ATV motosiklet türü araçlar Onn road ve off road şeklinde ikiye ayrılıyor, on road olanlar trafiğe tescilli ve ruhsatlı oluyor, off road olanlar ise ruhsatsız olup trafiğe tescil edilmiyor.
ATV'ler, karayolu taşıt araçları içinde değerlendirilir ve bu nedenle Türkiye'de yasalar gereği ruhsat ve plaka almak zorundadırlar.
Atv, Motorlu Taşıtlar Vergisine göre Motosiklet Kdv kanununa göre Binek otomobil sınıfına girmektedir.
Off-road tipi atv motosikletlerinde plaka çıkartma zorunluluğu olmadığı için ehliyete ve vergi ödemeye gerek kalmıyor.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ATV'ler (All Terrain Vehicle) Türkiye'de trafiğe çıkabilen araçlar arasında değildir. ATV'ler, genellikle off-road parkurlarda kullanılan, dört tekerlekten çekişli, çift kişilik araçlardır. Ancak, T3 belgesi ile ATV'lerin trafiğe çıkması mümkün hale gelir.
İlgili 21 soru bulundu
-A2 Ehliyet ile kullanılır. Malesef vergisi "0-1300cc - Otomobil - Kaptıkaçtı - Arazi Taşıtı ve Benzerleri" üzerinden alınıyor. Maliye bakanlığı bu konuda uyanık davranmış, Ruhsatta Motosiklet yazıyor, vergilendirmesi araba gibi oluyor ve A2 ehliyet kullanılıyor.
Otobanlar, ATV kullanımı için uygun olmayan yerler arasında sayılabilir.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ÖTV Kanunu eki II sayılı listeye 26.10.2021 tarihi itibariyle motorlu karavan, ATV ve UTV cinsi taşıtlar eklenmişti. Motorlu Karavanlar için % 45 , ATV ve UTV cinsi taşıtlar için % 25 ÖTV getirilmişti. 8701.20 G.T. İ.
T3 belgeli, yani traktör statüsünde plaka çıkartılan ATV'ler, B sınıfı sürücü ehliyet ile şehir içinde kullanılabilmektedir. Aynı zamanda sıfır kilometre aldığınızda, ilk muayene 3 yıl sonra şeklindedir.
Farklı kullanımlarının yanı sıra trafikte de görmeye başladığımız ATV'ler genel kanının aksine A2 sınıfı ehliyet grubundan çıkarılmıştır. Bunun sebebi bu araçların dört adet tekere sahip olarak binek araç sınıfına sokulmuş olmalarıdır.
Off-road ATV'lerin plaka takılıp takılamayacağı, ATV'nin kullanım amacına ve ülkenin trafiğe yönelik yasal düzenlemelerine bağlıdır. Genel olarak, off-road ATV'lerin tasarımı, yüksek performansı ve daha zorlu koşullarda kullanılabilmesi için yapılmıştır.
T3 yetki belgesi eşya terminal işletmeciliği yapacak olan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilen bir yetki belgesi türüdür. T türü belgeleri hariç; gerçek veya tüzel kişilere aynı yetki belgesinden sadece bir yetki belgesi verilir.
Genel olarak, 500 cc motorlar 150-200 km/s hıza ulaşabilir.
ATV'ler, tasarımları gereği kapalı bir kabinleri olmadığı için, sürücünün ve varsa yolcunun başını koruyacak ekstra bir güvenlik önlemi gereklidir. Bu nedenle T3 belgesine sahip ATV'lerde kask takma zorunluluğu getirilmiştir.
Sonuç olarak, ATV motorunun rodaj sürecinde uzun yolculuklar genellikle önerilmez. Ancak, gerekli önlemler alındığında ve motor düşük hızlarda ve düşük devirlerde tutulduğunda, bu tür bir yolculuk mümkün olabilir.
ATV (İngilizce: all-terrain vehicle). ATV motorlar, tüm arazi ve hava koşullarında çalışmak üzere tasarlanmış, 3 ve 6 tekerlekli modelleri de olmasına rağmen daha çok 4 tekerlekli olarak üretilen, tek ya da çift kişilik kapasitelere sahip, benzinli içten yanmalı motorlar ile çalışan araçlardır.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
T3 belgeli olarak geçen, yani traktör statüsünde plaka çıkartılan atvler, B sınıfı sürücü ehliyeti ile kullanılabiliyor. Aynı zamanda sıfır kilometre alırsanız, ilk muayene 3 yıl sonra ve trafik sigortasından muaf şekilde kullanılıyor.
Motosikletlerde egzoz muayenesi yoktur.
Polaris ve Bombardier(BRP) en iyi atv markalaridir. Polaris Amerikan, Bombardier(BRP) ise Kanada malidir.
Bildiğim kadarıyla atv olarak onroad ve offroad olarak iki kategori var ve sadece onroad olanlar trafikte serbestçe dolaşabiliyor.. Bildiğim kadarıyla atv olarak onroad ve offroad olarak iki kategori var ve sadece onroad olanlar trafikte serbestçe dolaşabiliyor..
Eğer off-road için kullanacağınız araç atv (quad) ise trafiğin olduğu alanlara çıkmadığınız takdirde gerek yok. Ancak off-road donanımlı ruhsatlı ve plakalı bir arazi aracı kullanıyorsanız ehliyete ihtiyacınız var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri