Avokadonun faydaları arasında mide ve bağırsakları rahatlatması, hazmı ve sindirimi kolaylaştırması da vardır. Kabızlığa ve mide üşütmesine iyi gelen avokadonun antioksidan özellikte oluşu da vücuttan toksinlerin atılmasına, vücut hücrelerinin yenilenmesine ve bağışıklık sisteminin hep güçlü kalmasına olanak sağlar.
Avokado Bağırsaklara İyi Gelir
Avokado, sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olan lif bakımından zengindir. Doğal lifli yiyecekler yemek kabızlığı önlemeye, sindirim sistemi sağlığını korumaya ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
İçerdiği yağ asitleri sayesinde tüketildiğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kandaki şeker düzeylerini dengeler. Ayrıca vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırır. Kolesterol seviyesinin sabitliğini sağlar avakado ve bu da kalbe direkt etki eden bir durumdur.
Günlük beslenmenin bir parçası olarak avokado yemenin, bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilediği tespit edildi.
Avokado, bol lif içeren bir meyve. Bu özelliği sayesinde de sindirim sistemini düzenler. Kabızlık, bağırsak tembelliği gibi sorunların çözülmesine yardımcı olur.
İlgili 33 soru bulundu
Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Avokado, bulantı ve kusmayı azaltmak için yaygın olarak kullanılan B6 vitamini içerdiğinden, mide bulantısının üstesinden gelmeye yardımcı olur.
Antioksidan miktarı yüksek bir meyve olmasından dolayı sağlığınız için avokadoyu sık sık tüketmeniz gerekir. Azteklerde bereket meyvesi olarak bilinen avokadoyu, salataların içerisine koyarak tüketebilirsiniz. İçine girdiği her şeyi güzelleştiren bu meyve ile çabucak hazırlayabileceğiniz birçok tarif vardır.
Avokado bazı kişilere dokunup midede şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi sorunlarına sebep olabilir. Sık sık ve çok fazla miktarda avokado tüketmek kilo almaya neden olabilir.
Avokadonun faydaları arasında mide ve bağırsakları rahatlatması, hazmı ve sindirimi kolaylaştırması da vardır. Kabızlığa ve mide üşütmesine iyi gelen avokadonun antioksidan özellikte oluşu da vücuttan toksinlerin atılmasına, vücut hücrelerinin yenilenmesine ve bağışıklık sisteminin hep güçlü kalmasına olanak sağlar.
Avokado, mutfak kültürümüzde kendine pek yer bulamayan bir yiyecek olsa da eğer B12 vitamini eksikliği çekiyor ve hayvansal ürünler tüketmiyorsanız destek alabileceğiniz besinlerden biri.
Avokado ve Cinsel Yaşam
B6 vitamini, erkeklik hormonu üretimini artıran bir besin maddesidir. Potasyum ise, kadınlarda tiroid bezini düzenlemeye yardımcı olur. Libidoyu hızlandırarak cinsel enerjiyi artıran avokado, cinsel gücü artırdığı kabul edilen E vitamini bakımından da zengindir.
Bu Besinleri Tüketmeye Özen Gösterin. Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır ...
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Kötü bakterilerin artması, iyi bakterilerin azalması bazı belirtilere neden olur. “Bağırsak florası dengesizliği belirtileri nelerdir?” dediğimiz zaman bu belirtilerin bulantı, kusma, ağırlık hissi, karında şişlik, karın ağrısı, kırgınlık, halsizlik, ishal ve kabızlık gibi belirtiler olduğu görürüz.
Lifli besinler
Vücuttaki yararlı bakteriler lifli besinlerden hoşlanıyor. Lif bakımından en zengin yiyecekler ise meyve, sebze ve tam tahıllardan oluşuyor. Sarımsak, yer elması, muz, elma, yaban mersini ve nohut Bifidobakteri gibi yararlı bakterileri besliyor.
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
Günümüzde bir çok kişi kansızlık şikayetinden yakınmaktadır. Kansızlık (demir eksikliği anemisi) karşıtı avokado heptulose etkin maddesini içermesi sayesinde içerisinde bulunan demirin tamamı vücudumuz tarafından emilebilmektedir. Bu özelliğinden dolayı anemi rahatsızlığı bulunan kişiler için mucizevi bir besindir.
Fazla tüketmek; ciltte ve ağız içinde kaşıntı, kızarıklık gibi tepkilere yol açabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli şekilde tüketmesi önerilmektedir.. Kolesterol veya karaciğer rahatsızlıkları sorunları olanların doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Ayrıca, avokadolu bir somon veya avokadolu tavukgöğsü de ayrı ayrı sağlıklı bir akşam yemeği olabilir. Akşam yemeğinde avokadoyu yoğurtla karıştırarak da yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri