Göz migreni tehlikeli bir durum değildir.
Auralı migrenli kişilerde PFO veya ASD denilen kalp delikleri sık görülmektedir. Kalp deliğinin varlığı ağrı şiddeti ve sıklığını ciddi artırmakta ve tedaviye yanıt alınamamaktadır. Aynı zamanda bu kalp delikleri kişide inme veya felç geçirme riskini de artırabilmektedir.
Migren aura semptomları genellikle 5-20 dakikalık bir sürede ortaya çıkar ve genellikle 60 dakika içinde ve uzun süreli etkiler oluşmadan ortadan kaybolur. Tedavi olmadan, migren baş ağrısı atağı 4 saat ile 3 gün arasında sürebilir. Migren ataklarının oluşumu ise çok seyrek olarak ayda birkaç kez değişir.
Retinal migren, sadece bir gözde aniden ortaya çıkar ve diğer gözü etkilemez. Genellikle 10 ila 20 dakika süren, nadir durumlarda ise 1 saate kadar uzayabilen görme kaybına neden olabilir. Bazı hastalarda ise kör noktaların görülmesine yol açar ve baş ağrısı da görme ile ilgili belirtilere eşlik edebilir.
Auralı migreni olan kişilerde;
PFO (patent foramen ovale) dediğimiz doğuştan kapanmayan kalp delikleri görülme sıklığı çok daha fazladır. Bazen sadece bu kalp deliğine müdahale yapılması ile kişi aura ve ağrılarından kurtulabilmektedir. Bu deliğin varlığı ilerde felç veya inme riskini artıracaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Auralı migrenli kişilerde PFO veya ASD denilen kalp delikleri sık görülmektedir. Kalp deliğinin varlığı ağrı şiddeti ve sıklığını ciddi artırmakta ve tedaviye yanıt alınamamaktadır. Aynı zamanda bu kalp delikleri kişide inme veya felç geçirme riskini de artırabilmektedir.
Aurasız migren baş ağrısı fiziksel aktivite ile tetiklenebilir ve genellikle ışığa ve sese karşı hassasiyet belirtiler arasında yer alır. Auralı migren, görsel, duyusal, sözel, hareket fonksiyonu, beyin sapına dair aura belirtilerinin eşlik ettiği süresi dakikalar olarak ifade edilen migren baş ağrısı türüdür.
Auralı migrende baş ağrısından önce aura dönemi gerçekleştir. Bu auranın gerçekleşmesi esnasında geçici körlük görülme ihtimalinin dahi mümkün olduğu bilinmektedir.
Göz migreni belirtileri
Auralı migrenin semptomları arasında bulanık görme, ışık çakmaları veya görme kaybı gibi görsel bozukluklar yer alır. Tek taraflı baş ağrısı: Göz migreni baş ağrısı genellikle bir tarafta yer alan şiddetli bir baş ağrısıdır ve gözde, alında hissedilir.
Auralı göz migreni nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak beyindeki sinirsel değişikliklerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Migrenin diğer tiplerinde olduğu gibi, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni bozukluğu, gıdalar ve çevresel faktörler gibi tetikleyiciler semptomları tetikleyebilir.
Migren aurası sırasında, ağrı henüz başlamadan bir ağrı kesici alabilirsiniz. Asetominofen, ibuprofen ve aspirin tercih edebileceğiniz seçeneklerdir. İlaç olarak triptan alın. Triptanlar kan damarlarını sınırlayarak migren sürecini durdurabilir ve migren öncesinde gelişen aura sırasında alınabilirler.
AURALI MİGREN TEDAVİSİ
Auralı migrende hastalığın kökenine inmek gerekmektedir. Auralı migrenli hastaların çoğunluğunda çocukluk çağında başlangıç olması dikkat çekicidir. Auralı migrenin tedavisinde sıklıkla tercih edilen yöntem nöral terapidir. Kesin sonuç almak için nöral terapinin tekrarlanması da işe yaramaktadır.
Migren için bir tedavi yoktur, ancak semptomları azaltmaya yardımcı olacak birkaç tedavi vardır. Migren ağrıları için hastanelerin nöroloji polikliniklerine başvurmak gereklidir.
Auralı bir migren, yaşanan aura tipine özgü ek semptomlarla birlikte gelir. Bazen bir kişi bir seferde birden fazla tip yaşayabilir, bu durumda neredeyse her zaman görsel bir aura bulunur. Auralar beş dakika kadar sürebilir. Çoğu 60 dakika içinde geçer, bazen baş ağrısı ortaya çıkmadan önce kaybolur.
Hasta migren atağı sırasında; kalp atışı şeklinde zonklama, mide bulantısı – kusma, ışık – ses ve hatta dokunmaya karşı aşırı hissiyat, bulanık görme, baş dönmesi ve bazı durumlarda baygınlık yaşayabilir.
MİGREN TEDAVİ EDİLMEZSE YILLAR İÇİNDE ATAK SAYISI ARTIYOR
Bazı küçük kılcal damar tıkanıklıklarına, beynin bazı bölgelerinde yapısal değişikliklere ve beynin ağrıyı işleme ve algılama süreçlerinde anormalliklere yol açıyor. Tüm bu süreçler migrenin tedavi edilmesini çok zorlaştırıyor” diye konuştu.
Genelde tek taraflı olan migren atakları şakak ve gözü birlikte etkiler. Göz ve çevresi damarlar genişlediği için ödem oluşur. Genişlemiş damarlar zonklamaya neden olur. Ağrılı bölgede otonom sinir sistemi çalışması ciddi kesintiye uğradığı için dokunun oksijenlenmesi de bozulur.
Stres pek çok hastalık üzerinde kilit rol oynarken göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Genellikle yoğun stres altında olunan dönemlerde meydana gelen santral seröz koryoretinopati yani retinada sıvı birikmesi görme kaybına bile neden olabiliyor.
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
Yarım ya da tam görememe, konuşma güçlüğü, uyuşukluktan yarı felce kadar değişen güçsüzlük, dengesizlik, baş dönmesi ve nadiren bayılma gibi fokal nörolojik bulgular da gelişebilir. Tüm migren belirtilerinin temel özelliği geçici olmalarıdır. Kalıcı hasar oluşturmazlar.
Migren atakları sırasında bireyler gözleri önünde uçuşan cisimler gördüklerini bildirmekte. Göz önünde uçuşan cisimler görmek, genellikle gözünüzün retina tabakası ile ilgili bir durumdur. parçacıkların sonucudur. Çoğu insan hayatlarında en az bir kere bu cisimcikleri görmüş ve deneyimlemiştir.
Önceden ağrı atağı geçtiğinde kişi tümüyle düzelirken zaman içinde sürekli ağrı hatta saç derisinde bir hassasiyet oluşabilir, ağrı tek taraflıyken artık iki tarafa yayılabilir yani şekil değiştirebilir. Ağrının beraberinde unutkanlık, dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü ve yorgunluk da oluşur.
Migren hastaları kişiler atak sırasında baş dönmesi problemi yaşayabilir. Migren hastalarının bazılarında atak öncesinde 'aura' adı verilen nörolojik semptomlar görülür. Aura kişinin görme, konuşma ve motor kontrolündeki değişimleri veya problemleri kapsar. Baş dönmesi de aurada görülen semptomlardan birdir.
Migren ağrısının nedenlerinden biri de de hormonal değişimlerdir. Bu nedenle migren, en sık kadınlarda görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 3 kat fazla olan migren atakları özellikle adet dönemlerinde hormonal değişimden dolayı şiddetini artırabilir.
Aura, bazı epilepsi nöbetlerinde ve migren ataklarında görülen ve duyuları etkileyen; çok kısa, kişiden kişiye değişebilen, haberci bir semptomdur (belirtidir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri