Avokado, genellikle yayvan fakat bazen belirgin şekilde dikine gelişme gösteren, her dem yeşil 6-20 m. yükseklikte bir ağaçtır.
Armut şekilli meyvesi 7 ila 20 cm uzunluğundadır, ağırlığı 100 gr ila 1000 gr ağırlığındadır, ortasındaki geniş tohum 5 cm ila 6.4 cm uzunluğundadır.
3 YILDA MEYVE VERİYOR, TEK MASRAFI SU
3'üncü yılda bir miktar meyve veren ağaç, 7-8 yaşına geldiğinde maksimum verim seviyesine çıkıyor. 8 yıl sonra bir ağaçtan ortalama 500 meyve alınıyor. 600-700 meyve veren ağaçlar da olabiliyor. Avokadolar türüne göre tanesi 7 ile 10 lira arasında alıcı buluyor.
Avokado ağaçlarının hasat zamanı diktikten 3-4 yıl sonra başlamaktadır. Avokado meyvelerini toplarken büyük özen gösterilmelidir.
İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
İlgili 35 soru bulundu
Avokado Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Hızlı gelişim özelliğine sahip Avokado fidanlarının ekonomik ömrü kısa olup ortalama 20 yıl yaşarlar. Genel olarak dikildiği yerin toprak yapısına bağlı olarak 7 ile 10 metre boylanabilen avokado fidanlarının dalları gevrek ve kırılgan yapıdadır.
Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
Avokado fidanları genellikle yarı gölge ortamlarda yetiştirilirler. Bu sebeple güneş yakmalarına karışı korunmalıdır. Kış mevsimlerinde ise kırağıya ve soğuğa karşı korunmalıdır. Genç avokado ağaçlarının gelişmesini engelleyen yabancı otların temizlenmesi gerekmektedir.
Tropik bölgelerin yeşil meyvesi olan avokado, ülkemizde de yetişme koşullarını yakalamıştır. Her mevsim bulabileceğiniz avokado, sera ve bahçe tarımı yöntemiyle üretilmektedir. Bilinen diğer meyvelere göre daha besleyici çekirdeği bulunan avokado, bu çekirdekle yeni bir meyve vermesi için yetiştirilmektedir.
Meyveler Kasım – Ocak arasında olgunlaşır. -5°C kadar dayanabilen B tipi bir avokadodur. Yapraklarında anason kokusu mevcuttur. 4) FUERTE: Bu da ailemin favorisi, en lezzetli çeşitlerden biridir. İsmi İspanyolca güçlü kelimesinden gelir.
Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek Page 2 organlar çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya “Dişi Safha” denir. Daha sonra çiçek kapanır, gece kapalı kalır, ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır.
Avokado genellikle yayvan, bazen dikine gelişen herdem yeşil 6-20 m yükseklikte bir ağaçtır.
Akdeniz iklimlerinde, tek bir ağaç kuru ve ılık yaz aylarında haftada 51 mm'ye (2 inç) kadar suya ihtiyaç duyabilir. Daha spesifik bilimsel verilere dayanarak, sıcak iklimlerde avokadonun su kullanımı ilkbaharda günde yaklaşık 45 litre (l / gün), yazın 136 ila 220 l / gün ve sonbaharda 121 l / gündür (2, 3).
Avokado, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen bir bitkidir. Avokado ağaçları, don olayları, düşük sıcaklıklar, ani sıcaklık dalgaları ve şiddetli rüzgardan çok çabuk etkilenen bir meyvedir. Ülkemizde avokado yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi'nin iklim koşullarında elverişli bir şekilde yapılır.
Genellikle, dikine gelişim gösteren 'Zutano' ve 'Bacon' çeşitlerinde 6 x 6 m, dağınık gelişim gösteren 'Fuerte' ve 'Hass' çeşitlerinde 7 x 7 m dikim aralıkları olarak tavsiye edilmektedir (Resim 3).
Guatemala kültür çeşidi avokadolar, serin ve tropik iklime ihtiyaç duyarlar. -2 °C soğuklara dayanabilmektedirler. Fuerde kültür çeşidi avokadolar ise -4 °C soğukluklara dayanabilmektedirler. Avokado meyvesi ağaç üzerindeyken sürekli büyüme halindedir ancak hasat edildikten sonra olgunlaşırlar.
Avokado bitkisi saksıda yetişir mi? Avokado çekirdeği bir karış kadar filizlendiğinde artık saksımıza dikebiliriz. Altı delikli orta boy bir saksıya çekirdeğini de içine alacak şekilde yerleştirin, toprakla kapatın ve bolca sulayın. Unutmamalısınız ki Avokado bitkisi susuzluğa dayanıklı bir tür değil.
Her yıl düzenli olarak meyve verir. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalamaz. Ülkemiz koşullarında hasat mevsimi; kasım başı-aralık sonu olarak belirtilebilir.
Avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80'i Antalya'da ve özellikle de Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yapılmaktadır. Mersin de en fazla avokado yetiştirilen ikinci kenttir. Alanya'da 10 binden fazla avokado ağacı bulunuyor. Alanya üreticileri, Türkiye avokado ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor.
Yine de avokadolar için en iyi topraklar minimum 1m derinlikte, yüksek verimli, drenajı iyi olan, özellikle kumlu-tınlı ve alüvyal topraklardır. Avokado ağaçları 6 – 6.5 civarında PH seviyesine sahip nötr veya hafif asidik toprakları sever.
Çok soğuk yerlerde yetiştirilemez. Çoğu meyve ve sebzeden çok daha hassastır. Tropikal bir meyve olduğu için kar, don, fırtına gibi olaylara dayanıksızdır.
Diğer birçok meyve veren ağaç gibi avokadoların da üretimi en üst düzeye çıkaracak, verimi ve kaliteyi dengeleyecek, ekimini kolaylaştıracak arzu edilen bir şekil / yapı ve boyut elde etmek için budanması gerekir.
Meyveleri Armut şeklinde dış yüzeyi hafif pürüzlüdür. Meyve ağırlığı 225-400 gr gelmektedir. üç yaşından itibaren meyve vermeye başlar.
Avakado Fidanı Ne Zaman Meyve Verir? Aşılı bir avakado fidanından fidanı diktikten sonra en ez 2 yıl sonra meyve alabilirsiniz fakat burada önemli olan meyveden ziyade ağacın gelişimidir.İlk yıllarda oluşan meyveleri koparmanız her zaman ağacın yararına olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri