Volkswagen'in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz. Örneğin Audi'deki çift kavramalı şanzıman teknolojisinin adı S-Tronic'tir.
Son model araçlarını S tronic 7 vitesli çift kavramalı şanzıman ile destekleyen Audi'nin, bazı modellerinde manuel şanzıman da bulunuyor.
Günümüzde DSG vites seçeneği Volkswagen Grubu'nun üyeleri olan Volkswagen, Audi, SEAT ve Skoda gibi markalar tarafından kullanıyor.
Yeni nesil Audi A4'te her motor için özel geliştirilmiş manuel vites, S tronic ve tiptronic şanzıman seçeneklerinin yanında önden çekişli ve dört çekişli aktarma sistemleri görev yapıyor.
Audi A3 DSG Hatası ; DSG, çift kavrama sistemi olan şanzıman tipidir. Audi araçlarda kullanılan DSG, vites geçişlerinin hızlı ve rahat bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Volkswagen'in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz. Örneğin Audi'deki çift kavramalı şanzıman teknolojisinin adı S-Tronic'tir.
S tronic, geleneksel manuel vites kutusunun verimliliği ve sportifliğini, modern otomatiğin pratikliğiyle birleştirir. Çift kavramalı vites kutusu, güç akışında neredeyse fark edilir herhangi bir kesinti olmadan hızlı vites değiştirilmesini sağlar. Araç sarsıntısız ve dinamik şekilde hızlanır.
Vites değişimlerinde çift kavrama çok hızlı tepki verdiği için sürücü, beklemeden istediği performansı konforlu bir biçimde alır. Ayrıca araç zorlanmamış olur. Çekiş kuvveti kaybını en aza indirmek üzere kendini optimize ettiği için sportif sürüş sevenlerin çok tercih ettiği bir şanzıman tipidir.
Ayrıca aracımızın Egr sorunu egr arızası kızdırma bujilerinde bir kaç patlak ve aracın alt takımında bir kaç bozuk ses yapacak parçalarımız vardı. Aracın Otomatik Şanzıman tipi ise OB5 şanzıman yani audi a5 ve audi q5 araçlarında genellikle gördüğümüz yağlı kavrama sistemiyle donaltılmıştır.
7 ileri çift kavrama şanzıman, orta konsola konumlandırılmış Tuş Tipi Vites Paneli ile kontrol ediliyor.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
Otomatik bir şanzımanın peşindeyseniz, nispeten nadir görülen arızaların sizi rahatsız etmesine izin vermeyin – bir DSG genellikle daha yumuşak ve daha verimli şanzıman türlerinden biridir ve çoğu, daha fazla değilse de en az 160.000 km ömrü vardır.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
tiptronic®, her an kendiliğinden vites değişimlerine izin veren, dişli donanımlı bir otomatik şanzımandır. Dinamik Vites Değiştirme Programı (DSP), sürücünün bireysel sürüş tarzına uyarlanır ve ideal değiştirme noktasını bağımsız bir şekilde tespit eder.
Tiptronic vites ne demek diye merak ediyorsanız, sürücünün istediği zaman düz vites istediği zaman otomatik viteste sürüş yapmasına olanak tanıyan şanzıman sistemi olarak tanımlanıyor.
Yüksek konfor ve yakıt verimliliğiyle çalışan Toyota modellerinde e-CVT yani elektronik kontrollü sürekli değişken şanzıman kullanılıyor. e-CVT şanzımana sahip en bilinen modellerin başında Corolla Sedan, Corolla Hatchback, C-HR ve Camry geliyor.
Böylece yüksek oranda otomatik vites hissiyatı veren DSG'nin “DSG şanzıman yarı otomatik mi?” sorusuna cevabı büyük bir evet oluyor.
CVT Şanzıman Tam Otomatik mi Yarı Otomatik Mi? CVT şanzıman, çalışma prensibi olarak yarı otomatik ya da manuel değildir. Bunun için CVT şanzımanlar tam otomatik olarak adlandırılmaktadırlar.
Aracınız otomatik şanzımanlı* güç aktarım organı ile donatılmıştır. Aracınızın güç aktarım organlarının doğru ve sağlıklı çalışabilmesi için her 60.000 km'de şanzıman yağının değiştirilmesi gerekmektedir.
Sürücü ister D (Drive) ve S (Sport) programlarıyla tam otomatik modu ister opsiyonel vites değiştirme kulakçıklarını kullanarak manuel vites değiştirmeyi tercih etsin, vites değiştirme hissi kesin ve son derece sportiftir.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
CVT şanzıman, akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için mükemmel bir seçenektir. Ancak, CVT şanzımanlarının sınırlamaları da vardır. CVT şanzımanları belirli araçlarla uyumlu değildir, yedek parça bulmak zor olabilir ve CVT şanzıman diğer şanzımanlara göre daha hızlı yıpranabilir.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
DSG'de kavrama sorunu, özellikle sürekli dur-kalk trafikte araç kullanımı sonucunda görülüyor. Trafikte yüksek yük altında kavrama bölümünün ısınmasından kaynaklı olarak bu sorunla karşılaşılabiliyor.
Tiptronik şanzımanlar tam otomatiktir.. DSG ise yarı-otomatiktir.. farkı ne derseniz tam otomatikte motordan gelen hareketi aktaran organ "tork konvektörü" adı verilen bir aparattır..Çalışan bir vantilatörün karşısına pasif durumda başka bir pervane koyarsanız onu döndürür ( ama aynı şiddette değil)..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri