Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Avokado fidanları genellikle yarı gölge ortamlarda yetiştirilirler. Bu sebeple güneş yakmalarına karışı korunmalıdır. Kış mevsimlerinde ise kırağıya ve soğuğa karşı korunmalıdır. Genç avokado ağaçlarının gelişmesini engelleyen yabancı otların temizlenmesi gerekmektedir.
Bu çalışma sonucunda; önemli ticari avokado çeşitleri arasında bulunan 'Bacon', 'Ettinger' ve 'Fuerte' çeşitlerinin soğuğa en fazla tolerant olduğu, 'Zutano' çeşidinin soğuğa duyarlı olduğu, 'Hass', 'Reed' ve 'Pinkerton' çeşitlerinin ise soğuğa en fazla hassas çeşitlerden olduğu tespit edilmiştir.
Orta Amerika orijinli olan türler soğuğa karşı dayanılılığı düşüktür ve minimum 1,5 °C soğuklluklara dayanabilmektedir. Meksika türleri -4 °C / -5 °C soğuğa dayanabilmektedir. Guatemala kültür çeşidi avokadolar, serin ve tropik iklime ihtiyaç duyarlar. -2 °C soğuklara dayanabilmektedirler.
Meyve etinde, yağ içeriği % 18-20 ve kuru madde içeriği % 27–29 arasında değişmektedir. Çiçeklenme A tipidir. 1 °C soğuğa kadar dayanıklı olup, rüzgarlı ve soğuk havalarda meyveler zarar görür.
İlgili 24 soru bulundu
Bazı avokado çeşitleri -2 dereceye kadar dayanabilse de, çoğu çeşit için bu mümkün değildir. Ortalama 21-24 derece sıcaklık, avokado yetiştiriciliği için uygundur.
Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Ağacı soğuğa dayanıklı çeşitlerden biridir. -3,3 °C'de zararlanma başlar.
Evde yetiştirilen avokado meyve verir mi? Evet, verir; ama sabırla bakıma devam edenler ancak bu meyveye ulaşabilir. Avokado yetiştirmek isteyenlerin kendilerine kabul ettirmesi gereken bir gerçek de bu işin sabır işi olduğudur.
Avokado, herdem yeşil, subtropik bir meyve türü olması nedeniyle, ticari yetiştiriciliği kışları ılık geçen tropik ve subtropik bölgelerde yapılmaktadır.
Avokado bahçelerinde ilk yıllarda her fidan için yapılan çanak veya fidanları içine alan karıklara su verilerek sulama yapılır. İklim ve toprak yapısına göre fidanlar 7-10 gün ara ile kök bölgesini ıslatacak kadar sulanmalı, fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Avokado, iyi drenajlı ve nemli bir toprakta yetiştirilmelidir. Genellikle ilkbahar aylarında dikilen avokado ağacının meyve vermesi 5 ile 13 yıl arasında olmaktadır.
Ortalama profesyonel avakado bahçelerinde ağaçların boyu genelde 6 metre civarında yani nerdeyse 2 katlı bir ev yüksekliğindedir.Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.
Düzenli bakım şartlarının sağlandığı verime oturmuş Avokado fidanlarının ise meyve kalitesine gör genel olarak ağaç başı 50-100 kg meyve vermektedir.
Avokado ağacı ılıman iklim koşullarında, yüksek verimli alüvyon toprakta yetişebilir. Avokado bitkisi 6-6,5 civarında PH seviyesine sahip nötr ve hafif asidik toprakları sever. Avokadoyu bahçede yetiştirmek isteyenler, meyvenin güneş gören bir yerde olmasına dikkat etmelidir.
Ağacın gövdesini plastik bir ağaç koruyucusuyla veya bahçe mağazanızda bulabileceğiniz herhangi bir diğer opak koruyucu ağaç örtüyle sarın. Bu, ağacı güneş haşlanmasından koruyacaktır. Meyve ağaçları için, şeffaflık olarak da bilinen bir donma kalkanı kullanın.
Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya'da da en çok tercih edilen tür.
Avokado Kaç Rakımda Yetişir? Soğuklara karşı dayanıklı olmayan Avokado fidanları ılıman iklim bitkisi olup -2 derece ye kadar dayanıklıdır. Yüksek rakımlı olan bölgelere dikilmesi tavsiye edilmeyen Avokado fidanlarını ülkemizde sadece 200 rakıma kadar olan bölgelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ilıman iklim özelliğine sahip bol yağışlı sulanabilir arazilere dikildiğinde hızlı gelişim gösteren Avokado fidanlarının yetiştiriciliği oldukça kolay olup kaliteli meyve oluştururlar. Avokado fidanlarının en önemli özelliklerinden biri de yaprak dökmeyen bir yapısı olup her dem yeşil kalırlar.
Meksika ve Guatemala'da üretilen, son yıllarda ise Türkiye'nin güney sahillerinde deneme yetiştiriciliği yapılan avokado meyvesi, Rize'nin Pazar ilçesinde de yetiştirilmeye başlandı.
Avokado ağaçlarının hasat zamanı diktikten 3-4 yıl sonra başlamaktadır.
Avokado çiçekleri hem dişi, hem erkek organa sahip olmasına rağmen bu organlar aynı anda işlev yapmazlar. Çiçekler iki eşeyli bir açılma düzeni gösterir. Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek organlar çiçek tozu saçmazlar.
3'üncü yılda bir miktar meyve veren ağaç, 7-8 yaşına geldiğinde maksimum verim seviyesine çıkıyor. 8 yıl sonra bir ağaçtan ortalama 500 meyve alınıyor. 600-700 meyve veren ağaçlar da olabiliyor. Avokadolar türüne göre tanesi 7 ile 10 lira arasında alıcı buluyor.
Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir.
Avokadolarda en iyi budama zamanı; genellikle hasattan hemen sonra başlayarak gelişmenin başladığı zamana kadar devam eden periyottur (şubat-nisan). Bu periyotta yapılan budamalara ilaveten yazında uç almalarının ve fazla sert olmayan budamalarında yapılması tavsiye etmektedir.
Genellikle, dikine gelişim gösteren 'Zutano' ve 'Bacon' çeşitlerinde 6 x 6 m, dağınık gelişim gösteren 'Fuerte' ve 'Hass' çeşitlerinde 7 x 7 m dikim aralıkları olarak tavsiye edilmektedir (Resim 3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri