Alt solunum yollarınız iltihaplanmıştır. Nefes borusu sonunda iki bronşa ayrılır. Bronşlar akciğere açılır. Bu sırada bronşlar dallanmaya devam eder ve giderek küçülür. Alt solunum yollarındaki iltihaplanma çeşitli şikayetlere neden olabilir.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görüleni akut bronşittir. Kış aylarında daha sık görülür. Akut bronşit, basit bir nezle, larenjit veya farenjitin bronşlara inmesiyle ortaya çıkar. Bronşitin etkeni yüzde 90 oranında virüsler, daha nadiren de bakterilerdir.
Akut üst solunum yolu enfeksiyonu (AÜSYE), burun, boğaz, sinüsler ve solunum yollarını etkileyen ve genellikle viral veya bakteriyel patojenlerin neden olduğu kısa süreli bir solunum sistemi enfeksiyonudur. AÜSYE, soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı ve sinüzit gibi çeşitli hastalıkları içerebilir.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarından zatürreeler tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır. Türkiye'de beşinci sıradaki ölüm sebebidir. Özellikle, bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde zatürreeler daha ölümcül olabilmektedir.
ICD-10 kodu: J06.9 Akut üst solunum yolu enfeksiyonu, tanımlanmamış
İlgili 15 soru bulundu
Kanınızda yetersiz oksijen var.
Bu durumu uzun bir süredir yaşıyor olabilirsiniz veya durum yeni ortaya çıkmış olabilir. Akciğerler nefes almamızı sağlar. Nefes alırken oksijen akciğerlere ulaşır ve kanda toplanır.
J06: Üst solunum yollarının birden fazla veya tanımlanmamış lokalizasonlarda akut enfeksiyonlar.
Buna bağlı olarak solunumla substernal ağrı yanma hissi olur ve öksürürken substernal ağrı hissedilir. Öksürük çoğunlukla beş günden daha uzun sürer, genelde 1-3 hafta öksürük devam eder Sigara içenlerde daha uzun sürebilir.
Komplikasyonlar gelişmediği sürece kendiliğinden iyileşir ancak kişilerde iş günü, okul günü kaybına sebep olabilen bir hastalıktır.
Gırtlak, soluk borusu ve akciğerler solunum yolunu oluştururlar. Bu organlarda meydana gelen enfeksiyonlar çoğunlukla virüslerden kaynaklanır fakat nadiren de olsa bakteri kaynaklı enfeksiyonlar yaşanabilir. Alt solunum yolu hastalıkları meydana geldiği zaman akciğerlerde ve soluk borusunda bazı semptomlar gözlenir.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu öksürüktür. Ancak daha şiddetli vakalarda hastalarda mukus öksürmeye neden olabilir ve bazıları nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yaşayabilir.
Aynı zamanda yatak istirahati, bol sıvı ve burun açıcı ilaçlar, öksürük kesici ilaçlar, şuruplar, boğaz pastilleri uygulır. Bazı durumlarda bu tedaviler yeterli olmayıp hastalık üst solunum yollarından yani burun ve boğazdan akciğere inebilir ve akciğerde zatürree yapabilir.
Zatürre geçiriyorsunuz.
Akciğerler göğüs kafesi içerisinde sol ve sağ taraflarda bulunur. Bronşlar ve nefes borusu yoluyla burun ve ağza bağlanır. Akciğer iltihaplanmasında farklı şikayetler görülebilir. Bunlar nefes darlığı, öksürük ve ateştir.
Sonuç olarak bu üç yıllık dönemde alt solunum yolu örneklerinden en fazla balgam örneği gönderilmişti. En sık izole edilen bakteriler A. baumannii, P. aeruginosa, K. pneumoniae, E. coli ve S. aureus idi.
Enfeksiyon kendisini bebeklerde ateş, uyumada zorluk, huzursuzluk hissi ve burun tıkanıklığı ile gösterirken, bazı durumlarda kusma ve ishale de yol açabilir.
Tedavi edilmezse ne olur? Üst solunum yolundan başlayan infeksiyon alt solunum yoluna geçer ve zatürreye neden olur. Zatürre (pnömoni) çok daha ciddi bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmezse durum daha da ciddileşir.
Çoğunlukla virüs kökenli enfeksiyonlardır (%90), bu nedenle antibiyotik tedavisi gerekmez.
Üst solunum yolu ağız, burun boşluğu, sinüsler, boğaz ve gırtlaktan oluşur. Alt solunum yolu ise nefes borusu, akciğere ait bronşlar, bronşiyoller ve alveollerden meydana gelir.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Grip, influenza virüsünün sebep olduğu viral bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla rastlanılan grip, vücut direncini düşüren bazı durumlarda ciddi boyutlara gelebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları olan bir kişi hapşırık ya da öksürük ile hastalığa yol açan virüsü yayar. Virüs havadan damlacık yolu ile bir kişiden diğerine yayılabileceği gibi direkt temas yolu ile yada oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile bulaşabilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yok. Antibiyotikler bakterilere karşı etkili ilaçlardır. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunluğu viral olduğu için antibiyotik almak gereksizdir.
Balgam tedavisi genellikle antibiyotik ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken bazı hastalıklarda solunum yolu tedavi yöntemleri de kullanılır. Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu tedavisinde dinlenme, bol sıvı tüketimi, semptomatik ilaçlar ve gerekirse antiviral veya antibiyotik tedavi kullanılır. İlaçlar, semptomların hafifletilmesine ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur. Ancak, uygun tedavi için doktorun önerilerine uymak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri