Sürücü belgesi olmadan, hiçbir araç trafiğe çıkmamalıdır. Son olarak, T3 belgesi almış bir ATV'nin trafiğe çıkabilmesi için, araç sahibinin ATV için trafik sigortası yaptırması gerekmektedir. Bu sigorta, olası bir kaza veya hasar durumunda araç sahibine maddi destek sağlar.
1On-Road ATV , Off-Road ATV !
T3 belgeli olarak geçen, yani traktör statüsünde plaka çıkartılan atvler, B sınıfı sürücü ehliyeti ile kullanılabiliyor. Aynı zamanda sıfır kilometre alırsanız, ilk muayene 3 yıl sonra ve trafik sigortasından muaf şekilde kullanılıyor.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
Off-road tipi atv motosikletlerinde plaka çıkartma zorunluluğu olmadığı için ehliyete ve vergi ödemeye gerek kalmıyor. On-road yapmak istediğinizde plaka çıkartılıp, trafiğe çıkma ile ilgili kuralların tümüne uymanız gerekir.
ATV'ler, karayolu taşıt araçları içinde değerlendirilir ve bu nedenle Türkiye'de yasalar gereği ruhsat ve plaka almak zorundadırlar. Bu araçlar genellikle “özel amaçlı taşıtlar” kategorisinde sınıflandırılır ve özel bir ruhsat almayı gerektirir.
İlgili 21 soru bulundu
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ATV'ler (All Terrain Vehicle) Türkiye'de trafiğe çıkabilen araçlar arasında değildir. ATV'ler, genellikle off-road parkurlarda kullanılan, dört tekerlekten çekişli, çift kişilik araçlardır. Ancak, T3 belgesi ile ATV'lerin trafiğe çıkması mümkün hale gelir.
Çok sorulan sorulardan biri de ATV kullanılabilmesi için ehliyet gerekir mi? Bunun cevabı, evet ATV kullanımında B1 sınıfı ehliyet alınması gerekir. B1 ehliyet net motor gücü 15 KW'ı geçmeyen ve net ağırlığının 400 kg üst sınırı olan Dört tekerlekli ATV kullanacaklara verilir.
(12. sayfa) ''19.03.2012 tarih 0301140 sayılı Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yazısı ile motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili bir genelge yayınlanmıştır. 2012/1 seri nolu genelgeye göre,ATV olarak bilinen dört tekerli taşıtlar, motorsiklet olarak motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulacaktır.
ATV'ler, tasarımları gereği kapalı bir kabinleri olmadığı için, sürücünün ve varsa yolcunun başını koruyacak ekstra bir güvenlik önlemi gereklidir. Bu nedenle T3 belgesine sahip ATV'lerde kask takma zorunluluğu getirilmiştir.
-A2 Ehliyet ile kullanılır. Malesef vergisi "0-1300cc - Otomobil - Kaptıkaçtı - Arazi Taşıtı ve Benzerleri" üzerinden alınıyor. Maliye bakanlığı bu konuda uyanık davranmış, Ruhsatta Motosiklet yazıyor, vergilendirmesi araba gibi oluyor ve A2 ehliyet kullanılıyor.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Motosikletlerde egzoz muayenesi yoktur.
500 cc motorun hızı, motorun gücü, ağırlığı ve sürüş tarzına bağlı olarak değişir. Genel olarak, 500 cc motorlar 150-200 km/s hıza ulaşabilir.
Azami Hız 65 Km/h
Her koşulda ve her arazide yolların tek sahibi sizsiniz.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
T türü belgeleri hariç; gerçek veya tüzel kişilere aynı yetki belgesinden sadece bir yetki belgesi verilir. Yani isteyen kişi ve kurum birden fazla T3 yetki belgesi alabilmektedir. T3 yetki belgesi almak isteyenlerin vergi ve oda kaydının olması ve en az 100.000 Türk lirası sermayeye sahip olmaları gerekmektedir.
Yorumlar için teşekkürler. Vizör, kaskın önündeki cam oluyor. Yani trafik cezasında koruma gözlüğü olarak anılan şey. motosiklet yatınca arkadakide düşüp kafayı yere vurduğa göre zorunludur.
Normal araçlar gibi yan yana iki kişinin oturabildiği, hatta dört ve altı kişilik de olabilen UTV'lerin de “tip onayı”na sahip olanları, Türkiye'de plakalandırılarak trafiğe çıkartılabiliyor.
Winch, römork, bagaj kutusu, çamurluk, ek farlar ve benzeri aksesuarları inceleyerek, ihtiyacınıza uygun olanları seçin. Test sürüşü: Satın almayı düşündüğünüz ATV'yi test etmek önemlidir. Test sürüşü sırasında, aracın performansını, frenlerini, süspansiyon sistemini ve genel kullanımını değerlendirin.
7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ÖTV Kanunu eki II sayılı listeye 26.10.2021 tarihi itibariyle motorlu karavan, ATV ve UTV cinsi taşıtlar eklenmişti. Motorlu Karavanlar için % 45 , ATV ve UTV cinsi taşıtlar için % 25 ÖTV getirilmişti. 8701.20 G.T. İ.
Sonuç olarak, ATV motorunun rodaj sürecinde uzun yolculuklar genellikle önerilmez. Ancak, gerekli önlemler alındığında ve motor düşük hızlarda ve düşük devirlerde tutulduğunda, bu tür bir yolculuk mümkün olabilir.
ATV (İngilizce: all-terrain vehicle). ATV motorlar, tüm arazi ve hava koşullarında çalışmak üzere tasarlanmış, 3 ve 6 tekerlekli modelleri de olmasına rağmen daha çok 4 tekerlekli olarak üretilen, tek ya da çift kişilik kapasitelere sahip, benzinli içten yanmalı motorlar ile çalışan araçlardır.
B grubu ehliyetler otomobil ve kamyonet sürücüleri için gerekse de bu sınıfta yer alan B1 ehliyeti motosikletleri kapsıyor. 16 yaşını dolduranların başvurabileceği B1 sınıfı sürücü belgesiyle ATV gibi dört tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor.
ATV Kaç Km Hız Yapar? Motor güçlerine bağlı olarak ATV'lerin hızları değişmektedir. Örneğin trafikte kullanılan modeller 65 ile 80 km hızlara sahip olabilirken daha düşük motorlar 40 ila 55 km hız yapabilme becerilerine sahiptirler.
Gençlik ATV'leri, 70 cc ile 250 cc arasındaki motorlarla yaş ve yetenek için doğru boyuttadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri