimleyerek ekleyin ve üzerine beyaz sirkeyi dökün. Karışımı ağzı kapalı kalacak şekilde 8 saat dinlendirin. Geçen süre içinde soğanda bulunan antibakteriyel maddeler, sirkeye karışacak ve etkili bir ilaç haline gelecektir.
Derinin üst tabakası kazındığında siyah noktacıklar halinde siğilin kökü ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri