Sokak - avlu (bahçe) –hayat (taşlık) -oda diziliminde, ev ile dış dünya arasındaki geçişi sağlayan giriş mekânına “hayat” ya da “taşlık” denilmektedir. Ayrıca bazı köylerde buraya “ayaklık” veya “avlu” adı verilmektedir.
Avlu, yapıların orta kısmında bulunan, tercihe göre üstü açık ya da kapalı olan geniş bölümdür. Mimarlıkta atriyum olarak da adlandırılır.
Türk mimarî uygulamalarında avlular genellikle üstü açık olarak kullanılmaktadır. Geleneksel Türk evlerinde, dışarıdan eve giriş kapısı avluya açılır. Avlularda şadırvan, süs havuzu bulunur. Türk geleneğinde avlular ailenin bir arada yemek yediği, sohbet ettiği, bayramlarda toplanılan alanlar olarak kullanılır.
Apartmanların ve kamu binalarının arasına yapılan, genellikle kare ya da dikdörtgen biçimindeki alanlara avlu denir. Avluların ortak özelliği en az iki ya da üç tarafının yüksek duvarlarla çevrili olmasıdır. Bazı apartman dairelerine ve iş yerlerine giriş avludan olduğu için bu alanların girişinde kapı bulunur.
Avlu; tarihin çok eski dönemlerinden bu yana hem konutlarda hem de resmi yapılarda kullanılan bir yapı ögesidir. Antik Roma konutlarında evin bir bölümünü oluşturan, etrafı sütunlarla çevrili olan bu yapı ögelerine "atriyum" da denmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Özet: Avlunun içe ait, dışa sınırlı fakat açık bir mekân oluşu, sunduğu imkânlarla ve karşıladığı ihtiyaçlarla onu özel bir mimari unsur kılar. Avlu mekânı, insanın taş çağına uzanan barınma ihtiyacı ile başlayan çevresini düzene sokma eylemiyle, ihtiyaçlarının zamanla şekillendirip, geliştirdiği bir mimari üründür.
ÖZET: Yapıların orta kısmında yer alan, üstü açık ya da kapalı olabilen geniş bahçe açıklıklarına avlu denilmektedir. Türk mimarisinde avlular dışarıya kapalı, gökyüzüne açık mekanlar olup sosyal ve kültürel hayatın en önemli parçalarından biridir.
Avlu, yapıların orta kısmında bulunan, tercihe göre üstü açık ya da kapalı olan geniş bölümdür. Mimarlıkta atriyum olarak da adlandırılır.
Avlu terimini ifade etmek için, Grekçe “aule” olan avlu kelimesi, İslam ve Memlük mimarisinde “sahn”, Osmanlı mimarisinde ise “harim” olarak isimlendirilmiştir (Cantay, 1997, s. 120). Avlu bir yapının ortasında kalan etrafı yapı elemanlarıyla çevrili alandır (Hasol, 2022).
Mimaride bir yapının önünde veya ortasında yer alan çevresi sınırlanmış üzeri açık alan.
Avlu; hem iç mekân hem de dış mekân özelliklerine sahip olmasından dolayı mekânsal anlamda iç ve dışın arasında yarı-açık mekân olarak tanımlanabilecek çok işlevli bir mekân türüdür.
Revak ya da portik, sırtı bağlı bulunduğu binaya dayalı, ön cephesi açık, üstü örtülü ve örtüsü sütunlarla ya da payelerle taşınan mekana verilen ad. Güneşten ya da yağmurdan korunma amaçlı işlevsel revaklara sundurma adı verilir.
Kısaca avlu diğer bir mimari adıyla atrium olarak anılmaktadır. Türk mimarisi kapsamında genel olarak üst tarafı açık bir biçimde bırakılan bölgeleri ifade etmektedir. Evin sahip olduğu mimari yapısına göre kapı avlu bölgesine açılır.
Açık alışveriş merkezi konseptine sahip olan Avlu Balıkesir, 240.000 m² toplam alan üzerinde kuruludur. Balıkesir sosyal yaşamının merkezinde yer alacak olan projede kiralanabilir alanların toplamı 31.410 m²'dir.
Türk Dil Kurumu verilerine bakmak suretiyle yüce kelimesi, 'Büyük ya da ulu ve yüksek' anlamları kapsamında değerlendirilir.
bir şeyi örtmek, gizlemek.
Yeryüzünün en eski sanat eserleri olarak kabul edilen petroglifler, kaya yüzeyine çizilmiş resimler anlamına geliyor.
Sanat Tarihi bölümünden başarı ile mezun olanlara “Sanat Tarihçisi” unvanı verilir.
Sanat tarihi, en yalın haliyle görsel sanatların tarihsel evrimini inceleyen bilim dalıdır. Bir başka tanım vermek gerekirse tarih koşullarından doğan maddi kültür eşyasını inceleyen bilimdir denebilir.
Avlu: (Divan Meydanı): Devletin yönetim merkezlerine açılan kapıdır. Orta Kapı olarak da bilinir. Saray'ın İkinci Avlusu olarak inşa edilen Dîvân Meydanı, devlet yönetiminin gerçekleştirildiği, devletin temsil edildiği bir tören alanı olarak kullanılmıştır.
Anayurt Orta Asya'dan gelen Türklerin kurdukları en son devlet «Osmanlı devleti» dir.
Devlet. Osmanlı Türklerinin yaşamış ve kurmuş oldukları ülke olan Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1922 yılları arasında varlığını sürdürmüş Türk devletidir. Toprakları 3 kıta olmak üzere, Doğu Avrupa, Balkanlar, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'yı kapsamıştır. 16. yüzyılda dünyanın en güçlü imparatorluğu hâlini almıştır.
Örneğin yeni bir ev ya da yapı satın aldığınızda tapunun üzerinde “kargir ev” ya da “kargir yapı” gibi bazı terimler yer aldığını görebilirsiniz. Bunun anlamı, ilgili arsanın üzerinde inşa edilen yapıda kullanılan malzemelerin tuğla ya da beton olduğudur.
Ana Taşınmaz: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın bütünüdür. Ana Yapı: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın yalnızca yapı bölümüdür. Arsa Payı: Bağımsız bölümlerin, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazılı kurallara göre belirlenen, ortak mülkiyet konusu arsadaki paylarıdır.
Tabanı, tavanı ve tüm duvarları beton, taş, tuğla gibi yanıcı olmayan maddelerden inşa edilen yapılara tam kagir adı verilir. Taşıyıcı kolonu olmayan ancak taban ve tavanı beton, taş, tuğla gibi yanıcı olmayan maddelerden inşa edilen yapılara ise yığma kagir denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri