“Attila İlhan fikirleriyle toplumcu gerçekçi olmasına rağmen belki mizacının tesiriyle, tamamen romantik eserler yazmıştır. Fakat onun romantizmi yeni bir romantizmdir.”(Kaplan, 2014: 221). İkincisi ise şairin ele aldığı temalar itibarıyla romantizmin toplumcu boyutudur.
Attila İlhan, 23 yaşındayken toplumsal duyarlılıkla yazdığı ilk şiir kitabı "Duvar"ı, 1948'de kendi imkanlarıyla okurla buluşturdu. Özgürlük, yurtseverlik, özveri, barış, insanlık temalarını ele alan şiirlerinde, İkinci Dünya Savaşı'nın gerilimi, sıkıntıları ve çöküntülerini anlattı.
İlhan Berk, şiirin söze dayanmasına karşıdır. Ona göre sözlü şiirin kalıpları vardır. Sözlü şiir muntazam bir şiirdir; başı sonu her şeyi oturmuştur. Söze dayanan şiir dediği budur.
İkinci Yeni Şiiri içinde değerlendirilen İlhan Berk (1918- 2008), şiir hayatının ilk döneminde toplumcu gerçekçi çizgi- dedir ve İstanbul (1947)/İstanbul Kitabı (1980), Günaydın Yeryüzü (1952), Türkiye Şarkısı (1953) ve Köroğlu (1955), onun toplumcu gerçekçi şiirlerinden oluşur.
Sezai Karakoç şiir anlayışı modern şiiri yansıtmaktadır. Bu anlayışla kaleme aldığı şiirlerinde İslami düşünceyi gerçeküstücülükle kaynaştırmıştır. Çarpıcı benzetme ve imgelerle daha önce hiç denenmemiş sentezlere erişmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Bunlar arasında öne çıkanlardan birisi, Attilâ İlhan'ın “sosyal realizm” şeklinde adlandırdığı estetik anlayıştır. “Sosyal realizm”, özgün bir toplumcu-gerçekçilik teorisi ve pratiği yaratma çabasının bir sonucu olarak görülebilir.
Kısacası, “Duvar” şiirinin tematik dokusunu, savaş (II. Dünya Sa- vaşı), özgürlüğün esarete dönüştürülmesi, acımasızlık, işkence, ölüm (idam), çaresizlik… gibi birtakım olgu, kavram ve duygular oluştururken; asıl tema, insanlığın harekete geç(e)meyişi gerçeğidir.
Kısakürek, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde mistik ve metafizik şiir anlayışına sahip bir şair olarak bilinir. O, birçok şiirinde kendi hayatında yaşadığı metafizik gerilimleri işler.
Attilâ İlhan, sosyalizm ve Kemalizm ideolojilerini sentezleyerek "ulusal sol" kavramını kullanmıştır ve ulusalcılığın sol türünü etkilemiştir.
İlk şiirini Yeni Edebiyat dergisinde 1941'de "Balıkçı Türküsü" adıyla yayımlayan Attilâ İlhan'ın şiir serüveni, 60 yılı aşkın süre içerisinde farklı arayışlar çerçevesinde gelişir. Bu gelişme çizgisinin birinci aşaması 1941 ila 1954 arasıdır. Yani Duvar'ın oluşumundan Sisler Bulvarı'na kadar olan dönemdir.
S. 5, s. 01-22. Attilâ İlhan, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında şair, romancı, eleştirmen, senaryo ya-zarı, gazeteci ve düşünce adamı olarak çeşitli türlerde eserlere sahip bir edebiyatçıdır.
Necip Fazıl'ın ilk İslamla tanışmasının temeli babası tarafından atılmış olsa da Abdülhakim Arvasi sonrası Necip Fazıl Kısakürek sanat anlayışı 'sanat için sanat' görüşünden 'Allah için sanat' görüşüne geçiş yaşamıştır. Arayış döneminde olan şair, Arvasi sonrası kendine ve eserlerine tasavvufi bir kapı aralamıştır.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914, İstanbul – 14 Kasım 1950, İstanbul), daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı.
Attila İlhan (15 Haziran 1925 - 10 Ekim 2005) şiir, roman, eleştiri, senaryo, gezi yazısı, öykü, söyleşi ve anı türlerinde Cumhuriyet Döneminde eserler kaleme almış, Mavi Akımı'nın öncülerinden Türk şair, romancı, düşünür, deneme yazarı, gazeteci, senarist ve eleştirmendir.
Duvar Şiirinin Türü Nedir? Duvar şiiri, toplumsal gerçekçi bir şiirdir. Sade bir üslupla kaleme alınmış şiirde söz sanatlarına ve süslü ifadelere çok fazla yer verilmemiştir. Şiirin en önemli özelliklerinden biri, savaşı bir ''duvarın'' gözünden anlatmasıdır.
190 syf. Atilla ilhan'ın ilk şiir kitabı olan duvar. Şair gençlik döneminde yazdığı kitabında nazım hikmet etkisinde kaldığını akabinde kendi şiir dünyasını bulmaya çalıştığını belirtir. Toplumcu gerçekçi anlayış öncülerindendir.
Şiirde Garip akımına ve İkinci Yeni şiirine karşı çıktı ve Mavi dergisinde yayımladığı yazılarla Mavi ya da Maviciler olarak bilinen toplumsal gerçekçilik akımını başlattı. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 124 eseri vardır.
Ölüm yıl dönümünde İlhan'ın şiirlerinin yazılış nedenlerine değindik. Üçüncü Şahsın Şiiri'ni kendisini bırakıp Fikret Hakan'a giden kız kardeşi Çolpan İlhan için yazmıştır.
İslami duyarlığın kendine özgü şairlerinden olan Zarifoğlu, ilk şiirlerinden itibaren İkinci Yeni‟nin kapalı şiir anlayışını benimser ve bu çerçevede şiirler yazar.
Bu dönemin savunucuları Max Ernst, Mark Rothko, Andy Warhol, Gustav Klimt ve Fustave Moreau'dur. Sanat sanat içindir düşüncesinin özellikleri de şu şekildedir.
Edebiyatta klasisizm
"Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir. Eserlerde klasik, değişmeyen tipler oluşturulmuştur. Fiziksel ve sosyal çevre önemli değildir çünkü değişkendir.
Millî edebiyatın hece vezni ile şiir yazma ilkesine sadık kalan, onlar gibi arı ve duru bir dille yani yaşayan Türkçeyle şiirler yazan Ahmet Kutsi Tecer, bu şiir hareketlerini değil; başını Faruk Nafiz Çamlıbel'in çektiği “Memleketçi Edebiyat” anlayışını ve duyuş tarzını devam ettiren şiirler kaleme aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri